Menstruációs zavarok (2)

A gyermeknőgyógyászati szakrendelést felkeresők kb. 25 %-a szabálytalan havivérzésről panaszkodik. Az orvos minden menstruáló lánytól kér menzesznaptárt, hiszen így lehet csak pontosítani a rendellenesnek tartott vérzést.

A rendszeres és normális havivérzés feltétele, hogy a szabályozásban résztvevő szervek épek legyenek, és köztük pontosan meghatározott együttműködés álljon fenn. Ha ebben a rendszerben valahol zavar támad, a menstruációban rendellenesség jelentkezik.

A vérzészavar lehet szervi vagy működési eredetű. Kiindulhat a központi idegrendszerből (annak éretlensége vagy sérülése, daganata miatt) vagy a petefészekből és a méhből. Előfordul, hogy 16 éves korig sem jelentkezik az első menstruáció, vagy az első vérzés után hónapokig kimarad. Ez utóbbi mögött nem egyszer pszichés okok, iskolai, családi konfliktusok vagy egyéb lelki megrázkódtatások állnak. A terhesség lehetőségét sem zárhatjuk ki!

Fogamzásgátló abbahagyása után vagy nagyfokú elhízás, fogyás esetén is kimaradhat a vérzés. Meg kell említeni a hormontermelő daganatok, a fejlődési rendellenességek vagy egyéb szervi betegségek által okozott vérzészavart, de a terhességmegszakítás során károsodott méhnyálkahártya szerepét is.

A serdülőkori, ciklust nem tartó menstruációk a 13. életév körül alakulnak ki. Kezelés nélkül hetekig eltarthat, súlyos esetben vérátömlesztésre is szükség lehet. Ezt a peteérés hiánya, a hormonszint ingadozása okozza. Hüvelygyulladás, idegentest, sérülés, véralvadási zavarok is állhatnak a vérzések hátterében.

Jelentkezhet a menstruáció 3 hétnél sűrűbben vagy 5 hétnél ritkábban. A vérzést jellemezheti kevés, rövid ideig tartó vagy igen bőséges vérzés.

Előfordulhat két menzesz között vagy közvetlenül menzesz előtt, illetve utána jelentkező vérezgetés.

Mindezeket áttekintve láthatjuk, hogy a menstruációs vérzészavaroknak igen széles a palettája.

Hogy pontosan miről van szó, betegség-e a felmerült probléma, igényel-e azonnali gyógyszeres kezelést, vagy kontrollok mellett türelmesen várakozhatunk-e, csak a személyes és alapos kórelőzmény felvétele és a kis- vagy nagylány vizsgálata alapján dönthető el.

Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház Gyermeknőgyógyászati szakrendelésére, mely a VII. kerület Rottembiller u. 26. szám alatt található, a 352-88-86-os telefonszámon lehet bejelentkezni. V. évf. / 4.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció