Nem szabad összekeverni ezt a két betegséget

A vashiány a leggyakoribb ásványianyag-hiány, a vashiányos vérszegénység pedig a világ lakosságának körülbelül 20 százalékát érinti, tehát ez sem nevezhető ritkának. A két probléma szorosan összekapcsolódik, ezért sokan teljesen összemossák, illetve összekeverik őket. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk a fejünkben.

A vas az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagok egyike. Kulcsszerepet játszik a hemoglobinszintézisben, ezáltal az oxigén szállításában, de egyéb fontos feladatokat is ellát, mivel hozzájárul a szervezet energiatermelő folyamataihoz, az enzimrendszerek működéséhez, illetve idegrendszeri folyamatokhoz is.

Ha a vas nem megfelelő beviteléről esik szó, a legtöbb embernek rögtön a „vashiányos vérszegénység” szókapcsolat jut eszébe. A vashiány azonban önmagában, tehát vérszegénység – más néven anémia – nélkül is létezhet. Az Amerikai Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) cikke szerint például a vérszegénységet megelőző vashiányos állapot háromszor gyakrabban fordul elő, mint a vashiányos anémia. Szerteágazó, nem specifikus tünetei miatt azonban viszonylag nehéz felismerni a súlyos szövődmények kialakulása előtt.

A vashiány jelei és veszélyei

A vashiány még napjainkban is az egyik leggyakoribb hiánybetegség, amely megfelelő kezelés híján komoly következményekkel járó vashiányos vérszegénység kialakulásához vezet. A problémára az alábbi panaszok hívhatják fel a figyelmet:

 • gyengeség,
 • folytonos fáradtság,
 • csökkent terhelhetőség,
 • koncentrációs nehézségek,
 • ingerlékenység, 
 • fibromialgia (testszerte, jellemzően az izmokban és ízületekben jelentkező, állandó fájdalom), 
 • nyugtalan láb szindróma, 
 • illetve vashiányos anyák csecsemőinél idegrendszeri fejlődési rendellenességek.

Ezek a tünetek már önmagukban is kellemetlenek, és kezeletlenül jelentősen ronthatják hétköznapi és sportteljesítményünket, életminőségünket, immunrendszerünk működését, terheseknél pedig koraszüléshez is vezethet a kezeletlen anémia.

HA NEM MÚLNAK A PANASZOK, AZ ORVOS SEGÍT FELTÁRNI A VASHIÁNY PONTOS OKÁT. FOTÓ: GETTY IMAGES
HA NEM MÚLNAK A PANASZOK, AZ ORVOS SEGÍT FELTÁRNI A VASHIÁNY PONTOS OKÁT. FOTÓ: GETTY IMAGES

Az anémia tünetei és kockázatai

Vérszegénységről akkor beszélünk, amikor nincs a szervezetben elegendő egészséges vörösvérsejt ahhoz, hogy általuk megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak a sejtjeink. Mint azt a Mayo Clinic összefoglalójában is írják, a vérszegénységnek számos formája létezik, hiszen az állapot eltérő okok miatt alakulhat ki. A leggyakoribb ezek közül a vashiányos vérszegénység. A problémát ilyenkor az okozza, hogy elegendő vas hiányában a szervezet nem képes a vörösvértestek központi alkotóelemét, a hemoglobint kellő mennyiségben előállítani, ennek következtében zavart szenved a vérképzés, és a vörösvértestek száma, valamint oxigénszállító kapacitása is drasztikusan csökken.

A Mayo Clinic másik ismertetője szerint a vashiányos vérszegénység az alábbi panaszokat válthatja ki:

 • extrém fáradtság,
 • gyengeség, 
 • sápadt bőr, 
 • mellkasi fájdalom,
 • légszomj, 
 • gyors és/vagy szabálytalan szívverés, 
 • gyakori fejfájás, szédülés, 
 • hideg végtagok, 
 • fájó, gyulladt nyelv,
 • töredező körmök,
 • szokatlan kívánósság, például jég, kosz vagy keményítő után érzett sóvárgás,
 • étvágytalanság.

A kezeletlen vashiányos vérszegénység gyorsan súlyosbodhat, és komolyabb egészségi problémák – például szívnagyobbodás, szívelégtelenség, a fertőzésekre való fokozott fogékonyság, terhességi komplikációk és fejlődési rendellenességek – kialakulásához, akár a szervezet összeomlásához is vezethet.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Mind a vashiány, mind az anémia kialakulásának kockázatát számottevően csökkenthetjük, ha ügyelünk arra, hogy minél több vasban gazdag étel kerüljön a tányérunkra. (Az ideális napi bevitel felnőtt férfiak esetében 8, míg a nőknél 18 milligramm.) A legjobb vasforrások közé sorolhatók a vöröshúsfélék, a tengeri herkentyűk, az aszalt gyümölcsök, a sötétzöld leveles zöldségek, valamint a vassal dúsított pékáruk és tésztafélék.

A vas felszívódásának fokozása érdekében gondoskodnunk kell a C-vitamin-bevitelről is. A vastartalmú élelmiszereket javasolt C-vitaminban gazdag táplálékokkal, például grépfrúttal, kivivel, dinnyével, naranccsal, eperrel, mandarinnal, paprikával, brokkolival vagy paradicsommal együtt fogyasztani.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben vasban gazdag étrendünk ellenére sem múlnak a panaszaink, mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, hogy megakadályozzuk állapotunk további rosszabbodását és az egyéb szövődmények kialakulását. Az orvos segít feltárni a vashiány pontos kiváltó okát – amely lehet valamilyen felszívódási zavar, vagy akár belső vérzés is –, így célzott terápiát írhat elő gyógyulásunk érdekében.

Valószínűleg vaskészítményekkel való pótlásra is szükség lesz majd – a számunkra ideális termék kiválasztását és a szükséges napi adag megállapítását azonban szintén jobb, ha az orvosra bízzuk. A szakember felügyelete nélküli, túlzásba vitt vasbevitel ugyanis emésztési gondokhoz, súlyos esetben pedig akár májkárosodáshoz is vezethet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.