Budapesti szuperkórházak: ennyi pénz van

Budapesten és az agglomerációban nagyjából 4 millió ember él és használja a fővárosi kórházakat. Budapest viszont alig kapott uniós forrást az egészségügy fejlesztésére. Vidéken közel 500 milliárd forintból fejlesztették a kórházakat.

A szakma régóta egyetértett abban, hogy Buda (és egész Budapest) egészségügyi ellátása fejlesztésre szorul. A bonyolult ellátási és közlekedési viszonyok miatt kialakult gordiuszi csomó átvágására pedig soha nem volt valóságtól elrugaszkodott ötlet egy vadonatúj kórház felépítése. Budán ugyanis egyelőre nincs olyan modern, mindennel felszerelt sürgősségi központ, ahol a súlyos (politraumatizált) sérülteket gyorsan és szakszerűen el tudják látni. A "sokszakmásság" (idegsebészet, mellkassebészet, ortopédia, szájsebészet, szemészet, fül-orr-gégészet stb.) azért fontos, hogy a bonyolult sérülteket ne kelljen ide-odaszállítgatni a kórházak között - írja az Index.hu.

kórház
Hatszázmilliárdot költenének a budapesti kórházrekonstrukcióra

A kórház helyszínének megtalálásával megbízott csapat végül 14 helyszínt vizsgált. A munkacsoport végül a Szent Imre kórház bővítését és felújítását javasolta. A kormány azonban minden érintettet meglepve az M1-M7 bevezető szakaszánál található Dobogó területe mellett döntött. Hogy ennek mi volt a pontos oka, egyelőre nem derült ki. A kérdés viszont még mindig nincs lezárva: környezetvédelmi, hidrológiai vizsgálatokon fog múlni, hogy a terület egyáltalán alkalmas-e az építésre. De Lázár János is bevallotta, és Cserháti Péter miniszteri biztos beszámolójából is kiderül, hogy itt nyíltan nem szakmai alapon született a döntés, hanem átnyúlhattak a döntést ellenző projektvezetők feje felett.


Az új szuperkórháznál kezdetben 30-40 milliárd forintot emlegettek, de ez főleg a már kialakult infrastruktúrával rendelkező Szent Imre kórház fejlesztésére vonatkozott volna. A szuperkórház árát később már 60 milliárd forintra becsülték, amiben szintén nem volt benne a közlekedési fejlesztés költsége. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáinak átstrukturálásával és a közlekedési fejlesztésekkel együtt ez már bőven 140 milliárd forint fölött lesz.

Lényegében már ismert, hogy a fővárosban három nagy kórházi centrum lesz:

  • Dél-Budán "új komplex szuperkórházat" építenek - erről volt szó korábban.
  • Dél-Pesten centrummá alakul az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és a közelében lévő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Teljesen új kórházi tömböt is építenek itt. Később más osztályok mellett ide költözik a Fiumei úti Baleseti Központ.
  • Észak-Pesten tovább bővítik a Honvédkórházat, amely új épületszárnyat kap, ahová a Podmaniczky úti volt MÁV-kórház osztályai költöznek. A centrumba helikopterleszálló és parkolóház is épül.

A nagy centrumok a vidéki megyei kórházakhoz vagy egyetemi klinikákhoz hasonlóan az ellátás legmagasabb szintjét képviselik: az év 365 napján 0-24 órában adnak sürgősségi ügyeletet. Ezek a központok egyenként 1-1,5 millió ember ellátásáért lennének felelősek.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa elmondta: a kórházfejlesztési javaslatot összehangolták a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervével, amitől egyebek mellett azt várják, hogy még több külföldi orvostanhallgató választja majd tanulmányai folytatására Magyarországot. Részletek!

Másrészt az egyéb feladatokat a hozzájuk csatlakozó társkórházak látják el, amelyek tehermentesítik is a nagy központokat. Ezekben a kórházakban is komoly fejlesztések indulnak: a rendelet szerint a legtöbbnél orvostechnikai és informatikai fejlesztések, energetikai felújítások kezdődnek, sok helyen pedig új épületeket vagy épületszárnyakat emelnek. Harmadikként pedig az egész járóbeteg-ellátást is újra kell szervezni szakrendelőstül, mindenestül, hogy ha valaki elvágta a kezét, akkor ne a szuperkórházba kelljen rohannia, mert az sem hatékony.

Csakhogy egyelőre lebeg az egész koncepció. Semmi sem végleges. Ezért még érdemes feltenni a kérdést, hogy sok-e vagy kevés ez a 600 milliárd 24 budapesti kórházra? Bécsben 2019-ben akarják átadni az új, északi szuperkórházat. Ennek az egyetlen intézménynek a fejlesztése 1,1 milliárd euróba (mai áron 340 milliárd forintba) kerül náluk - ad összehasonlítási alapot a lap.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag