Fontos kitüntetést vehetett át Karikó Katalin

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóprofesszora átvette a Semmelweis Budapest Award elismerést. Az Amerikai Egyesült Államokban élő biológusnak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora adta át a díjat.

"Karikó Katalin felfedezésével emberek millióinak életét menthette meg, és neki köszönhető az is, hogy ma már egy biztonságosabb világban élhetünk, hiszen van fegyverünk a pandémiát okozó Covid-19 vírussal szemben" – emelte ki köszöntőjében Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Mint mondta, az mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató eredménye páratlanul sokaknak a legtöbbet adta: gyógyírt a bajban, a védekezés képességét, az egészség és az élet védelmét. Kiemelte azt is, hogy a Karikó Katalin és kollégái által kidolgozott technológiával nemcsak a vírusok ellen, hanem egy sor más betegség ellen is hatékonyan lehet küzdeni. Ez pedig "eddig beláthatatlan távlatokat nyithat a jövőben".

mRNS vakcina, Semmelweis Budapest Award, kitüntetés, Karikó Katalin, Covid19, koronavírus
Karikó Katalin. Fotó: Getty Images

Munkássága az emberiség fejlődését szolgálja

Ferdinandy Péter, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese méltatásában kitért arra, hogy Karikó Katalinhoz több mRNS-technológiához kapcsolódó szabadalom is kötődik. A számos díjjal elismert Karikó Katalin a díj átvételét követően "Egy biológus gondolatai a kutatásról" címmel tartott tudományos előadást az mRNS-technológiáról, annak 1961-es felfedezésétől a Covid-vakcina kifejlesztéséig. Újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy vizsgálják az mRNS-technológia alkalmazhatóságát a daganatos megbetegedések kezelésére.

A Semmelweis Egyetem nagy presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot olyan, természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósoknak ítélik oda, akiknek munkássága új utat mutat és az emberiség fejlődését szolgálja. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra