Méhszájseb: ki lehet hajlamos rá?

A méhszájseb félelmetesen hangzik, de valójában nem is seb, hanem egyszerű hámelváltozás. Meglehetősen gyakori, tízből kilenc nőnél kialakulhat élete folyamán, de sokszor nem is vesszük észre. Mely tényezők hajlamosíthatnak rá?

A méhszájseb nem valódi seb, vagyis nem hámsérülés. Mindössze egy hámelváltozás: a méhnyak és a méhszáj hámsejtjei egymástól különböznek, de előfordulhat, hogy a méhnyak hámsejtjei "felkúsznak" a méhszájra, jól láthatóan eltérő felületet hozva létre. A különböző típusú hámsejtek máshogyan is viselkednek, ez pedig időnként problémákat (például fokozott hüvelyi váladékozást) okozhat.

A méhszájseb meglehetősen gyakori elváltozás, egyes szakemberek szerint a nők 80-90 százalékát érintheti, és az esetek nagy részében nem jár kellemetlen tünetekkel, így a kezelése sem szükséges. Bizonyos tényezők azonban hajlamosabbá tehetnek a méhszájseb kialakulására.

A méhszájseb egy egyszerű hámelváltozás

A méhszájseb egy egyszerű hámelváltozás

A méhszájseb összefüggésben állhat a szervezet ösztrogénszintjével, és minél magasabb a szervezetben keringő ösztrogén mennyisége, annál nagyobb lehet a méhszájseb kialakulásának esélye. A méhszájseb igen gyakran a várandósság idején alakul ki, és sokszor okoz kismértékű vérzést (főleg szexuális együttlét után). A terhesség alatt kialakuló méhszájseb a szülést követő hónapokban spontán eltűnik.

Szintén befolyásolja a szervezet hormonháztartását, így a méhszájseb megjelenését is, a hormonálisfogamzásgátlótabletta. A tablettát szedő nőknél valamivel gyakoribb a méhszájseb.

Így kezelhető a méhszájseb

Meglepő módon, a lány újszülöttek nagyjából egyharmadánál észlelhető a méhszájseb, mely az anyai szervezetből kerül át a csecsemő szervezetében (hasonló hormonális hatások miatt fordulhat elő például az újszülöttek mellének enyhe duzzanata, vagy éppen a pattanások megjelenése). Ez a méhszájseb rövid időn belül szintén spontán elmúlik, ahogyan a hormonszintek normalizálódnak.

A hormonpótló terápián lévő nőknél, akik a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére szednek ösztrogént, gyakoribb lehet a méhszájseb. A változókoron túl lévő nőknél, akiknek a szervezetében igen alacsony az ösztrogénszint, meglehetősen ritka a méhszájseb.

Korábban sok szakember úgy gondolta, hogy a méhszájsebnek oka lehet például a hüvelyöblítés, a spermicidtartalmú hüvelyi fogamzásgátlók használata, mert ezek a vegyületek felboríthatják a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát, emiatt a méhszájseb is könnyebben létrejön. Ezeket a teóriákat azonban nem sikerült bizonyítani. Szintén nagyon kevés tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a fertőzések, illetve a nemi úton terjedő betegségek méhszájsebet okoznának. Az azonban igaz, hogy a méhszájseb miatt megnőhet a különböző fertőzések, gyulladások kialakulásának esélye.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)