A legfontosabb szűrővizsgálatok

Mikor ellenőriztette utoljára a látását? Milyen gyakran fordul meg a fogorvosnál? És a laborleletekkel minden rendben van? Ha a kérdésekre csak hosszas fejtörés után jött a válasz, ideje komolyabban venni a szűrővizsgálatokat - mert a megelőzés mindig kifizetődőbb!

Vérkép és vizeletvizsgálat

Milyen gyakran? Évente.

Egyszer egy évben ajánlott megnézetni a máj- és a vesefunkció mellett a szervezet zsír- és hormonháztartásáról árulkodó értékeit vérből, vizeletből. Egy vérvétel, illetve egy reggeli, középsugaras vizeletminta szükséges hozzá.

Szűrni! Szűrni! Szűrni! Sok olyan ráktípus van, amelyet ha időben kiszűrnek, kezelését pedig idejekorán megkezelik, akkor a beteg nagy eséllyel megmenthető. Klasszikusan ilyen a vastagbéltükrözéssel hamar fölfedezhető vastagbélrák, amely nálunk mégis rengeteg halálesetért felelős. Például 2013-ban a hazai halálozási aránya 56,3 százalékos volt, miközben az uniós tagállamok átlagát tekintve csak 31,3 százalékos volt ugyanez a mutató. A finnek az átlagnál is jobbak, náluk csak az érintettek 21,8 százaléka vesztette életét, míg a franciáknál és az osztrákoknál 27 százalék körüli volt ugyanez az arány. Jól látszik tehát, hogy a szűréssel, majd az azt követő kezeléssel rengeteg életet lehet megmenteni – főleg mert ez esetben vezető halálokról van szó.

Látásvizsgálat

Milyen gyakran? Háromhavonta vagy évente.

A kontaktlencse-viselők nem kerülhetik el háromhavonta a kontrollt, de akkor se dőljünk hátra kényelmesen, ha úgy érezzük, nincs gond a látásunkkal! Minél hamarabb fény derül a látásromlásra, annál könnyebb szinten tartani az állapotot. A szemészeti kontrollt érdemes októberre időzíteni, ekkor van ugyanis a látás hónapja, aminek alkalmából sok optika szervez ingyenes látásvizsgálatokat.

A járművezetés során a látás az az érzék, melyre a leginkább szükségünk van. Azonban a látás vizsgálata (ideális esetben) nem merül ki abban, hogy a látás élességét és a színtévesztést ellenőrzik.Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat? Cikkünkből kiderül!

Nőgyógyászati szűrés

Milyen gyakran? Évente.

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség nőkben világszerte, ezért egy évi egyszeri nőgyógyászati szűrővizsgálat (méhnyakrákszűrés, hüvelyi ultrahang) minden nőnek ajánlott a szexuális élet megkezdésekor, de a húszas évek elejétől legkésőbb mindenképpen. Akkor se hagyjuk ki a méhnyakrákszűrést, ha kaptunk korábban HPV oltást, mert sajnos az oltóanyag sem nyújt védelmet minden vírustörzs ellen.

Urológiai vizsgálat

Milyen gyakran? 40 éves kor felett kétévente.

Családalapítás előtt egyszer legalább, ötven év felett pedig évente ajánlott. A hererák és a prosztatadaganat kiszűrése elsődleges feladat - noha a vizsgálat némi kellemetlenséggel járhat, gyorsan megvan és megbízható eredményt ad, ezért figyelmeztessük rá férjünket, barátunkat, fiunkat!

Mammográfia

Milyen gyakran? Kétévente.

Bár a nőgyógyászati vizsgálatok során az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi a mellek állapotát, kétévente igenis szükséges ellátogatni egy mammográfiai szűrésre is. Az eljárás során röntgensugarakkal készítenek felvételt a mellszövetről, így kutatva akár a legkisebb elváltozást. Ha a családban előfordult már emlőrák, akár már 30 év fölött érdemes foglalkozni a mell egészségével (ilyenkor még a mellultrahangot javasolják). Kétévente küldik a behívót rá az érintett korcsoportnak.

Fogászat

Milyen gyakran? Félévente.

Senki sem megy szívesen, mégsem éri mag halogatni a fogorvosi szűréseket. Ha ugyanis félévente lát minket az orvos, biztosan nyakon csípi a szuvasodást, így elkerülhető egy komolyabb beavatkozás. Aki fogkövesedésre hajlamos, annak a fogkő eltávolítása is félévente ajánlott.

A fogkövesedésre hajlamosaknak javasolt félévente felkeresni a fogorvosukat
A fogkövesedésre hajlamosaknak javasolt félévente felkeresni a fogorvosukat

Tüdőszűrés

Milyen gyakran? 40 éves korig kétévente, majd évente.

Sokan gondolják, hogy ez csak a tbc miatt vagy a dohányosoknak ajánlott, pedig a segítségével egyéb elváltozások, mint például a tüdőrák is időben felismerhető, ami a nemdohányzók körében is sok áldozatot szed. Munkakörünkből adódóan, illetve ha előfordult már a családbank tüdőbeteg, gyakrabban is ellátogathatunk a szűrővizsgálatra.

Melanoma-szűrés

Milyen gyakran? Évente.

Leginkább télen és tavasszal érdemes ellátogatni a bőrgyógyászhoz - ilyenkor az orvos feltérképezi az összes képletet a bőrünkön, és javasolhat eltávolító műtétet, ha kórosnak ítél meg valamit. Legjobb, ha felvétel is készül a "gyanús" területekről, így figyelemmel kísérhető minden elváltozás.

Nyakiverőér-ultrahang

Milyen gyakran? Kockázat esetén háromévente.

45 év felett azoknak ajánlott, akiknek a családjában előfordult stroke, szív- és érrendszeri betegség, netán magas a vérnyomásuk, koleszterinproblémáik vannak, illetve akik diabéteszesek, erős dohányosok vagy túlsúlyosak.

Vérnyomásmérés, rizikófelmérés, EKG

Milyen gyakran? Évente.

A háziorvost keressük fel évente legalább egyszer, hogy ellenőrizze a vérnyomásunkat, csináljon egy EKG-t, kikérdezze, milyen családi kórelőzmények miatt milyen betegségekkel kell számolni esetünkben. Méressük meg a vérnyomásunkat és csináltassunk EKG-t akkor is, ha nincs komoly panaszunk!

Vastagbélrákszűrés

Milyen gyakran? 50 éves kortól.

A vastagbél és a széklet vizsgálata segíthet megelőzni a daganatos elváltozásokat. Komolyan kell venni 50 éves kor felett, illetve fokozott óvatosságra van szükség, ha előfordult már a családban ilyen betegség.

Csontsűrűségmérés

Milyen gyakran? 45-50 éves kor felett 1-3 évente.

Gyors és fájdalommentes, kényelmes vizsgálat, mely értékes információt ad a csontok állapotáról. Mindenképpen ajánlott azoknak, akik családjában előfordult csontritkulás.

Allergiateszt

Milyen gyakran? Évente.

A leggyakoribb légúti allergéneket vizsgáló Prick-tesztet még az allergiaszezon kezdete előtt érdemes elvégeztetni, már csak azért is, mert eredményét befolyásolhatja az anti-allergén készítmények szedése.

Nők Lapja Egészség

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)