Óriási bajt jelezhet a menstruáció hiánya

A meddőség mellett számos egyéb súlyos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet egy veleszületett rendellenesség nőknél. A Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser-szindróma négy-ötezer lányból egyet érint.

A női méh és a hüvely felső kétharmada az úgynevezett Müller-csövekből jön létre a magzati fejlődés során. A MRKH-szindróma e csövek genetikai eredetű fejlődési zavara, aminek következtében az említett képletek hiányoznak az érintettek szervezetéből. A hüvely alsó egyharmada általában csökevényes, vakon végződő szervként megmarad, de szexuális együttléteket többnyire nem tesz lehetővé.

A szindrómát általában serdülőkorban fedezik fel a lányoknál
A szindrómát általában serdülőkorban fedezik fel a lányoknál. Fotó: 123rf

Amennyiben nem társul egyéb fejlődési rendellenesség a szindrómához, úgy rendszerint amenstruációelmaradása serdülőkorban az első jel, amely a problémára figyelmeztet. A diagnózis gyakran komoly lelki traumát jelent, megeshet, hogy az érintett lányok öngyilkosságot is megkísérelnek ebben a pszichés állapotban. A kezelési lehetőségek csupán a hüvely szexuális élethez megfelelő kialakítására terjednek ki, a gyermekvállalás kizárólag béranya részvételével oldható meg ilyen esetekben.

Meg lehet-e előzni Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser-szindrómát? Hogyan zajlik a hüvelyt helyreállító beavatkozás? Minderről részletesebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében ide kattintva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)