Támogatással is drága a lombikprogram

Bár az egészségbiztosítás öt lombikkezelést támogat, a járulékos vizsgálatok és a kezelések költségei igen magasak.

Ma már számos magánklinika áll azok rendelkezésére, akik természetes úton nem tudnak gyermeket vállalni. Nem csak a lehetőségek tárháza bővült: az utóbbi években az állam még inkább támogatja ameddőségproblémájával küzdő párokat a gyermekvállalásban. Az öt ingyenes programon kívül 2017 óta az a módosítás is él, hogy ha az anyának lombikkal születik gyermeke, úgy a kistestvérhez is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére. Az államilag támogatott lombikkezelés során szükséges gyógyszerek tb-támogatása 70 százalékról 90 százalékra nőtt, és a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

Még támogatottan is sokba kerül a pároknak a lombikbébi program.
Még támogatottan is sokba kerül a pároknak a lombikprogram. Fotó: 123rf

Akkor miért drága mégis?

Az egyéb járulékos költségek viszont nem tb-támogatottak. A konkrét beavatkozásokat ugyanis megelőzik többek között konzultációk, vértesztek, hormon- és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok, ultrahangok, és méhtükrözés is. Ezeknek a költsége akár 150 ezer forint is lehet. Meg kell vásárolni továbbá az eljárás alatt és azt követően szükséges gyógyszereket is, ami alkalmanként 5-10 ezer forintos kiadást is jelenthet. A penzcentrum.hu számításai szerint magának az eljárásnak a költsége, ha már túl vagyunk az 5 támogatott alkalmon vagy nem államilag támogatott intézményhez fordulunk, elérheti az 1 millió forintot is.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) 2012-ben 34 európai országot hasonlított össze, melyből kiderült, hogy a klinikák számát tekintve Magyarország a 26. helyen állt. Az első Olaszország lett 201 klinikával, az utolsó pedig Izland 1 klinikával. A lombikprogramok sikerességének aránya 28,8 százalék, amivel a 22. helyen végeztünk a 32 európai ország közül.

Nézzünk néhány konkrét példát!

Melyik eljárás pontosan mit jelent?

 • Az inszemináció során a tűszőrepedés után a frissen leadott spermiumot a méhbe fecskendezik. A megtermékenyítés a méhben történik.
 • Az in vitro fertilizáció (IVF), magyarul elterjedt nevén lombik bébi eljárás során a megtermékenyítés a szervezeten kívül történik, amelyet követően az embriót beültetik a méhbe.
 • Asszisztált hatching során mesterségesen megnyitják az embrió körüli burkot a magzat jobb fejlődése érdekében (35 éves kor felett, több sikertelen IVF után javasolt).
 • Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban főként a meddőséggel kapcsolatos kivizsgálást végzik. Választhatunk meddőségi konzultációs csomagot, mely tartalmazza a legfontosabb vizsgálatokat a meddőség okának feltárásához. Mindezeket 30 nap leforgása alatt el is végzik: az ára 169 ezer forint.

  Sikertelen terhességek után is előfizethetünk kivizsgálási csomagokra, ez a nők esetén 189 ezer forintot, férfiaknak 79 ezer forint kiadást jelent.

  A Reprosys Termékenységi Központban a lombikkezelés (IVF) önmagában 460 ezer forint, a további sikeres megtermékenyítést támogató eljárások pedig tovább növelhetik az árat, az IVF SMART eljárás költsége több mint 700 ezer forint is lehet.

  Ha szükség van az embrió lefagyasztására, a mélyhűtés 60 ezer forint, tárolása évente 40 ezer forint, a mélyhűtött embrió felengedése pedig 85 ezer forint. Ezzel jól szemléltethető, hogy a mesterséges megtermékenyítés során minden részfolyamat súlyos 10 ezrekbe kerül, és költségeink könnyen az egekbe szökhetnek váratlanul is.

  A Budai Meddőségi Centrumban a tradicionális IVF kezelés 250 ezer forintba kerül. Az eljárás kiegészítve az asszisztált hatchinggel (segített kibújás) és intracitoplazmatikus spermiuminjekcióval 399 ezer forint. Az embriófagyasztás nem kerül semmibe, ha támogatott betegről van szó, és a tárolás is csak 1 éven túl kerül évi 25 ezer forintba. Az embriófelengedés, -tenyésztés, -transzfer 100 ezer forintba kerül.

  A debreceni Asszisztált Reprodukciós Centrumban a stimulációs kezelés megtervezése, vezetése, a hormonvizsgálatok hüvelyi ultrahanggal 120 ezer forintba kerülnek, a petesejtvétel és -tenyésztés 140 ezer, maga a beültetés szükség esetén asszisztált hatchinggel további 120 ezer forint. A fagyasztott embriók tárolása egy évig 25 ezer, a kiolvasztása 150 ezer forint.

  A Kaáli Intézetekben - amelyek Budapesten, Győrben, Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon, Tapolcán és Kaposváron működnek - a ciklusmonitorozás 42 ezer forintba kerül. A komplett IVF-program 360 ezer forintba kerül. Minden további megtermékenyítést támogató kezelés tovább drágítja a folyamatot: az asszisztált hatching plusz 100 ezer forint, az intracitoplazmatikus spermiuminjekció még 150 ezer forintba kerül. A SMART eljárás 170 ezer forint.

  A Róbert Magánkórházban a lombikprogram regisztrációs díjjal jár: mind az IVF regisztrációs díj, mind az IVF zárókonzultáció díja 29 ezer forint. A ciklusmonitorozás 60 ezer forint, az inszemináció pedig 90 ezer forintnál kezdődik. Az IVF minimum 370 ezer forint, míg a legdrágább eljárás, az IVF SMART 630 ezer forint.

  A Versys Clinics magánklinikán a stimulált inszemináció önmagában 110 ezer forint, az IVF-kezelés spontán ciklusban petesejtleszívással, monitorizálással, tüszőpunkcióval altatásban 447 ezer forint. Azonban a mini IVF 3 spontán ciklusban - mely magában foglalja a fentieket három alkalommal, a fagyasztást és az embriótranszfert is - 1,3 millió forintba kerül.

  A világon minden 6. pár küzd meddőséggel, az Európai Unióban összesen 25 millió embert érint a probléma. Az elmúlt években átlagosan ötödével nőtt a mesterséges megtermékenyítések száma. Az egyik legfontosabb tényező a nők kora: 43 év felett mindössze 3 százalék a sikeres beavatkozások aránya.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +32, +37 °C
  Minimum: +14, +22 °C

  Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)