Teendők, ha a rákszűrés eredménye bajt jelez

Sokakat frusztrációval, félelemmel tölthet el, ha egy gyanús citológiai vizsgálati eredmény következtében a kezelőorvos ismétlést rendel el. Ez egy nehéz időszak, amelyet azonban érdemes megpróbálni stresszmentesen kezelni!

Magyarországon a méhnyakrák a női nemi szervek daganatainak mintegy harmadát teszi ki, a mellrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 éven aluli nők körében. Az elhanyagolt, műtéttel már nem orvosolható méhnyakrák előfordulása pedig azoknál gyakori, akik ritkán vagy soha nem vesznek részt szűrővizsgálaton, nekik 2,5-3-szor nagyobb az esélyük az előrehaladott méhnyakrák kialakulására. Korai stádiumban nőgyógyászati szűrővizsgálattal nemcsak a rák, hanem a rákot megelőző, különböző súlyosságú méhnyakelváltozások is könnyen kimutathatók. A méhnyakrák kisebb beavatkozással teljességgel gyógyítható, később azonban rohamosan romlanak a gyógyulási esélyek.

A GYANÚS CITOLÓGIAI VIZSGÁLATI EREDMÉNY FÉLELEMMEL TÖLTHET EL. FOTÓ: GETTY IMAGES
A GYANÚS CITOLÓGIAI VIZSGÁLATI EREDMÉNY FÉLELEMMEL TÖLTHET EL. FOTÓ: GETTY IMAGES

Citológiai vizsgálat menete

A szövettani, vagyis citológiai vizsgálat az egyik leggyakoribb orvosi mintavételi eljárás, amely daganatok, gombás vagy bakteriális fertőzések és más megbetegedések kimutatására is alkalmas. A vizsgálat egyszerű és teljesen veszélytelen, és semmilyen felkészülést nem igényel a páciens részéről.

A mintát az orvos egy citológiai laborba küldi tovább. Legtöbbször bizonyos daganattípusok, elsősorban a méhnyakrák diagnosztizálására alkalmazzák. Ez esetben a minta elemzését követően a vizsgált szövetet az úgynevezett Papanicolau-féle skálán pontozzák, és P1-P5 között egy értékkel jelölik meg.

Ha a vizsgálat végén az eredmény P1, illetve P2, akkor 98 százalékos biztonsággal kizárható a kezdődő rosszindulatú folyamat. P3-as eredmény esetén kóros folyamat zajlik a méhszájon, amely lehet gyulladás és diszplázia is. Ha pedig a szövettan P4, illetve P5 kategóriába sorolja a mintát, akkor ez már kialakult méhnyakrákos daganatra utal. A citológiai vizsgálat eredményére általában két-három hetet kell várnunk.

Fontos! Mivel a méhnyakrák hosszabb idő alatt alakul ki, és általában sokáig teljesen tünetmentes, ezért a rendszeres nőgyógyászati szűrés jelentőségét – különösen a 25-30 éves kor feletti, szexuálisan aktív nők esetében – nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A szűrés hatékonyságát növeli az egyre szélesebb körben alkalmazott HPV-teszt, amely a méhnyakrákot okozó vírusfertőzés kimutatásával a legalkalmasabb és egyben legérzékenyebb módszer a kockázatnak kitett nők szűrésére.

Magát a HPV-tesztet a citológiai vizsgálat alkalmával nem végzik el automatikusan! Vagy önmagában kell kérni, vagy a rákszűrés mellett, hiszen a laboratóriumi vizsgálat az ilyenkor levett kenetminta alapján elvégezhető. Részletek itt.

HPV-szűrést sokszor csak olyankor kér a kezelőorvos, ha kóros esetet gyanít, továbbá emiatt szükségesnek tarthatja a citológiai vizsgálat megismétlését is.

Várakozás az ismétlő citológiai vizsgálatra

Sokakat frusztrációval, félelemmel tölthet el, ha egy gyanús citológiai vizsgálati eredmény következtében a kezelőorvos ismétlést rendel el, ráadásul az újabb adatokra akár 3-6 hónapot is várni kell.

Ezt a félelemmel teli időszakot is lehet hasznosan és aktívan tölteni. Az immunrendszer általános erősítése mellett nagy hangsúlyt kell helyezni az egészséges életmódra és különböző stresszoldási technikák gyakorlására. Mivel a dohányzás és az alkoholfogyasztás növelheti a tartós HPV-fertőzés, valamint a méhnyaki elváltozások kialakulásának kockázatát is, ezért érdemes ezeket teljesen mellőzni.

A kezelőorvos már a várakozási időben javasolhat olyan lokális terápiákat, amelyek segíthetik a vírus kitisztulását a szervezetből. Érdemes olyan hüvelyi készítményt alkalmazni, amely elősegíti az egészséges hámképződést és a méhnyakon lévő elváltozások gyógyulását, miközben óvja a hüvelyflóra egészségét is. Használatával így addig is támogathatjuk a regenerációt és az állapotjavulást, amíg a citológiai vizsgálat eredményére várunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra