Eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás

HáziPatika

"Azt várjuk az új kormánytól, hogy vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét, mivel sok szempontból más megítélés alá kell essünk, mint az általános háziorvosok" - jelentette ki Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Átalakítást várnak a gyermekorvosok

Póta szavai szerint a gyermekgyógyászat egyfajta specifikum az alapellátáson belül, hiszen mást tanultak, másfajta gyógyító munkát végeznek, és náluk sokkal nagyobb szerepe van a prevenciónak. A folyamatos megelőzéshez nemcsak a védőoltások beadása tartozik, hanem a szülők tájékoztatása, a szűrővizsgálatok és az egészséges életre való nevelés is, amely része minden egyes vizsgálatnak - írja a Magyar Idők.

Eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás, baba, gyerek, betegség, kórház
Tíz év múlva megszűnhet a gyermekorvosi ellátás az alapellátáson belül

"Ha azt látom, hogy egy gyerek hat hónap alatt tíz kilót hízott, akkor hiába jött köhögés miatt a rendelőbe, muszáj neki beszélnem azelhízáskövetkezményei­ről és az életmódváltásról" - fejtette ki a gyerekorvos.

Az egyesület attól tart, hogy megszűnik az ellátás

Mint mondta, ezeket a speciális feladatokat eddig sem a munkakörülményeikbe, sem a finanszírozásukba nem emelték be, ehelyett a mindenkori egészségpolitika egy kalap alá vette őket a háziorvoslással. "Az egész gyermekgyógyász szakma nevében mondhatom, ha több kompetenciát és több finanszírozást kapnánk a többletmunkához, azzal tehermentesíthetnénk a kórházi gyermekorvosokat és szakrendeléseket. Ezzel a szerkezeti változtatással kevesebb orvos is ugyanazt a színvonalú gyermekellátást tudná fenntartani" - hangsúlyozta az egyesület elnöke.


A gyermekorvosok közül sokan mennek nyugdíjba

A gyermekorvosok a következő években tömegével mennek nyugdíjba, így ha nem valósul meg a szerkezeti átalakulás és nem lesz utánpótlásunk, akkor tíz év múlva megszűnik a gyermekorvosi ellátás az alapellátáson belül. Ez nem évekig tartó betöltetlen praxisokat eredményezhet, mint a háziorvosoknál, hanem valóban megszűnnének a gyermekorvosi körzetek, és helyettük felnőtt- és gyermekellátást is végző, vegyes körzeteket alakítanának ki - figyelmeztetett Póta György.

"Mivel az új egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó kórházigazgató és gyermekorvos, így ő ismeri ezeket a szempontokat. Bízunk benne, hogy ott folytatjuk az együttműködésünket, ahol eddig tartottunk, és hogy különösen a szívén fogja viselni a gyermek-alapellátás helyzetét"

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag