Veszélyes, ha félbehagyjuk az antibiotikumkúrát

Brit orvosok egy csoportja az eddigi ajánlással szemben azt javasolná, hogy a beteg ne szedje be az összes antibiotikumot. Szakemberrel beszélgettünk a felelős antibiotikum-használat fontosságáról.

A modern kor egyik legnagyobb orvostudományi felfedezése köthető Alexander Fleming nevéhez, aki 1928-ban a penészgombából vonta ki az első és legismertebb antibiotikumot, a penicillint. Korábban, a huszadik századot megelőzően elsősorban a betegségek tüneteit kezelték különféle (házi) módszerekkel, így ez a készítmény valóságos csodaszernek tűnt, amely általános megoldást jelenthet számos betegségre.

Antibiotikumrezisztencia: mit tehetünk ellene? Az antibiotikumok felfedezése óriási előrelépés volt az orvostudományban, számos életveszélyes fertőzés vált gyógyíthatóvá. Manapság azonban gyakran indokolatlanul használjuk e gyógyszereket. Ennek következtében nőtt az antibiotikumokra rezisztens, ellenálló kórokozók száma, amelyek nem reagálnak a kezelésre. Hogy ez milyen problémát jelent, arról bővebben az alábbi cikkünkben is írtunk!

Napjainkban azonban tömegesen alkalmazzuk ezeket a készítményeket nemcsak a gyógyászatban, hanem például a mezőgazdaságban is - haszonállatok takarmányába keverve. Az indokolatlan, illetve helytelen használat pedig antibiotikumrezisztenciához vezet. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak "alkalmazkodni", amitől hamar hatástalanok lesznek ellenük a korábban eredményesen használt gyógyszerek. Emiatt néhány év múlva olyan, ma még leküzdhető betegségek is végzetesek lehetnek, mint a tüdőgyulladás .

Meddig szedjük?

Martin Llewelyn, a járványos betegségek szakértője és kilenc orvostársa a British Medical Journal orvostudományi folyóiratban a közelmúltban publikált egy cikket, amelyben javasolja: a betegek ne szedjék végig az orvos által felírt antibiotikumkúrát, ha tüneteik időközben elmúlnak. Ha egy beteg bármi okból antibiotikumot szed, akkor a bőrön vagy a bélben lévő antibiotikumérzékeny törzseket ellenállóak váltják fel, amelyek készen állnak arra, hogy újabb fertőzést okozzanak a jövőben. Minél hosszabb ideig szedjük az antibiotikumot, annál nagyobb az ellenálló fajok térnyerésének esélye - állítják az orvosok, akik szerint a rezisztens törzsek megerősödését csak úgy fékezhetjük meg, ha az antibiotikumokból csak a szükséges minimumot szedjük be.

Az antibiotikum felelőtlen felhasználása komoly bajokat eredményezhet
Az antibiotikum felelőtlen felhasználása komoly bajokat eredményezhet

Ez ugyanakkor szembemegy az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával: a WHO elfogadott alapelve, hogy végig kell csinálni a kúrát, mert csak így lehet megakadályozni a fertőzés visszatérését. A baktériumok ugyanis még a tünetek enyhülését követően is bennünk lehetnek, és ha csökken a dózis, gyorsan ellenállóvá válhatnak.

"Újabb tanulmányok valóban kimutatták, hogy bizonyos esetekben a rövidebb felhasználás is hatásos lehet, de nem minden fertőzésénél, és nem minden betegnél. Számít a fertőzés típusa és súlyossága, a beteg immunállapota, illetve az is, hogy milyen antibiotikumot használnak. Ezért az, hogy mikor hagyható abba ezeknek a készítményeknek a szedése, egy szakmai döntés kell, hogy legyen" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dunai Anett, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatója. Szerinte a kúra önkényes abbahagyása veszélyes, hiszen a tünetek enyhülése nem jelenti feltétlenül, hogy a fertőzést is sikerült teljesen felszámolni, a betegség pedig újult erővel térhet vissza.

Mit szedhetnénk helyettük?

Szerencsére a kutatók tisztában vannak az antibiotikumrezisztencia terjedésének súlyosságával, és számos új stratégián dolgoznak itt Magyarországon is. "Olyan hatóanyagkoktélokat próbálunk kifejleszteni, amelyek gátolják a rezisztencia kialakulását, illetve újfajta szerekkel, például antimikrobiális peptidekkel is kísérletezünk, azonban az alternatív megoldások keresése ellenére az antibiotikumok teljes kiváltása jelenleg nagyon távolinak tűnik. Ezért rendkívül fontos a felelős felhasználás, hogy kizárólag az kapjon a készítményekből, akinek szüksége van rá - és ő is csak meghatározott módon és ideig szedje. Ezáltal csökkenthető lenne az ellenálló baktériumfajok terjedése is" - hangsúlyozta Dunai Anett.

Összességében tehát a tudomány jelenlegi állása szerint inkább veszélyes, mint hasznos az antibiotikumkúra befejezése idő előtt. Önkényesen, csak a tünetek alapján senkinek sem javasolt letenni ezeket a gyógyszereket, előtte mindenképpen javasolt konzultálni a háziorvosunkkal - teszi hozzá a kutató.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A pára, ködfoltok feloszlása után napközben alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra