Ösztrogén: az agy is termeli

A petefészekhez hasonlóan az agy is termeli az ösztrogén nevű női nemi hormont - olvasható a Journal of Neuroscience oldalain.

Ei Terasawa professzor és a ösztrogént is.

Mivel a rhesusmajmok idegi-hormonális rendszere alapvetően megegyezik az emberével, így igen nagy valószínűséggel a megállapítás az emberi szervezetre is érvényes.

Ösztrogéntermelés az agyban?

A három természetes ösztrogénból az agyban alapvetően az ösztradiol dominál. Az ösztradiol a nemi funkciókon kívül egyéb folyamatokat is befolyásol, szabályozza például a testtömeget és a memória szerveződését is.

Miért érdekes ez a felfedezés?

A felfedezés emiatt nem csupán a reprodukciót érintő elméleteinket írhatja át, hanem számos területen változást hozhat. Különösen érdekes lehet, hogy mivel a Alzheimer-kór ), ezért az utóbbi időben előtérbe került a mesterséges ösztrogénpótló stratégia, mely változó kor tüneteit is csökkenteni hivatott.

Az ösztrogének három fő fajtája az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol. A nemileg érett, de nem várandós nőkben az ösztradiolnak jut a legfontosabb szerep (az ösztradiolt tüszőhormonnak is nevezik, az ösztron szerepe a menopauzát követően nő meg, az ösztriol pedig a terhesség során válik kiemelten fontossá.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra