Így keletkezik a széklet

Míg a táplálék végighalad az emésztőcsatornában, a szervezet igyekszik belőle minden hasznosítható anyagot kinyerni. Napi 2-3 kg bevitt tápanyag nagyjából tizede távozik a végbélnyíláson keresztül.

Hogyan keletkezik a széklet?

A tápcsatornában a béltartalomból az emésztés után létrejövő kiválasztási anyagcsere-termék a széklet. A székletgyártás gyakorlatilag abban a pillanatban kezdődik, amikor falat kerül a szánkba. Az étel és a hozzákeveredő emésztőnedvek, valamint a bél üregébe kiválasztott, a szervezet számára fölösleges salakanyagok adják a széklet alapanyagát. Napi mennyisége és minősége az elfogyasztott tápláléktól függ, de egyéni adottságok is befolyásolják. Növényi rostokban gazdag tápláléknál több, fehérjedús ételek fogyasztása után kevesebb képződik. Színét, szagát, állagát is befolyásolja az étel.

Aranyér, székletürítés, vécé, wc-papír, szorulás, székrekedés széklet hasmenés emésztőrendszer vastagbél vékonybél székletürítés emésztés
Aranyér, székletürítés, vécé, wc-papír, szorulás, székrekedés széklet hasmenés emésztőrendszer vastagbél vékonybél székletürítés emésztés

Mire utalnak a széklet színei?

A vörösbor például feketésre festi a székletet, sötét, feketésbarna színe van, ha valaki húst, spenótot, kék bogyós gyümölcsöt fogyasztott. A sok zöldséget fogyasztóknál a klorofilltól zöldes barna színű lesz. Ismert, hogy a cékla vörösesre, a szénhidrátgazdag és tojásos ételek világos barnára színezik, míg fehéres lesz a tejes táplálkozástól. A kukoricaszemek és gyümölcsök viszonylag sok cellulózt tartalmazó és emészthetetlen héjak egyben maradva ürülnek.

Hogy működik a székletürítés?

Alapvetően az emésztőrendszeri működés és központi idegrendszeri idegi hatás, sőt már a táplálék bevitele, az ízlelés és a szájüregben történő rágás, majd a nyelés is beindítja a székletürítést. Emellett az úgynevezett szimpatikus idegi hatás is beindíthatja, ez történik aggodalmak, félelmek idején.

Az ürítés ugyan akaratlagosan szabályozható, és a felnőtt ember nem mindig szalad az első inger érzésekor a mellékhelyiségre, de a gyerekeknél ez még nagyon is a reflexes szabályozottság szerint zajlik. Ezért nem kell meglepődni, és nem szabad megszidni a család legfiatalabb tagjait, ha mindjárt a közös vacsora első falatjai után jelzik, hogy "Anya, kakilni kell".

Mennyi székletet ürítünk naponta, székrekedés, kaki, vécé, wc-papír, székrekedés széklet hasmenés emésztőrendszer vastagbél vékonybél székletürítés emésztés
Mennyi székletet ürítünk naponta, székrekedés, kaki, vécé, wc-papír, székrekedés széklet hasmenés emésztőrendszer vastagbél vékonybél székletürítés emésztés

Ekkor pusztán az történik, ami amúgy a felnőttek végbelében is: a bélmozgások kicsit aktívabbá válnak s egy nagyobb mennyiségű bélsár bekerül a végbélbe. Naponta egyébként két-három erőteljesebb perisztaltikus hullám halad végig a beleken, amelyek a béltartalmat a szigmabélből a végbélbe továbbítják. A végbél falában lévő mechanikai receptorok érzékelik a bélszakasz tágulását, s ez reflexesen tágulásra készteti a belső végbélzáróizom-gyűrűt. Magát az ürítést az akaratlagosan mozgatható külső végbélzáróizommal ellensúlyozni tudjuk.

Létezik székletinkontinencia is?

A széklettartás képességét kontinenciának, a széklettartási képtelenséget inkontinenciának hívják. Székletürítéskor először a külső végbélzáróizmot engedi az ember elernyedni, ezt követi a belső, és a végbélnyílás akkorára tágul, amekkora átmérő a végbélben várakozó széklet átengedéséhez szükséges. Az ürítést a szigma- és a végbél hullámszerűen végighaladó izom-összehúzódásai segítik. Ürítéskor a hasprés is beszáll a munkába; a rekeszizom és a hasfali izomzat is összehúzódik. A hasűri nyomás emelkedése a vérnyomást befolyásolja. Ismert olyan haláleset, amikor ez a vérnyomás-emelkedés váltott ki szív- vagy érrendszeri katasztrófát.

Ha az ürítés valami oknál fogva sokáig nem tud bekövetkezni, némi víz még távozik belőle, s a széklet szárazabb, keményebb lesz, ami nyilván nehezebben üríthető.

Kóros a székletürítés, ha naponta több mint 500 gramm széklet keletkezik és ürül, vagy ha naponta több mint négy-öt alkalommal, a szokásosnál hígabb állagú széklet távozik. Ekkor hasmenésről beszélünk. Koleránál ennél sokkal több ürülés is történhet, akár napi negyven is. A rendszertelen és ritka székletürítés a székrekedés. Ezen kívül a széklet állagának megváltozása is fontos információkat hordozhat az emésztőrendszerben jelentkező kóros elváltozásokról.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő