A leggyakoribb szívrendellenességek 2.

A leggyakoribb szívrendellenességeket bemutató sorozatunk második részében a perikarditiszt vagyis a szívburok lemezeinek gyulladását mutatjuk be.

Szívburokgyulladás

A betegség felismerése és okának tisztázása meglehetősen nehéz.

Legismertebb okai: a reuma, a vírusfertőzés valamint a tébécé.

A reumás eredetű szívburokgyulladás

Tudjon meg többet a szívburokgyulladás tüneteiről és kezeléséről, kattintson! Ez a betegség előzetes a penicillin és származékai, valamint a kortikoszteroidok (mellékvesekéreg-hormon tartalmú készítmények) alkalmazásán alapul. Ez a kezelés ágynyugalommal kiegészítve - legalábbis látszatra - gyógyít, azonban folyamatos klinikai ellenőrzést tesz szükségessé az esetleges visszaesések, és mindenek előtt a szívburok lemezei között keletkező összenövések nagyfokú kockázata miatt.

Gyermekeknél akár a legenyhébb reumás megbetegedés is szívburokgyulladást okozhat, esetenként ízületi fájdalom nélkül is.

Felnőtteknél a betegség gyakori előidézője a gümőkór (tébécé). A vírusos szívburokgyulladásnak általában jó a kórjóslata. Ezzel ellentétben a krónikus vesegyulladás szövődményeként kialakuló urémiás formáé nem túl kedvező. A betegséget olykor izzadmány-képződés kíséri, máskor nem (száraz forma), a gyógyulás után többnyire összenövés marad hátra.

A modern kezelési eljárásoknak köszönhetően kedvezőbb lett a szívburokgyulladás kórjóslata.

A perikarditisz a szívburok lemezeinek gyulladása
A perikarditisz a szívburok lemezeinek gyulladása

Száraz szívburokgyulladás

A száraz szívburokgyulladás többnyire rostonyás.

A reumás eredetű szívburokgyulladás enyhe vagy tünetmentes volta miatt nehezen kórismézhető. A reumás eredetű, valamint az urémiás (veseelégtelenség miatt kialakuló) szívburokgyulladás a száraz forma jellegzetes megjelenési formái.

A vészjelet gyakran egy szubjektív tünet, a fájdalom jelenti, amely nehezen határozható meg. Olykor azonban az előbbivel ellentétben heves, szúró, nyilalló is lehet, mely a legkisebb mozdulatra is (lélegzés, nyelés) olyannyira fokozódik, hogy a beteget teljes mozdulatlanságra kényszeríti. A karokba, az állkapocsba valamint a gyomorszájba sugárzó, rohamokban fellépő, heves fájdalom esetén elsősorban angina pektoriszos rohamra (szívtáji szorító fájdalom) kell gondolni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció