Drasztikusan csökkentenék a háziorvosi ügyeletek számát

Sajtóértesülések szerint jelentős átalakítás előtt áll a háziorvosi ügyeleti rendszer. Ennek keretében a mostani közel 300-ról 102-re csökkenhet a ügyeleti központok száma országszerte.

Az ügyeleti rendszer megszervezése Budapest kivételével mindenhol az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladatkörébe kerülhet. A Népszava egy, a szerkesztőség birtokába jutott OMSZ-koncepció alapján most az átalakítással kapcsolatos kormányzati tervekről osztott meg részleteket. Mint írják, a jövőben 81 járásban működhet majd összesen 102 ügyeleti központ, közte 21 csak gyermekeket, 21 csak felnőtteket fogadó, valamint 60 vegyes centrum. Minden megyében három-négy úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne.

orvos, beteg, sztetoszkóp
Jelentős átalakulás várható a háziorvosi ügyeleti rendszerben. Fotó: Getty Images

A cikk szerint a háziorvosok saját rendelési idejükön túl, délután négy és este tíz óra között, továbbá hétvégén és ünnepnapokon beoszthatók lennének ügyeletre a járási központokban. Egy-egy háziorvosra így másfél-két hétköznap délutáni ügyeleti műszak jutna. Este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, akik munkáját további ápoló és gépkocsivezető is segítené.

„Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha a terv megvalósul, úgy a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felsőfokú végzettségű ellátója” – fogalmaz cikkében a Népszava. Mint azt korábban megírtuk, a rendszer modellprogramja tavaly júliusban indult el Hajdú-Bihar megyében. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint „a betegek visszajelzései egyértelművé teszik: a program jól működik, idejében és rendben megkapják a szükséges ellátást”. A modellprogramként működtetett ügyeleti rendszert első egy évében 30 ezer beteg kereste fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: