Mi is az a CT-vizsgálat?

A CT (computed tomography) vizsgálat a testen áthaladó röntgensugarakkal történik, amelyek a test különböző szöveteiben különböző mértékben nyelődnek el. Az így szerzett adatokból rajzolja ki a számítógép az orvosok számára számos információt közlő képeket.

Mi is az a komputer tomográfiás (CT) vizsgálat?

Röntgensugárral történő számítógépes rétegvizsgálat. A vizsgálat a testen áthaladó röntgensugárral történik, mely sugarak a test különböző szöveteiben különböző mértékben nyelődnek el, ezért csak nagyteljesítményű számítógép képes kis árnyalati különbségek képek formájában történő megjelenítésére.

Mikor végzünk CT vizsgálatot?

A kezelőorvosnak tisztában kell lennie, mikor szükséges a CT elvégzése. Amennyiben kérdéses az indikáció, célszerű a vizsgálatban járatos radiológus szakorvossal történő személyes megbeszélés. Ennek során a vizsgálatot végző orvos és asszisztens számára elengedhetetlenül fontos a kórelőzmény, a klinikai adatok, illetve egyéb lépalkotó vizsgálatok eredményeinek ismerete.

A CT vizsgálat alkalmas olyan diagnosztikus kérdések megoldására, amelyek egyéb módszerekkel, ultrahang, hagyományos röntgenvizsgálat stb. nem dönthetők el teljes biztonsággal. Felhasználható a már kimutatott elváltozások kiterjedésének kimutatására, illetve az elváltozások karakterizálására. Alkalmas a további műtéti beavatkozás megtervezésére, röntgenbesugárzás, gyógyszeres terápia megtervezésére, ezek eredményének nyomon követésére.
A megfelelő minőségű vizsgálat elvégzéséhez és értékeléséhez elengedhetetlen a korábbi vizsgálatok eredményének ismerete, mint például az ultrahang vizsgálati leletek (az elkészített képi dokumentációkkal együtt), valamint a korábbi CT, illetve MRI felvételek megtekintése. Különösen fontos ez akkor, ha a kezelés eredményét kívánjuk megítélni.
A leggyakoribb CT vizsgálati kérések afejfájásokának tisztázása, koponya sérülések, nem gyógyuló tüdőbetegségek például fibrocystás tüdőelváltozások, bronchiectasia, gyulladásos folyamatok kimutatása.

Az előkészítés menete

Mindezek a mindennapos gyakorlatban is szükségesek, hiszen ezek jelentős részének már az osztályon meg kell történnie.
Nézzük a gyakorlati előkészítés fő szempontjait. Minden vizsgálat előtt 4 órás, altatás esetén 6 órás éhezés szükséges. Altatásra van szükség olyan esetekben, amikor a gyermek együttműködésére nem számíthatunk. Az altatásos vizsgálatra történő előjegyzés esetén minden esetben meg kell kérdezni a szülőt, hogy kapott-e a gyermek a közeli hetekben védőoltást, mert ilyenkor csak 4 hét múlva altatható a gyermek, kivételt képez az akut vizsgálat. Az altatás nem végezhető el akkor sem, ha a gyermek lázas, vagy hurutos beteg. Így számos esetben a szülőt és a beteget felesleges úttól és további esetleges infekcióktól is megkíméljük.

Miért adunk kontrasztanyagot?

Kontrasztanyagok adagolásánál meg kell különböztetni a vénásan, illetve a szájon át adott kontrasztanyagokat.
Az intravénás kontrasztanyag segítségével az erek láthatóvá válnak, illetve a szövetek minőségét biztonsággal tudjuk elkülöníteni. Az intravénás kontrasztanyag adásakor a 4 órai éhezésre a kontrasztanyag vénába történő bejuttatása miatt van szükség. A beadott mennyiség testsúly-kilogrammonként 1-1,5 ml. Bizonyos vizsgálatoknál, pl. hasi és mellkasi, illetve érvizsgálatok, esetleg ennek duplája, akár 2,5 ml/tskg is szükség lehet.

Előfordulhat vénás adagolás esetén viszonylag igen ritkán mellékhatásként hányás, hányinger, illetve kontrasztanyag allergia. Az allergiás reakciók közül a legismertebb a bőrreakció, súlyosabb szövődmény a gégeoedema, illetve az anaphylaxiás shock. A bőrre használt jódos lemosás esetén előforduló érzékenység nem azonos a kontrasztanyag érzékenységgel. Természetesen ezek elhárítására a CT laboratóriumnak fel kell készülnie, nagyon ritkán szükség lehet az intenzív osztály bevonására is.

Intravénás kontrasztanyag adásától csak bizonyos vizsgálatok esetében tekinthetünk el, mint pl. a melléküregek vizsgálata, traumás törések (koponya, illetve a csontok vizsgálata) esetén, valamint néhány tüdőelváltozás során. Ennek megítélése már minden esetben a radiológus orvos feladata.

Szájon át adott kontrasztanyagok

Hasi, illetve kismedencei vizsgálatokhoz szájon át adott kontrasztanyag adására van szükség a belek feltöltésére. Ezen kontrasztanyagoknál a fent említett allergiás reakciókkal nem kell számolni. A mennyiség, illetve az itatás módja azonban különböző.
Hasi vizsgálathoz vízoldékony kontrasztanyag 3-4 százalékos higított oldatát használjuk, melyet ha lehet, teába, illetve nem szénsavas és nem rostos italba töltve szívesen elfogyasztanak a gyermekek, de még a felnőtt betegek is. A mennyiség a testsúly függvénye. Egy körülbelül 20 kg-os gyermek vizsgálatánál ez kb. 2 dl folyadékot jelent, felnőtt 60 kg-os testsúllyal bíró betegnél ez már 6 dl. A folyadékot körülbelül 15-20 perc alatt kell elfogyasztani kisebb adagokban, majd azt követően kb. 20 perc múlva kerül sor a vizsgálatra.

A kismedencei vizsgálatoknál a teljes bélrendszert ki kell tölteni kontrasztanyaggal. A mennyiség ugyancsak a testsúly függvénye, kb. duplája mint a hasi vizsgálatoknál. Az itatás módja sem ugyanaz. A teljes béltraktus kitöltéséhez a folyadékot frakcionáltan kell elfogyasztani, vagyis pl. az 1 liter folyadékot deciliterenként kell meginni, általában 10 percenként 1 dl-t. Ebből már az is kiderül, hogy a vizsgálatra körülbelül 90 perc múlva kerülhet sor. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a kontrasztanyag egészen a végbélig jusson el.
Altatott gyermekek hasi vizsgálatához az itatást követően körülbelül 1 órai várakozásra van szükség, hogy a gyomor üres legyen. Az altatott gyermek kismedencei vizsgálataira a szakaszos itatás nem vonatkozik, csak a mennyiséget kell növelni. Az újszülöttek esetében a szájon át történő itatás nem lehetséges, ott csak az éhgyomor szükséges és a kontrasztanyagot szondán át juttatjuk a gyomorba. Ennek mennyisége egészen minimális, 10-20 ml. A hasi erek vizsgálatánál nem adunk szájon át kontrasztanyagot.

A gyermekek és szülők felvilágosítása a vizsgálatról

A felvilágosítás többféleképpen valósulhat meg. Szóban közvetlenebb, megfigyelhetők a reakciók és visszakérdezhetünk, vajon megértették-e mondanivalónk lényegét. Az írásos tájékoztatás személytelenebb, kevesebb lehetőség van a visszakérdezésre. A kettő együtt azonban nagyon jól alkalmazható.


Pszichés előkészítés. Ha megfelelően történt a pszichés előkészítés, nagyon sok esetben nincs szükség altatásra, ennek jelentőségét nem kell külön hangsúlyozni. Már 4-6 éves, sőt sokszor 3 éves gyermek vizsgálata is elvégezhető altatás nélkül. Mindezt úgy érhetjük el, ha mindenről tájékoztatjuk, ami körülötte, vele fog történni. A gyermeknek mozdulatlanul kell feküdnie egy mozgó asztalon, ezt ha szükséges, meg is lehet, sőt kell mutatni. Azt is el kell mesélni, hogy injekciót fog kapni és az édesanyja vele lehet a vizsgálatnál. Lényeges a vizsgálat szempontjából a légzés rövid visszatartása is. Ez néhány próbálkozás során jól megtanítható már 4-6 éves gyermeknek is. Amennyiben az alapbetegség miatt - például bronchiectasia - a légzésszünetre nincs lehetőség, a vizsgálat értékelhetetlen lesz, tehát elvégzése felesleges. Ha mindezt tudja a gyermek, már nagyon sok szorongástól kíméltük meg őt és a szülőket is.
Mindezek alapján a vizsgálatot kérő kezelőorvossal egyetértésben kérjük, hogy a mellékelt beleegyező nyilatkozatot annak átolvasása után írja alá a szülő. Eredményes, informatív, a beteg sorsát befolyásoló vizsgálatot csak ily módon lehet elvégezni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, ott helyenként lehet havazás, hószállingózás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag