+7° - +23°
Kettős front

Mi áll a jóindulatú szédülés hátterében?

HáziPatika

A jóindulatú helyzeti szédülés pontos oka nem ismert, szervi elváltozás azonban nem áll a hátterében. Ettől függetlenül veszélyes lehet, ha például vezetés közben jelentkezik.

Ugyan aszédülésszámos komoly betegséget jelezhet, bizonyos esetben inkább csak ijedséget okoz, szervi elváltozás nem áll mögötte. A testhelyzettől függő jóindulatú szédülés (benignus paroxysmalis positionalis vertigo, röviden BPPV) is ilyen: hirtelen, váratlanul jelentkezik, gyakran reggel vagy éjszaka, viszont legtöbbször nem tart tovább 40-45 másodpercnél. A BPPV gyakorinak mondható, az orvosnál emiatt jelentkezők nagyjából 20 százalékánál ez tehető felelőssé a tünetekért.

Van akinél csak egyszer jelentkezik a szédülés, míg másoknál rendszeresen visszatérő probléma
Van akinél csak egyszer jelentkezik a szédülés, míg másoknál rendszeresen visszatérő probléma

A betegség pontos oka nem ismert, de a kórlefolyás és a tünetek alapján azt feltételezik, hogy a belső fülben elhelyezkedő, az egyensúlyozásért felelős félkörös ívjáratokban rakódnak le olyan kristályok, amelyek az egyensúlyozó szerv kóros ingerelhetőségét okozzák. Fejmozgáskor ezek rövidebb ideig szédülésként érzékelhető, izgalmi állapotot indukálnak: olyankor érezhető, amikor a beteg felül az ágyban, felnéz az órára, vagy lehajol, hogy bekösse a cipőfűzőjét. Fejsérülésekkel, illetve bizonyos fertőzésekkel is összefüggésbe hozták ezt a panaszt.

A jóindulatú helyzeti szédülés időszakosan jelentkezik, hirtelen kezdődik: a beteg egyszer csak azt veszi észre, hogy szédülni kezd. A panasz intenzitása változó, testmozgás provokálja, mozdulatlan helyzetben megszűnik. A betegségről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Előfordul, hogy valakinek élete során csak egyszer van ilyen szédüléses rohama, majd ha sikerül elmulasztani, akkor nem jön többet vissza. Viszont van, akinek a rendszeres manőverezés ellenére is újra előjönnek a panaszok. A kezelés arra épül, hogy az egyensúlyozásért felelős félkörös ívjáratokban lerakodott kristályokat különböző manőverekkel lesodorják. Többfajta torna - például a nyaki gerinctorna - is segíthet a tünetek enyhítésében. Gyógyszeres kezeléssel viszont nem lehet javítani a beteg állapotán.


A jóindulatú helyzeti szédülés balesetveszélyes, hiszen komoly gondot okozhat, ha éppen vezetés közben, vagy valamilyen magaslaton éri az embert. Egyfajta korlátozott munkaképesség lehet tehát a betegség szövődménye, lévén a tünetek teljes megszűnéséig a potenciálisan veszélyes helyzeteket kerülni kell. Egyfajta szorongással is jár, a beteg ugyanis azt hiheti, hogy a szédülések valami komolyabb betegség - például stroke - előjele. Ez azonban alaptalan, a BPPV a fenti,balesetveszélyes helyzeteket leszámítva - nem életveszélyes helyzet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag