Plasztikai műtétek: mennyiért feküdne kés alá?

A legkeresettebb szépészeti műtétek a mellkorrekciók, a zsírleszívás és a hasplasztika. Miért fekszenek kés alá, s milyen szövődményekkel számolhatnak a szépülni vágyók? Körkép a plasztikai beavatkozásokról.

Egy átlagos keresetű magyar számára még mindig borsos a plasztikai műtétetek ára, s az keveseket vigasztal, hogy így is csak harmad-negyedannyiba kerül itthon elvégeztetni egy ilyen operációt, mint tőlünk nyugatabbra. A társadalombiztosítás eddig is csak a legszükségesebb esetekben támogatta a műtéteket, ám nemrég tovább szigorított a helyzeten. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis tavaly július 1-i hatállyal felfüggesztette nagyon sok, elsősorban helyreállító jellegű plasztikai sebészeti beavatkozás finanszírozását.

Az egészségügyi törvény szerint "az egészségbiztosítás terhére nem vehetők igénybe nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai célból nyújtott egészségügyi szolgáltatások". Az OEP tehát különbséget tesz a gyógyító és a szépítő plasztikai műtétek között, így nem támogatja például az orrkorrekciót, sem a szülés következtében megereszkedett mell, illetve has felvarrását. De ha a megereszkedett has köldöksérvvel jár együtt, már megkaphatjuk a támogatást, mivel egészségkárosodásról, kóros elváltozásról van szó. Ha egy nőnek túl nagy a melle, s emiatt fáj a háta, szintén nem saját zsebből kell kifizetnie a mellkisebbítést. A korrekció abban az esetben is finanszírozható, ha a két emlő nagysága közti különbség eléri a harminc százalékot. Előfordul olyan eset is, amikor csak a kezelést támogatja a biztosító, a felhasznált anyagokat már a páciens állja.

A magánorvosi praxisokban a műtéteknek szabott áruk van, ami intézetenként jelentősen eltérhet: beavatkozástól függően százezer forinttól kezdve egymillió fölé is emelkedhet egy-egy átszabás ára. Ennek ellenére nem unatkoznak a hazai plasztikai sebészek: bár még mindig nem készült statisztika az elvégzett műtétekről, a szakma becslése szerint évente tizenöt-húszezer szépészeti beavatkozást végeznek Magyarországon. A leggyakrabban végzett esztétikai jellegű plasztikai műtétek a mell különböző korrekciói, itthon ugyanis elsősorban nők fordulnak a plasztikai sebészhez, a férfiak többsége idegenkedik a szépülés e formájától.

A mellükkel elégedetlenkedő nők egyik leggyakoribb kérése a szilikonnal történő nagyobbítás. "Egyáltalán nem bántam meg, sőt, nem értem, miért vártam eddig; a hegek is szépen gyógyulnak" - meséli a huszonnyolc éves Andrea, akinek alig három hete formálták nagyobbra a mellét. Szerinte néhány nap alatt teljesen hozzá lehet szokni az új keblekhez; igaz, semmi megerőltetőt nem szabad végezni, az első napokban még a karját sem emelhette fel.

"Általában kétféle nő vállalkozik a mellműtétre: az egyik, aki azért elégedetlen, mert a természet szűkmarkú volt vele: nem adta meg azt a méretet vagy formát, amivel teljesnek érezné magát" - osztotta meg tapasztalatait a hvg.hu-val Urszán Albert plasztikai sebész főorvos. A másik leggyakoribb ok a szoptatás, amely ugyancsak jellegzetes változásokat okoz a mell formáján: a mirigyállomány sorvad, a tartószalagok és a bőr megnyúlnak. "Az új forma tartós, de az újabb szoptatás ismét lógást okozhat, ami miatt újabb műtétre lehet szükség, ezért érdemes ezeket a tervezett gyermekek megszületése után elvégeztetni" - ad tanácsot a főorvos. Mindemellett viszonylag gyakori kérés még, hogy nagy emlőkből szabjanak kisebbet.

A páciensek 96 százaléka elégedett, 97 százaléka pedig bármikor újra operáltatná magát, 2-3 százaléka viszont megbánta a műtétet - hivatkozik egy itthon végzett felmérés eredményeire a plasztikai sebész, aki gyorsan hozzáteszi, hogy a megbánás oka legtöbbször a túlzott elvárás. Hozott anyagból dolgoznak, így előfordulhat, hogy hiába járt el a legkorrektebb módon az orvos, a páciens mégis elégedetlen a végeredménnyel. Sokan elfelejtik, hogy ez nem tökéletes megoldás - csak majdnem tökéletes.

Szakemberek szerint az egyik legfontosabb dolog, amelyet mindenképpen tisztázni kell egy plasztikai műtét előtt, hogy magunk vagy valaki más miatt akarunk-e átváltozni. Egy ilyen beavatkozást sosem szabad azért elvégeztetni, hogy a férjünk vagy a társunk jobban érezze magát. A műtét előtti beszélgetésnek ki kell derítenie azt is, hogy a panasz hátterében valóban esztétikai probléma áll, vagy kizárólag pszichés eredetű; ez utóbbi esetében a műtét sem fog segíteni, vagy újabb és újabb műtéteket végeztet el magán a páciens.

A szépészeti beavatkozások többnyire rutinműtétek, mégsem teljesen kockázatmentesek, általában 2-3 százalékuk szövődményekkel jár. Éppen ezért a pácienst tájékoztatni kell minden lehetséges kellemetlenségről. "Minden, amit a műtét előtt mondunk el, felvilágosítás, minden, amit utána, magyarázkodás" - véli Urszán doktor, hozzátéve: nem szabad csak azért elhallgatni egy lehetséges komplikációt, mert ritka, vagy mert elijesztené a beteget.

"A leggondosabb orvosi munka ellenére is bekövetkezhetnek a szövődmények; ezek előfordulása 2-3 százalék lehet" - folytatja a plasztikai sebész, aki szerint az orvosnak legalább annyira fontos a műtét sikeressége, mint a páciensnek, hiszen egyetlen elégedetlen beteg többet ront az orvos jó hírén, mint amennyit megannyi elégedett javít rajta.

A szépészeti sebészetben tapasztalt szövődmények hasonlóak a más műtéteknél előforduló komplikációkhoz. Ám egy sérvműtét után fellépő gyulladás a legtöbbször csak átmeneti kellemetlenséget okoz a betegnek, míg a mellimplantáció során fellépő hasonló komplikáció az egész műtét kudarcát jelentheti. Sok esztétikai beavatkozásnak speciális szövődményei lehetnek: ilyen például a tokképződés a mellnagyobbító műtéteknél, ami újabb műtétet igényelhet. A plasztikai beavatkzások után is keletkeznek hegek, amelyeket az orvos természetesen igyekszik kevésbé feltűnő, például fehérneműtől fedett helyre, bőrredőbe tervezni.

Plasztikai műtétből is van olcsó meg drága, sőt, néhol részletekben is törleszthetünk. A mellkorrekcióknál tapasztalható a legnagyobb szórás: az implantátumok ára páronként 200-500 ezer forint között mozog. Beültetésük még egyszer ennyi, vagyis egy komplett műtétért simán elkérhetnek egymillió forintot. Az emlőplasztika olcsóbb, ha a páciens nem növelni, hanem formázni, felvarratni vagy kisebbíteni szeretné melleit, ez ugyanis együtt 300-400 ezer forintból kijön. A zsírleszívás tenyérnyi felületen nagyjából 70 ezer forint, míg a teljes hasplasztika ennek a duplája is lehet. Az ára miatt nagyon kedvelt beavatkozásnak számít még a ráncfeltöltés, alkalmanként 25-40 ezer forintba kerül, és néhány hónapig kitart. Az ajakfeltöltés is kijön 40 ezerből, de van olyan klinika, ahol 120-180 ezer forintot is elkérnek érte. Szintén kedvelt még a hajbeültetés, igaz, ez "kicsit" drágább, akár a félmillió forintot is elérheti a végösszeg.

A második legnépszerűbb beavatkozás itthon a zsírleszívás. Aki torna és diéta helyett a zsírleszívástól várja a fogyást, az csalódni fog: egyetlen műtéttel sem lesz a a kövér nőből karcsú bombázó. Kisebb testkontúr korrekciójára viszont valóban alkalmas a módszer; igazán látványos eredményt csak az átlagos testalkatúaknál várhatunk, akiknek egy-egy testrészükön van csak zsírpárna. Túlsúlyosoknál nem hozza meg a várt eredményt, ezért nem is ajánlják. Főleg az alhas, a csípő, a tompor, a derék és a comb tájékán érhetünk el látványos eredményeket - ad tanácsokat saját honlapján Bajusz Huba plasztikai sebész.

"Azért szántam el magam a műtétre, mert bár rendszeresen tornáztam, elégedetlen voltam a problémás testtájakkal, mint például a comb külső része, ahonnan a hormonális eredetű zsírszövetet szinte lehetetlen ledolgozni- meséli Ildikó, hogy miért feküdt a kés alá.

Bajusz Huba szerint a nyugati országokban a zsírleszívás a leggyakrabban alkalmazott plasztikai eljárás, s csak látszólag egyszerű, ugyanis minden tekintetben megfelel egy közepes nagyságrendű műtétnek. A beavatkozás során egy fél centiméter hosszú seben keresztül egy fém kanül segítségével fellazítják a zsírszövet rétegét, majd a csövön keresztül kiszívják a zsírt, általában négy-öt liternyit, ami 3-6 centi kontúrcsökkentést jelenthet.

Az utóbbi években Magyarországon is elterjedt az ultrahangos zsírszívás, amelynek nagy előnye, hogy a sebész számára fizikailag könnyebbé teszi a beavatkozást. Az egyenletes bőrfelület eléréséhez ennél az eljrásnál igencsak gyakorlott és tapasztalt orvos kell. A műtét után így is megduzzad a kezelt testrész, kék foltok tarkítják a testet, s nemritkán bevérzés is előfordul. Ahhoz, hogy a bőr egyenletesen összehúzódjon, több héten át speciális ruhát kell hordani. Aki hízásra hajlamos, annál alaposan meg kell gondolni a zsírleszívást, mert a műtét utáni jelentősebb súlygyarapodás aránytalanságokat eredményezhet, ugyanis a súlytöbblet a már kezelt terület köré fog felgyűlni.

Hasplasztika: az egyik legveszélyesebb beavatkozás "Szülés után nagyon csúnya maradt a hasam; a terhességem alatt fölszedtem húsz kilót, amit mára sikerült leadnom, de elégedetlen voltam a végeredménnyel" - meséli a nemrég műtött Krisztina, hozzátéve: ha most kellene döntenie, nem vállalná a műtétet.

A plasztikai sebész szerint nagyobb fogyást, illetve gyakori hízás-fogyást követően a has bőre nem tudja követni a változásokat, megereszkedhet. Hasonló problémát okozhat a szülést követően a bőr összehúzódó képességének, rugalmasságának csökkenése is. Túlzott elhízásnál a bőr a vastag zsírréteggel együtt lóg lefelé. Ezen elváltozások oly nagy mértékűek is lehetnek, hogy a has kötényszerűen lelóg. A has előredomborodása jelentősebb hízás, illetve a bőr megereszkedése nélkül is előfordulhat. Ilyenkor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól; általában ez is a szülés következménye. A műtét tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a fenti problémák közül melyik dominál, illetve mennyire kiterjedt az elváltozás. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy közvetlenül a műtétet megelőzően zsírszívást is végeznek, hogy a zsírréteg vastagságát csökkentsék, így a végső eredmény kedvezőbb lehet.

A hasplasztika után természetesen lehet szülni, de célszerűbb a műtétet a szülés utánra időzíteni. A szövődmények közül legelőször a vérzés jelentkezhet, amely általában az első negyvennyolc órára jellemző. A legveszélyesebb komplikáció a thromboembólia, amely a páciens életét is veszélyeztetheti, mert a kisebb vénákban vérrögök keletkezhetnek, a tüdőt ellátó fő erekbe jutva pedig súlyos elzáródást okozhatnak. Súlyos szövődmény a bőrelhalás is, amely általában a vérkeringés zavara miatt, leggyakrabban a köldök alatti területen alakulhat ki.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)