Így keletkezik a széklet

Míg a táplálék végighalad az emésztőcsatornában, a szervezet igyekszik belőle minden hasznosítható anyagot kinyerni. Napi 2-3 kg bevitt tápanyag nagyjából tizede távozik a végbélnyíláson keresztül.

Hogyan keletkezik a széklet?

A tápcsatornában a béltartalomból az emésztés után létrejövő kiválasztási anyagcsere-termék a széklet. A székletgyártás gyakorlatilag abban a pillanatban kezdődik, amikor falat kerül a szánkba. Az étel és a hozzákeveredő emésztőnedvek, valamint a bél üregébe kiválasztott, a szervezet számára fölösleges salakanyagok adják a széklet alapanyagát. Napi mennyisége és minősége az elfogyasztott tápláléktól függ, de egyéni adottságok is befolyásolják. Növényi rostokban gazdag tápláléknál több, fehérjedús ételek fogyasztása után kevesebb képződik. Színét, szagát, állagát is befolyásolja az étel .

Aranyér, székletürítés, vécé, wc-papír, szorulás, székrekedés széklet hasmenés emésztőrendszer vastagbél vékonybél székletürítés emésztés
Aggodalmak, félelmek is beindíthatják a székletürítést

Mire utalnak a széklet színei?

A vörösbor például feketésre festi a székletet , sötét, feketésbarna színe van, ha valaki húst, spenótot, kék bogyós gyümölcsöt fogyasztott. A sok zöldséget fogyasztóknál a klorofilltól zöldes barna színű lesz. Ismert, hogy a cékla vörösesre, a szénhidrátgazdag és tojásos ételek világos barnára színezik, míg fehéres lesz a tejes táplálkozástól. A kukoricaszemek és gyümölcsök viszonylag sok cellulózt tartalmazó és emészthetetlen héjak egyben maradva ürülnek.

A táplálékhoz a szájüregben először nyál adódik, ami síkosítja és megindítja a szénhidrátok emésztését. A napi táplálékmennyiséghez összesen mintegy fél liter nyál képződik. A következő adag emésztőnedv a gyomorban kerül hozzá, itt napi két liter sósavas gyomornedvvel lehet számolni. A megrágott étel a gyomor mozgásai során teljesen felaprózódik, és kialakul a pépes, teljesen homogén béltartalom . A vékonybél patkóbéli részébe érve újabb emésztőnedv-adaggal önti nyakon a keveréket a hasnyálmirigy, mintegy egy literrel. A patkóbélben ömlik a béltartalomhoz az epe is. Az epeváladék nem csak emésztéshez szükséges alkotórészeket tartalmaz - ezekről a vékonybél emésztőműködésénél olvashatunk részletesebben -, hanem számos, a szervezet számára fölöslegessé váló anyagot is. Így például a vérfesték, a hemoglobin bomlásából származó festékanyagot.

A bilirubin vöröses, a biliverdin pedig erős, sárgászöld színű bomlástermék, később a jelentős szerepe van a széklet színének meghatározásában. A vékonybél további szakaszaiban még összesen mintegy napi 2-2,5 liter bélnedv keveredik a béltartalomhoz. A béltartalom tehát egyrészt az emésztőnedvek hozzáadódása nyomán hígul, másrészt tápanyagtartalma a bélfal által felvehető kisebb egységekre bomlik. Maga a tápanyag-felszívás és a rengeteg folyadék visszaszívása csak a vékonybél éhbéli és csípőbéli szakaszán indul meg, ahol összesen mintegy 5-6 liter folyadék szívódik fel belőle.

Folyamatok a vastagbélben

Tipp A székrekedés kellemetlen tabutémának számít: nehezen mondjuk el az orvosunknak, hogy baj van. Hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha már kialakult?- kattintson a részletekért ! A vastagbélbe napi 500-1100 ml béltartalom érkezik, ahol a bélflóra baktériumai kezdik meg emésztő munkájukat. Egy részük feldolgozza az ember számára emészthetetlen, összetett szénhidrátokat, növényi rostokat (cellulózt) és egyéb tápanyagokat, illetve erjeszteni kezdik maradék szervesanyag-tartalmát. Többek között az epefestékek is bakteriális hatásra alakulnak át, szterkobilin képződik belőlük.

Az emésztés során keletkező és a bélflóra által termelt gázok egy része szagtalan hidrogén és szén-dioxid, jellegzetes szaga van viszont az aminosavak emésztésekor keletkező metánnak, kénhidrogénnek és más kénes gázoknak. A baktériumok erjesztő, rothasztó tevékenysége folytán a béltartalomban maradt aminosavakból képzett aminok - cadaverin, indol, scatol, putrescin - szintén jellegzetes szagúak.

A vastagbél méregtelenít is, amennyiben nehézfémeket választ ki a bél üregébe. Itt kerülhetnek továbbá a béltartalomba foszfátok, magnézium és kalcium. A széklettel ürül a szervezet által kiválasztott karbamid egy része is. A vastagbélben a bélsár víztartalmának 60-90 százaléka szívódik vissza attól függően, hogy mennyi időt tölt itt.

Mennyi székletet ürítünk naponta?

A naponta átlagosan ürített széklet száz gramm és fél kiló közötti tömegű lehet. Egészséges embernél hengeralakban távozik, egyenletes, puha, a sötétbarna valamely árnyalatát mutató színű. Nagy része, 70-75 százaléka víz, körülbelül 100 ml. A maradék 25 százalék tartalmaz továbbá egyharmad részben emészthetetlen ételösszetevőket úgynevezett ballasztanyagokat ennek legnagyobb részét növényi rostok, cellulóz teszik ki (akár 10 százalék is lehet).

Továbbá tartalmaz bélnyálkahártyáról lelökődött hámsejteket, a béltraktus által termelt emésztőnedvek és nyákszerű mirigyváladékának maradékait, epefestéket és bélbaktériumokat mintegy egyharmad részben (1 gramm székletben kb. 10 milliárdot) és erjesztő munkájuk termékeit. A végtermékben 1,5 gramm nitrogén, 2-3 gramm zsír ürül.

A méregtelenítő, kiválasztó folyamatok eredményeképpen gyógyszerek, méreganyagok és különböző a májból az epével érkező anyagcseretermékek kerülnek a székletbe. A kész széklet a végbélben várja az alkalmas pillanatot, majd a székletürítés során távozik a végbélnyíláson keresztül.

Hogy működik a székletürítés?

Alapvetően az emésztőrendszeri működés és központi idegrendszeri idegi hatás, sőt már a táplálék bevitele, az ízlelés és a szájüregben történő rágás, majd a nyelés is beindítja a székletürítést. Emellett az úgynevezett szimpatikus idegi hatás is beindíthatja, ez történik aggodalmak, félelmek idején.

Az ürítés ugyan akaratlagosan szabályozható, és a felnőtt ember nem mindig szalad az első inger érzésekor a mellékhelyiségre, de a gyerekeknél ez még nagyon is a reflexes szabályozottság szerint zajlik. Ezért nem kell meglepődni, és nem szabad megszidni a család legfiatalabb tagjait, ha mindjárt a közös vacsora első falatjai után jelzik, hogy "Anya, kakilni kell".

Mennyi székletet ürítünk naponta, székrekedés, kaki, vécé, wc-papír, székrekedés széklet hasmenés emésztőrendszer vastagbél vékonybél székletürítés emésztés
A székletürítés akaratlagosan szabályozható

Ekkor pusztán az történik, ami amúgy a felnőttek végbelében is: a bélmozgások kicsit aktívabbá válnak s egy nagyobb mennyiségű bélsár bekerül a végbélbe. Naponta egyébként két-három erőteljesebb perisztaltikus hullám halad végig a beleken, amelyek a béltartalmat a szigmabélből a végbélbe továbbítják. A végbél falában lévő mechanikai receptorok érzékelik a bélszakasz tágulását, s ez reflexesen tágulásra készteti a belső végbélzáróizom-gyűrűt. Magát az ürítést az akaratlagosan mozgatható külső végbélzáróizommal ellensúlyozni tudjuk.

Létezik székletinkontinencia is?

A széklettartás képességét kontinenciának, a széklettartási képtelenséget inkontinenciának hívják. Székletürítéskor először a külső végbélzáróizmot engedi az ember elernyedni, ezt követi a belső, és a végbélnyílás akkorára tágul, amekkora átmérő a végbélben várakozó széklet átengedéséhez szükséges. Az ürítést a szigma- és a végbél hullámszerűen végighaladó izom-összehúzódásai segítik. Ürítéskor a hasprés is beszáll a munkába; a rekeszizom és a hasfali izomzat is összehúzódik. A hasűri nyomás emelkedése a vérnyomást befolyásolja. Ismert olyan haláleset, amikor ez a vérnyomás-emelkedés váltott ki szív- vagy érrendszeri katasztrófát.

Ha az ürítés valami oknál fogva sokáig nem tud bekövetkezni, némi víz még távozik belőle, s a széklet szárazabb, keményebb lesz, ami nyilván nehezebben üríthető.

Kóros a székletürítés, ha naponta több mint 500 gramm széklet keletkezik és ürül, vagy ha naponta több mint négy-öt alkalommal, a szokásosnál hígabb állagú széklet távozik. Ekkor hasmenésről beszélünk. Koleránál ennél sokkal több ürülés is történhet, akár napi negyven is. A rendszertelen és ritka székletürítés a székrekedés. Ezen kívül a széklet állagának megváltozása is fontos információkat hordozhat az emésztőrendszerben jelentkező kóros elváltozásokról.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)