Vérzékenység terhesen: aggódni kellene?

Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok.

A gyerekvállalás és a vérzékenység közötti kapcsolat legfontosabb tudnivalóit dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa foglalta össze.

Többféle eredetű és különböző súlyosságú vérzékenység létezik. Az öröklődő vérzékenységek közül a leggyakoribb a Von Willebrand-betegség, amelyet az azonos nevű alvadási faktor hiánya vagy csökkent működése hoz létre. Bár a leggyakoribb vérzékenységről van szó, megnyugtató, hogy 80 százalékban enyhe formájú.

A terhesség idejére a vérzékenység megszűnik
A terhesség idejére a vérzékenység megszűnik

Az enyhe és közepesen súlyos vérzékenység a terhességet nem befolyásolja, hiszen ez idő alatt a Willebrand-faktor aktivitása is megnövekszik, így gyakorlatilag a terhesség idejére a vérzékenység megszűnik. Ennek ellenére a vérzékenységre hajlamos kismamáknak nemcsak rendszeres nőgyógyászati kontrollra, hanem gyakori hematológus szakorvosi gondozásra is szükségük van.

Vérzékenység: több típusa van - részletek!

Sok esetben felderítetlen marad a vérzékenység problémája, van azonban néhány tünet, amely felhívja rá a figyelmet:

  • foghúzás után fellépő, sokáig tartó vérzés,
  • kék foltok jelennek meg a testen, minimális (észre sem vett) mechanikai behatásra,
  • ismétlődő orrvérzések,
  • erős menstruációs vérzés,
  • vashiányos vérszegénység,
  • vérzékenység előfordulása a családban.

Sokan ha tapasztalják is a tüneteket, mégsem fordulnak orvoshoz, pedig ha kezeltetnék a betegségüket, elkerülhető lenne az erős havivérzés okozta életminőség-romlás és a vashiány okozta fáradtság is.

A másik fontos indok a diagnózis időben tisztázására a műtéti beavatkozások és a szülés utáni vérzéses szövődmények kiiktatása. A diagnózis vérvételből és laboratóriumi vizsgálatból könnyen felállítható. "Fontos feladat a szakorvosi vizsgálat során a vérzékenységek elkülönítése, az alapbetegség diagnosztizálása, ugyanis mindegyik vérzékenységet más-más módon kell kezelni" - hangsúlyozza dr. Szélessy Zsuzsanna.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: