+12° - +31°
Nincs front

Megbocsátható az abortusz a pápa szerint

Ferenc pápa véglegesen az összes római katolikus papra kiterjesztette a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát, amely korábban csak a püspökök vagy az általuk megbízott gyóntatópapok kiváltsága volt.

"Mostantól minden papot felhatalmazok, hogy hivatalánál fogva feloldozza azokat, akik elkövették a magzatelhajtás bűnét" - írja a katolikus egyházfő az irgalmasság szentévének vasárnapi lezárulása után kiadott apostoli levelében. Ennek az engedménynek az érvényessége eredetileg csak a tavaly december 8-án kezdődött és november 20-án véget ért különleges időszakra szólt, de a pápa mostani bejelentésével végleg érvényben hagyta.

Ferenc pápa
Ferenc pápa a Vatikánban. Az abortusz bűn a katolikusok szerint, de megbocsátható

Ferenc pápa ugyanakkor hangsúlyozta: amilyen határozottan csak lehet, újra le akarja szögezni, hogy az "abortusz súlyos bűn, mivel egy ártatlan életnek vet véget". Nem létezik viszont olyan bűn, amelyre Isten irgalmassága ne terjedne ki, és amelyet Isten irgalmassága ne semmisítene meg.

A katolikus egyház felfogása szerint halálos bűn a magzatelhajtás, a terhesség megszakítása, s kiközösítés fenyegeti azokat, akik abortuszt követtek el. E kiközösítés alól eddig csak magas rangú egyházi méltóság oldozhatott fel, akkor, ha a vétkesek bűnüket őszintén megbánták, és erősen megfogadták, hogy azt többé el nem követik.


A magyarországi gyakorlatot megerősíti Ferenc pápa hétfői rendelkezése, amely minden papnak megengedi az abortusz miatti kiközösítés elengedését, a magyar gyakorlat ugyanis már évtizedek óta ez - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A büntetés elengedésének jogát, amely korábban főként csak a püspököket illette meg, a püspökök továbbadhatták. A magyar egyházmegyékben - így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében is - a püspök évről évre fölhatalmazta az összes papot az "abortuszért járó büntetés" elengedésére.

A világegyházban nem mindenütt volt ez így, ezért a mostani szentévben a pápa központilag engedte meg a papoknak a feloldozást. Az új rendelkezés a szentév elmúltával - nyilván a tapasztalatok alapján - is érvényben tartja az eredetileg csak a szentévre szóló engedményt. "A döntés pasztorális segítségnyújtás, és kifejezi az irgalmasságot, ugyanakkor a helyzet teológiai megítélésén nem változtat". Ezt jelzi, hogy a pápai rendelkezés magát a büntetést nem szüntette meg, csak az elengedésére hatalmazta fel az összes papot - mutatott rá a bíboros.

Egy hazai felmérés szerint a magyar nők 21 százaléka az elmúlt egy évben egyáltalán nem védekezett a szexuális együttlétei során, és aggasztóan népszerű volt a megszakításos közösülés is. Riasztóan sok fiatal nő használ megbízhatatlanfogamzásgátlómódszert! Részletek!

Ferenc pápa rendelkezésével a katolikus egyház alapvető hozzáállása - az élet védelme - nem változott meg. Nem tudható, hogy ez a most kialakult "korszerű és szeretetteljes forma" mennyiben befolyásolja a magyar hívők terhességmegszakításhoz való viszonyát. A KSH adataiból azonban ismert, hogy az abortuszok száma csökken hazánkban, aminek többféle, de főleg demográfiai okai vannak.  A szülőképes korú, azaz a 15 és 49 év közötti nők létszáma ugyanis egyre kevesebb. Az abortuszra jelentkezők zöme ugyanakkor a 20-as éveiben jár, és többségük alacsonyan iskolázott.

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag