Állami vagy magánegészségügy: vonzások és választások

Hosszú várólisták, tömött rendelők, az ellátással elégedetlen betegek - leginkább ezek jutnak eszünkbe az állami egészségügyről. Magánrendelőbe egyre többen megyünk, még ha fizetni is kell érte. Mikor, melyiket választjuk?

Általános vélemény, hogy az államilag finanszírozott egészségügy zömmel negatív jelzőkkel minősíthető: hajszolt orvosok, kimerült ápolók, hosszú és még annál is hosszabb várakozás, elavult felszerelés. S bár sokan választanák a magánrendelőket - s teszik is egyre többen -, ami még visszatarthatja a betegek egy részét ettől egyrészt az, hogy fizetik a társadalombiztosítást, így nem szívesen adnak ki a plusz pénzt az ellátásért, másrészt sokan nem tudják megfizetni a magánorvost.

Amikor az államit választjuk

Ugyanakkor vannak olyan ellátási területek és helyzetek, amikor szinte biztosan az állami egészségügyet vesszük igénybe. Ha például fel kell keresnünk az ügyeletet, el kell végeztetnünk valamilyen szűrővizsgálatot, védőoltást kapunk, életveszélyes állapot alakul ki, vagy rehabilitációs ellátásra szorulunk főleg az állami rendelőket, kórházakat keressük fel. Vannak olyan drága műtétek, kezelési eljárások - gondoljunk a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos kezelésekre, gyógyszerekre -, amikor saját zsebből nem tudjuk finanszírozni a gyógyulást, a társadalombiztosítást vesszük igénybe.

Magánrendelés: idő, felszerelés, kiszámíthatóság

Leginkább azokban az esetekben esik a választásunk a magánrendelőre, ha fontos, hogy előre meghatározott időben mehessünk orvoshoz, amikor nem mindegy, hogy egy egész napot, vagy csak 1-2 órát kell a vizsgálatra szánnunk - gondoljunk például a menedzserszűrésekre. Az állami rendszerben jellemzően hosszú várólisták vannak bizonyos vizsgálatok - főleg az ultrahang, a CT, s egyéb képalkotó diagnosztikus eljárások - elvégzésével kapcsolatban: ezt a várakozást is elkerülhetjük, ha hajlandóak vagyunk és tudunk pénzt áldozni ezekért. S bár azok az orvosok, akik a fizetős klinikákon, rendelőkben fogadják a pácienseiket, zömmel az állami rendszerben is dolgoznak, mégis többet tudnak nyújtani a magánszférában. Nem a szakértelemben, hanem a környezetben, a felszerelésben, az odafigyelésben. Ha például nőgyógyászhoz, andrológushoz, fogorvoshoz, pszichés gondokkal foglalkozó szakemberhez kell mennünk, még azok is inkább a magánorvost részesítik előnyben, akiknek kevésbé van lehetőségük a fizetős szolgáltatások igénybe vételére. Főleg ezek azok a területek, ahol nem csak az orvos szakmai tudása fontos, hanem a betegre szánt idő, a megnyugtató környezet, az intimitás is döntő a választásban.

Az orvos szakmai tudása, a betegre szánt idő, a megnyugtató környezet, az intimitás is döntő a választásban

Az orvos szakmai tudása, a betegre szánt idő, a megnyugtató környezet, az intimitás is döntő a választásbanAz is vonzóvá - de mindenképpen kiszámíthatóvá - teszi a magánklinikákat, hogy itt előre megállapított árlista alapján kell fizetnünk egy-egy vizsgálatért. Nem kell aggódni még azon is, hogy elég hálapénzt tettünk-e borítékba, a fizetős rendelésnél tiszta a helyzet.

Biztosítás és magánegészségügy

Néhány éve lehetőségünk van arra, hogy magánbiztosítást kössünk, több biztosító és több csomag közül válogathatunk. Egyre többen úgy gondolják, érdemes erre pénzt szánni, hisz sok előnnyel jár, ha rendelkezünk ilyen típusú biztosítással. Is. Mert a társadalombiztosítási díjat továbbra is fizetnünk kell, a plusz befizetéssel nem mentesülünk az államnak fizetett költség alól. Ám mindenképpen biztonságot ad az a tudat, hogy ha bajunk van, gyorsan, várakozás nélkül orvoshoz kerülünk, s ha kórházi ellátásra lenne szükség, akkor sem kell azon aggódni, melyik zsúfolt kórterembe kerülünk, ha egyáltalán van szabad ágy az adott intézményben. Az állami kórházak VIP szobákat tartanak fenn, ide kerülnek a magánbiztosítást fizető betegek.

Természetesen különböző biztosítások között is különbségek vannak: a befizetett összeg nagyságának arányában is változik, mit kapunk a pénzünkért.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag