Nem tetoválás - fogamzásgátlás

Az alig néhány perces ambuláns műtét keretében beépített kis rudak fél évtizednyi időtartamra megoldják a terhességet nem vállalók gondjait, ami azt is magyarázza, miért annyira népszerű ez Afrika és Ázsia legnagyobb népszaporulattal bíró államaiban.

Amikor először láttam Nairobiban, segélyszervezetünk nyomortanyai rendelőjében, egy csinos fekete nő felkarjának belső oldalán az apró sötét rovátkákat, azt hittem, valamilyen törzsi jellegzetességet fedeztem fel. Amikor rájöttem, hogy minden harmadik-negyedik - különböző törzsbe tartozó - kenyai asszony ilyen tetoválásszerű jelet hord, inkább megkérdeztem tapasztaltabb orvoskollégáimat, miről is van szó.

Jót nevettek, majd közölték velem, ezek nem rituális bemetszések, hanem - egyszerű fogamzásgátlás! És bizony egyáltalán nem egzotikus, fekete-afrikai sajátosság, hanem egy olyan módszer, amelyet mindenütt a világon sokfelé használnak. Csak az Egyesült Államokban több mint egymillió nőnek építettek be ilyen ügyes kis eszközt a bőre alá! Mentségemre szolgáljon, nálunk Magyarországon, valóban ritkaság számba megy ez a terhességet megelőző módszer (meg hogy nem vagyok nőgyógyász...). És az is igaz, hogy leginkább a fejlődő országokban terjedt el, ott, ahol ez az implantátum, az államilag irányított - tehát ingyenes! - családtervezési program aktív részévé vált.

Miről is van szó? Az, amit tetoválásnak, rituális törzsi jelnek néztem, valójában hat darab, körülbelül gyufaszál méretű, bőr alá helyezett kis gumirudacska, amelyek női hormont tartalmaznak. Ez a mesterségesen előállított anyag nagyon lassan, fokozatosan ürül ki a rudacskákból, és szívódik fel a véráramba. Tehát egy elnyújtott hatású hormonális fogamzásgátlóról van szó, ugyanolyanról, mint amilyet nap mint nap nálunk is használnak a magyar nők. Csak éppen nem minden este kell belőle bevenni egy szemet, hanem elegendő - ötévente - cserélni!

Tehát az alig néhány perces ambuláns műtét keretében beépített kis rudak fél évtizednyi időtartamra megoldják a terhességet nem vállalók gondjait, ami azt is magyarázza, miért annyira népszerű ez Afrika és Ázsia legnagyobb népszaporulattal bíró államaiban. Ugyanis nem szükséges hozzá semmilyen fajta egészségügyi "fegyelem", nem kell tartani véletlen teherbe eséstől, ha a beteg elfelejti bevenni a tablettát, ha elveszíti azt vagy egyszerűen nincs pénze kiváltani.

Ráadásul valóban biztonságos. Objektív felmérések szerint legalább annyira biztonságos fogamzásgátló, mint a tabletta. Ráadásul, eltávolítását követően - 10-30 perces helyi érzéstelenítésben csipesszel kiszedik a gumicsövecskéket - két hét után a hölgyek ismét pont annyira termékenyek lesznek, azaz ugyanolyan eséllyel vállalhatnak gyermeket, mint nem "tetovált" társaik.

Azért sosem olyan szép a menyasszony, mint szeretnénk - van annak oka, hogy miért nem szorította ki véglegesen a többi fogamzásgátló módszert ez a beültethető eljárás. Azért, mert sajnos elég gyakoriak a nem kívánatos mellékhatásai, szövődményei. Az esetek mintegy 30 százalékában(!) lépnek fel különböző fajta és súlyosságú vérzési rendellenességek. Lehetnek más mellékhatásai is, fejfájás, bőrkiütés, elhízás stb. Szerencsére létezik bizonyos mértékű hozzászokás, amikor is ritkulnak a túl erős vérzések vagy épp ellenkezőleg, a hosszas vérzéskimaradások. De így is körülbelül minden tizedik nő végül feladja, és kiveteti a karjából a rudacskákat - legalábbis Amerikában, mert a fejlődő országokban kevesebben panaszkodnak: ott szerényebbek, fájdalomtűrőbbek az emberek. Egy másik hátrányuk - ez egyébként minden gyógyszeres fogamzásgátlóra vonatkozik - hogy a mechanikus védelemmel (óvszerrel) ellentétben, természetesen nem véd meg a különböző nemi betegségektől. Ez különösen Afrikában lenne fontos, ahol az AIDS, de a hagyományos nemi betegségek (gonorrhoea, luesz), valamint a herpesz és a chlamydia fertőzés is sajnálatosan gyakoribb, jóval elterjedtebb, mint a mérsékelt égövű, fejlettebb országokban.

Akárhogy is, nem árt róla tudni. Annál is inkább, mert a nőgyógyászok szerint, a módszer finomodásával (jobb hatás, kevesebb mellékhatás) Közép-Kelet-Európában is várható, hogy egyre gyakrabban fogják a szakemberek ezt a fogamzásgátló eljárást is ajánlani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés