Nem minden rossz, ami régi

A hüvelygomba a nők többségét érinti valamikor élete során, és gyakran nem is csak egy alkalommal. Bár a gyógyszertárakban ma már számos vény nélkül kapható kúp és krém közül választhatunk, sok esetben érdemesebb hagyományos hatóanyag-tartalmút választanunk.

A fertőzés okai

A Candida gombák által okozott hüvelyfertőzés (kandidiázis) kifejezetten gyakori betegségnek számít. Ezekről a gombafajokról tudni kell, hogy természetesen is jelen vannak a hüvelyflórában és csak akkor okoznak problémát, ha valamilyen oknál fogva túlságosan elszaporodnak. Ilyen ok lehet például az antibiotikumok használata, a vitaminhiányos állapot, az immunrendszer működésének csökkenése, bizonyos betegségek, valamint akár a magas hormontartalmúfogamzásgátlótabletták szedése is.

A megemelkedett vércukorszint, illetve a stresszes életmód szintén hajlamosíthat a krónikus hüvelygombára, de szerepet játszhat benne a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, egyes intimbetétek és spermicid krémek használata, a szoros, műszálas ruházat, illetve bizonyos szexuális szokások vagy éppen a nem megfelelő higiénia.

A hüvelygomba kórokozói természetesen is jelen vannak a hüvelyflórában
A hüvelygomba kórokozói természetesen is jelen vannak a hüvelyflórában

A fertőzést minden esetben jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Ezért például antibiotikumos kezelés alatt és után, nem csak a bél-, hanem a hüvelyflórára is fokozott figyelmet kell fordítani. A különböző tejsavas készítmények kúraszerű alkalmazásával hatékonyan akadályozhatjuk meg a pH-érték eltolódását, egyúttal megelőzhetjük a hüvelygomba kialakulását is.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei - és azok intenzitása - nagyban függnek az adottfertőzéstípusától. A Candida gombák kóros elszaporodását leggyakrabban a hüvelyben tapasztalható égő fájdalomról vagy viszketésről ismerhetjük fel, amelyet fehér színű - esetenként kifejezetten nagy mennyiségű -, túrós állagú hüvelyváladék kísér. A szeméremajkak megduzzadnak, a hüvely körüli bőr kipirosodik, vagy akár be is repedezhet, felmaródhat, kiütések és hólyagok jelenhetnek meg rajta. Idővel a szexuális együttlét és a vizelés is fájdalmassá válhat.

Bórsavas kezelés

Mi a teendő, ha nem akar elmúlni a hüvelyfertőzés? Részletek itt.

A gombás fertőzés kezelése során mindig arra kell törekedni, hogy a hüvelyflóra egyensúlya minél előbb helyreálljon, és pH-értéke újra optimális legyen. Fontos tudni, hogy a gyógyszertárakban kapható hüvelygomba elleni szerek nem mindegyik Canidida faj ellen hatásosak, így könnyen előfordulhat az, hogy a kezelés eredménytelen marad. Azonban ebben az esetben is lehet megoldás: míg korábban a sokszor jóval hatásosabb, bórsav tartalmú készítményekhez csak a nőgyógyászok által felírt recepteken keresztül juthattunk hozzá, ma már elérhetőek vény nélkül kapható változatok is.

Hüvelygomba esetén érdemes olyan komplex készítményt választani, ami - a régi, hagyományos orvoslásban alkalmazott, ma újra reneszánszát élő bórsav mellett - olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek már a kezelés kezdetétől fogva enyhítik a kellemetlen, égő, viszkető tüneteket is. Ilyen például a bizabolol nevű, kamillából kivont, nyugtató hatású illóolaj, illetve a tejsav is, amely segíti a pH-érték normalizálását, azaz a hüvelyflóra mielőbbi helyreállítását. Akárcsak a többi hüvelygomba elleni készítmény esetén, a bórsavtartalmú hüvelykúpokat is mindig az előírtak szerint kell alkalmazni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés