Pikkelysömör: új biológiai terápia a láthatáron

Pikkelysömör (pszoriázis) esetén a biológiai terápiában a betegség súlyosabb formáiban szenvedők részesülhetnek, amennyiben a hagyományos kezelésmódok hatástalannak bizonyulnak náluk.

A pikkelysömör a leggyakoribb krónikus bőrbetegség

Világszerte mintegy 120 millió, idehaza a statisztikák szerint 150-200 ezer embert érint a pikkelysömör . A tudomány jelenlegi ismeretei szerint autoimmun betegség, vagyis az immunrendszer hibás működésére vezethető vissza. A szervezet megtámadja az egészséges bőrsejteket, és ez okozza a krónikus bőrgyulladást, amely elsősorban vöröses, hámló, a bőrfelszínből enyhén kitüremkedő foltokban nyilvánul meg.

A pikkelysömör fájdalmas kísérőbetegsége Magyarországon mintegy 15-40 ezer embert érint az arthritis psoriatica (AP/PsA), amely a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája. Megfelelő kezeléssel a tünetek megszüntethetők, mutatjuk, hogyan .

Világszerte mintegy 120 millió embert érint a pikkelysömör, psoriasis pikkelysömör pikkelysömör kezelése innováció okosgyógyszerek
Világszerte mintegy 120 millió embert érint a pikkelysömör

A pikkelysömör örökletes?

A vizsgálatok szerint a részben örökletes tényezők állnak a háttérben, ismert továbbá, hogy öröklött hajlam esetén bőrsérülések, illetve egyes szervi betegségek, mint a cukorbetegség , a májbetegségek , a belső szervi daganatok, és lappangó, idült gyulladásos gócok kiválthatják a pikkelysömört . Általánosan elfogadott nézet szerint a stressz is fontos szerepet játszik a tünetek súlyosbodásában.

A betegség pontos okának beazonosítása azonban egyelőre még várat magára, ami azt jelenti, hogy a kezelés a panaszok eltüntetésére, a tünetmentesség beállítására irányul és az immunológiai kutatások fejlődésének következtében egyre hatékonyabban képes minderre.

A gyógyítás legújabb lehetőségei

A pszoriázis hagyományos terápiás módszerei közé a helyi - vagy szisztémás - gyógyszeres kezelés, valamint fényterápia, illetve ezek kombinációi tartoznak. Áttörést jelentett a gyógykezelésben a biológiai terápia, amely a betegség középsúlyos és súlyos formáiban alkalmazható azokban az esetekben, amikor a hagyományos eljárások hatástalannak bizonyulnak.

Az immunológiai kutatások eredményei alapján kifejlesztett célzott kezelés a fehérvérsejtek, immunsejtek és a hámsejtek kölcsönhatásának gátlására épít: a napjainkban már széles körben hozzáférhető ún. TNF-alfa gátlók hatására a hámsejtek újra szabályszerűen tudnak működni.

Segíthet a biológiai terápia?

2016-os kutatásoknak köszönhetően pedig hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezhet a pszoriázis biológiai terápiája . Tavaly ugyanis sikeresen lezárultak ugyanis a klinikai tesztjei annak az új célzott kezelési formának, amely felválthatja a TNF-alfa működését módosító gyógyszereket. Az új, ún. szelektív IL17-gátlók a fájdalmas, gyulladásos folyamatokat beindító interleukin-17 (IL-17) immunsejtek hatástalanítására építenek, így módosítva a pikkelysömörben jellemző immunválaszt.

Az új gyógyszerrel, amellyel a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint gyorsan, és igen jó arányban érhető el tünetmentesség, jelentős mértékben javítható a betegek életminősége.

Házi szerek a pikkelysömör kezelésére Tudjuk, hogy együtt kell élnünk vele, lelkileg mégis annyira nehéz feldolgozni, hogy hajlamosak vagyunk bármit elhinni, és akár többféle házi módszert kipróbálni . De vajon érdemes? Mutatjuk!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +3, +11 °C

A napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadák nem valószínű. Élénk északnyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Kedden front nem érkezik, a szeles idő azonban további panaszokat okozhat. Fejfájás és keringési panasz léphet fel, egyeseknél alvásproblémák is megjelenhetnek. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat, csökkenti az érzett hőmérsékletet. A napsütés hatására azonban javulhat a hangulat. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: