Átvilágítva: a CT-vizsgálatról

A CT (számítógépes rétegvizsgálat) egy olyan hatékony vizsgálómódszer, mely jelentősen hozzájárul a beteg diagnózisának gyors és pontos felállításához.

Általa az adott testrészről pontos, kétdimenziós, sőt modern berendezésekkel már háromdimenziós képet is előállíthatnak.
A CT-vizsgálatnál a kibocsátott röntgensugár a testen áthaladva a különböző szövettípusokban különböző mértékben gyengül, s ezt a gyengülést detektorokkal mérjük. A több irányból végzett mérés egy ún. absorpciós matrixot hoz létre, ami képelemekből, ún. pixelekből áll. A vizsgálat során a test körül egy olyan szerkezet forog körbe, amelyben a test egyik oldalán van a röntgencső, a másik oldalán pedig a detektorkomplexum. Forgatás közben a körív mentén mért sugárelnyelési értékeket hozzárendeljük a megfelelő képpozícióhoz, s így megkapjuk a körben lévő pontok elnyelési értékeit.

A CT- vizsgálat indikációi

CT-vizsgálat indikált minden olyan esetben, amikor a laboratóriumi vizsgálatokkal, a hagyományos röntgenvizsgálatokkal, az ultrahangvizsgálattal nem sikerül a pontos diagnózist megállapítani.

Nagy segítség lehet a CT-vizsgálat:

  1. fejlődési rendellenességek megállapításánál: a pontos anatómiai feltérképezés a cél;
  2. gyulladásos betegségeknél és azok szövődményeinél (tályog);
  3. érbetegségeknél: érszűkület, értágulat;
  4. tumoros betegségeknél: a tumor kiterjedése, érellátása, metasztázisok keresése;
  5. agyvérzés, agyi infarktus feltérképezésénél.

A CT-vizsgálat menete

Különösebb előkészítést a CT-vizsgálat nem igényel. Az intravénás kontrasztanyag adása miatt a beteg a vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem ehet, csak szokásos gyógyszereit veheti be. (Ezzel a hányinger és a hányás lehetőségeit csökkentjük.)
Miután a beteg felfeküdt a vizsgálóasztalra, az operátor beállítja a vizsgálandó testrész helyzetét, amit ezután megváltoztatni nem szabad.
Minden CT-vizsgálat ún. topogram (digitális röntgenkép) készítésével kezdődik. Ezen a topogramon jelölik ki a vizsgálandó terület alsó és felső határát, a szeletvastagságot, és a szeletek közti távolságot.

A topogram elkészülte és a megfelelő vizsgálati paraméterek kiállítása után az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következik az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése. A kontrasztanyag az egyes anatómiai képletek jobb azonosításában, az ép és a kóros területek elkülönítésében, az erek ábrázolásában, vagyis a diagnózis pontosságában segít.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag