Nagy bajt jelezhet a fájdalmas menstruáció

Becslések szerint minden tizedik termékeny korú nőt érint az endometriózis nevű krónikus betegség, amely egyben a női meddőség egyik leggyakoribb kiváltó oka is. Sokan nem is tudnak betegségükről.

Hogyan lehet kezelni az endometriózist? Részletek itt.

Az endometrium nem más, mint a méhnyálkahártya, a kórkép alapja pedig, hogy a nyálkahártya sejtjei a méh üregén kívül is megjelennek. Ezek a sejtek ugyanúgy viselkednek, mint a méhben lévők, azaz például a menstruációval összhangban, ciklikusan vérzést okoznak. További problémát jelent, hogy steril gyulladást idéznek elő maguk körül, valamint összenövések, letapadások, ciszták alakulhatnak ki a betegség következtében. Azendometrióziskiterjedhet akár a belekre, a húgyhólyagra vagy más, egészen távoli szervekre is.

Az endometriózis egyik legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció
Az endometriózis egyik legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció

A betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, így például a lehetséges tüneteket Salamon Adrienn, az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke foglalta össze kérdésünkre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)