Csökkentenék a véradás alsó korhatárát

HáziPatika

A kormány 18 évről 17 évre csökkentené a véradáshoz szükséges minimális korhatárt. Ezt Drexler Donát, a vérellátó szolgálat főigazgatója is támogatja.

2900-zal kevesebben adtak vért tavaly, mint 2016-ban

Tavaly 24 millió forintot költött kommunikációs kampányokra az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) - mondta a Világgazdaságnak Drexler Donát, az OVSZ főigazgatója. Ez 17 millió forinttal kevesebb, mint amennyit 2016-ban költöttek. Éves szinten 2900-zal kevesebben adtak vért a múlt évben, mint 2016-ban, és több mint 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. 

A biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra van szükség, évente pedig nagyságrendileg 400 ezer egység vért vesznek le a donoroktól, és ezt használják fel az egészségügyi intézmények.

Egy évvel vinnék lejjebb a véradás korhatárát, véradás OVSZ vérellátás Országos Vérellátó Szolgálat vér vércsoport
Egy évvel vinnék lejjebb a véradáshoz szükséges korhatárt

1 évvel vinnék lejjebb a véradás korhatárát

A 18 év alattiak természetesen csak szülői beleegyezéssel adhatnának vért - tette hozzá a főigazgató.

Nem véletlen, hogy egy évvel szeretnék lejjebb vinni a véradáshoz szükséges minimális korhatárt. Jelenleg a donorok minimális életkora 18 év, ezt csökkentenék egy évvel, hogy a segítségnyújtás e formájával minél korábban és minél szélesebb körben élhessenek a fiatalok. Ezt Drexler Donát is támogatja.

Az OVSZ 5-6 napos készletekkel rendelkezik, ez a készletnagyság biztosítja a kórházak folyamatos, biztonságos ellátását. Az országos vérkészleteket az OVSZ folyamatosan monitorozza, és amint csökkenést tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket, hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni.


A donorok vérét komplex vizsgálatnak vetik alá, amely 3700 forintba kerül. Tavaly a véradások 0,06 százalékában volt pozitív az eredmény, leggyakrabban hepatitis C-vírust találtak a donorok vérében. A legdrágább véradásoknak a kampány-véradások bizonyultak, melyek teljes költsége az 5,5 millió forintot is meghaladta.

Ki kitől kaphat, és kinek adhat vért vércsoportja alapján?

Magyarországon hetente legalább 10.000 megjelenő önkéntesre lenne szükség a rendszer fenntarthatóságának biztosításához. Fontos információ lehet a leendő véradóknak, hogy bármely csoportba is tartozzon, sok embernek nyújthat életmentő segítséget, ez az alábbi táblázatból is kiderül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt jellemzően napos lesz az idő, de sokfelé szűrheti magaszintű fátyolfelhőzet a napsütést, északkeleten és a Tiszántúlon gomolyfelhők is képződhetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag