Állami vagy magánegészségügy: vonzások és választások

Hosszú várólisták, tömött rendelők, az ellátással elégedetlen betegek - leginkább ezek jutnak eszünkbe az állami egészségügyről. Magánrendelőbe egyre többen megyünk, még ha fizetni is kell érte. Mikor, melyiket választjuk?

Általános vélemény, hogy az államilag finanszírozott egészségügy zömmel negatív jelzőkkel minősíthető: hajszolt orvosok, kimerült ápolók, hosszú és még annál is hosszabb várakozás, elavult felszerelés. S bár sokan választanák a magánrendelőket - s teszik is egyre többen -, ami még visszatarthatja a betegek egy részét ettől egyrészt az, hogy fizetik a társadalombiztosítást, így nem szívesen adnak ki a plusz pénzt az ellátásért, másrészt sokan nem tudják megfizetni a magánorvost.

Amikor az államit választjuk

Ugyanakkor vannak olyan ellátási területek és helyzetek, amikor szinte biztosan az állami egészségügyet vesszük igénybe. Ha például fel kell keresnünk az ügyeletet, el kell végeztetnünk valamilyen szűrővizsgálatot, védőoltást kapunk, életveszélyes állapot alakul ki, vagy rehabilitációs ellátásra szorulunk főleg az állami rendelőket, kórházakat keressük fel. Vannak olyan drága műtétek, kezelési eljárások - gondoljunk a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos kezelésekre, gyógyszerekre -, amikor saját zsebből nem tudjuk finanszírozni a gyógyulást, a társadalombiztosítást vesszük igénybe.

Magánrendelés: idő, felszerelés, kiszámíthatóság

Leginkább azokban az esetekben esik a választásunk a magánrendelőre, ha fontos, hogy előre meghatározott időben mehessünk orvoshoz, amikor nem mindegy, hogy egy egész napot, vagy csak 1-2 órát kell a vizsgálatra szánnunk - gondoljunk például a menedzserszűrésekre. Az állami rendszerben jellemzően hosszú várólisták vannak bizonyos vizsgálatok - főleg az ultrahang, a CT, s egyéb képalkotó diagnosztikus eljárások - elvégzésével kapcsolatban: ezt a várakozást is elkerülhetjük, ha hajlandóak vagyunk és tudunk pénzt áldozni ezekért. S bár azok az orvosok, akik a fizetős klinikákon, rendelőkben fogadják a pácienseiket, zömmel az állami rendszerben is dolgoznak, mégis többet tudnak nyújtani a magánszférában. Nem a szakértelemben, hanem a környezetben, a felszerelésben, az odafigyelésben. Ha például nőgyógyászhoz, andrológushoz, fogorvoshoz, pszichés gondokkal foglalkozó szakemberhez kell mennünk, még azok is inkább a magánorvost részesítik előnyben, akiknek kevésbé van lehetőségük a fizetős szolgáltatások igénybe vételére. Főleg ezek azok a területek, ahol nem csak az orvos szakmai tudása fontos, hanem a betegre szánt idő, a megnyugtató környezet, az intimitás is döntő a választásban.

Az orvos szakmai tudása, a betegre szánt idő, a megnyugtató környezet, az intimitás is döntő a választásban

Az orvos szakmai tudása, a betegre szánt idő, a megnyugtató környezet, az intimitás is döntő a választásbanAz is vonzóvá - de mindenképpen kiszámíthatóvá - teszi a magánklinikákat, hogy itt előre megállapított árlista alapján kell fizetnünk egy-egy vizsgálatért. Nem kell aggódni még azon is, hogy elég hálapénzt tettünk-e borítékba, a fizetős rendelésnél tiszta a helyzet.

Biztosítás és magánegészségügy

Néhány éve lehetőségünk van arra, hogy magánbiztosítást kössünk, több biztosító és több csomag közül válogathatunk. Egyre többen úgy gondolják, érdemes erre pénzt szánni, hisz sok előnnyel jár, ha rendelkezünk ilyen típusú biztosítással. Is. Mert a társadalombiztosítási díjat továbbra is fizetnünk kell, a plusz befizetéssel nem mentesülünk az államnak fizetett költség alól. Ám mindenképpen biztonságot ad az a tudat, hogy ha bajunk van, gyorsan, várakozás nélkül orvoshoz kerülünk, s ha kórházi ellátásra lenne szükség, akkor sem kell azon aggódni, melyik zsúfolt kórterembe kerülünk, ha egyáltalán van szabad ágy az adott intézményben. Az állami kórházak VIP szobákat tartanak fenn, ide kerülnek a magánbiztosítást fizető betegek.

Természetesen különböző biztosítások között is különbségek vannak: a befizetett összeg nagyságának arányában is változik, mit kapunk a pénzünkért.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag