Lehetőség a méhnyakrák megelőzésére

Minden nő ismeri azt a szorongató érzést, amikor észreveszi, hogy itt az ideje a nőgyógyászati rákszűrésnek. A méhnyakrákok 20%-a még a szűrőprogramok mellett sem kerül kimutatásra, ezért nagyszerű lehetőség a méhnyakrák megelőzésére szolgáló védőoltás.

A méhnyakrák megelőzése két szinten lehetséges:

  • Az igazi megelőzést a védőoltás alkalmazása jelenti, mivel megakadályozza a fertőzés kialakulásának lehetőségét a fertőzés okának kizárása révén. Ezt nevezzük elsődleges prevenciónak.
  • A másodlagos prevenció a rákmegelőző állapotok szűrése és kezelése, mely segít a betegség idejében történő felismerésében.

A méhnyakrák prevenció elsődleges módja, hogy védőoltással megelőzzük az rákkeltő HPV-fertőzés lehetőségét. A HPV-fertőzés kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. A hámelváltozások egy részéből évek alatt méhnyakrák alakulhat ki. A szűrés még a szűrőprogramot működtető országokban sem előzi meg teljes mértékben a méhnyakrák kialakulásáért felelős tartós HPV-fertőzést. A szűrés szép eredményeket ért el, de még ennél is többre vagyunk képesek. A méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja a rákkeltő HPV okozta fertőződést megakadályozó védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

Az ember nem tudja "elkapni" valakitől a daganatos betegséget, de néhány rákkeltő vírus által okozott fertőzés összefüggésbe hozható bizonyos rákos betegségek kialakulásával. Mára lehetővé vált a speciálisan egy daganatféleségtől - a méhnyakráktól - védő oltóanyag alkalmazása. Az oltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását.

A méhnyakrák elleni védőoltások a természetes immunitásunkat erősítik. Az oltóanyagok a HPV egyes fehérjerészeit tartalmazzák, nem az egész vírust.

A HPV 16 és HPV 18 elleni védőoltás új és hatékony módszer a méhnyakrák megelőzésére, illetve kockázatának csökkentésére. A serdülőkorú lányok szervezett oltása és a háromévente végzett méhnyakszűrés együttes alkalmazása révén a méhnyakrák előfordulása 94%-kal csökkenne összehasonlítva azzal, ha nem végzünk semmilyen beavatkozást. A teljes oltási sor három adagból áll a méhnyakrák elleni védőoltásoknál, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie.

Mivel a HPV nem egy "közönséges" vírus, különös veszélyt jelent azzal, hogy képes elrejtőzni az immunrendszerünk elől. Ezért nagyon fontos elérnünk, hogy a védőoltás által keltett immunválasz erős és tartós maradjon, valamint, hogy védelmet biztosítson a leggyakoribb és legagresszívebb rákkeltő vírustípusokkal szemben. Jelenleg kétféle méhnyakrák elleni vakcina van forgalomban, amelyeknek hatása azonban eltérő az általuk termelt ellenanyagok tekintetében. Az ellenanyagszint felelős azért, hogy a testünk miként tudja felvenni a harcot a vírusokkal. Érdemes szakorvos tanácsát kikérni a választásról.

Miért szükséges három adag?

Védőoltások alkalmazása során gyakori, hogy a teljes hatás elérése érdekében egynél több adagra van szükség. Az első adag előkészíti az immunrendszert, a második pedig továbbfejleszti a védekezést. Amikor a harmadik adagot is beadják (hat hónappal az első oltás után) nagyon erős és tartós immunválaszt váltanak ki, létrehozva ezzel a legjobb védekezést a jövőben esetlegesen előforduló vírusfertőzéssel szemben.

Mint minden más oltóanyagot, a méhnyakrák elleni oltóanyagot is forgalomba hozatala előtt több ezer különböző korú nő bevonásával, klinikai vizsgálatokkal tesztelték.

Az eredményeket éveken át folyamatosan elemezték és vizsgálták a mellékhatások tekintetében is. A méhnyakrák elleni védőoltás általában kevés mellékhatással jár. Mint minden más védőoltásnál, ez esetben is felléphetnek olyan helyi tünetek, mint bőrpír, duzzanat, vagy enyhe fájdalom az oltás helyén, de ezek hamar maguktól elmúlnak.

Hogyan adják be az oltást?/ Milyen formában kapom meg az oltást?

A méhnyakrák elleni védőoltás három, a felkarba adott injekcióból áll. A három injekció hat hónapon belül különböző időpontokban kerül beadásra.A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri.

Mi az adjuváns és miért fontos?

Adjuvánsnak nevezzük az immunrendszer serkentésére (pl. a vérben keringő ellenanyagok mennyiségének növelésére, és/vagy a sejt-közvetített immunválasz jobb aktiválására) használt vegyületeket, melyeket a legtöbb vakcinával együtt alkalmaznak. Az adjuvánsok, hagyományosan az alumínium-hidroxid hozzáadása a védőoltásokhoz széles körben elterjedt gyakorlatnak számít.

Hazánkban is elérhető az a védőoltás, amelyben egy újfajta adjuvánst alkalmaznak, amely a klinikai vizsgálatok eredményei alapján gyorsabban kiépülő, magasabb titerű, hosszabb ideig fennálló ellenanyagválaszt eredményez, mint az azonos összetételű, de csak alumínium-hidroxidot tartalmazó vakcina. Ez azért fontos, mert a magas ellenanyagszintek tartós jelenléte szervezetünkben biztosítja számunkra a hosszú távú védettséget.

Kinek javasolt a vakcina?

A vakcináció minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve az onkogén HPV vírussal történő fertőzés és újrafertőződés veszélyének, és az onkogén HPV-fertőzés tartóssá válása a szervezetben az életkor előrehaladtával nő. A rákkeltő HPV-típusokkal való fertőzés esélyének kizárása érdekében az oltást ajánlott már az első szexuális együttlét előtt beadni.

  • Célszerű oltani tehát a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy,
  • mint az aktív szexuális életet élő, természetes fertőzésen már (akár) átesett nőket is.

A Magyarországon elérhető méhnyakrák elleni védőoltásokat 9-55 éves korú nőkön vizsgálták. A védőoltás az eddigi vizsgálatok szerint megvédi a nőket a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok általi fertőzéstől. A védőoltás, amely a leggyakoribb és legveszélyesebb HPV törzsek ellen véd, világszerte a méhnyakrákok több, mint 70%-át előzheti meg. Közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további HPV törzsek által okozott esetleges elváltozások pedig a rendszeres szűréssel idejében felismerhetők, megfelelően kézben tarthatók.

  • A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az alkalmazás egyetlen feltétele az egy éven belül készült negatív citológiai (méhnyak szűrési) lelet.
  • A korábban HPV-fertőzést átvészelt nőknél (citológiai eltérés, HPV DNS-pozitivitás, rendellenes kolposzkópos lelet) is van értelme a vakcinációnak, hiszen az ilyen vizsgálati eredmények a HPV-fertőzéssel szembeni fokozott fogékonyságot jelezhetnek.
  • A HPV fertőzésen már átesett nők – akiknél nincs citológiai (méhnyak szűrési) eltérés – is részesülhetnek védőoltásban.
  • Azon nők is részesülhetnek védőoltásban, akiknél korábban CIN-t igazoltak, amennyiben az oltás pillanatában citológiailag negatívak.

Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen. Ma megvan a lehetőségük saját jövőjük védelmére azzal, hogy soha nem mulasztják el a nőgyógyászati rákszűrést, és megbeszélik kezelőorvosukkal a védőoltás előnyeit. Lehet, hogy az életüket mentik meg vele.

Mennyibe kerül a méhnyakrák elleni védőoltás?

A méhnyakrák elleni védőoltásból 3 adag beadása biztosítja a megfelelő védettséget. Az oltások darabja picit több, mint 29 ezer Forint.

A védelemhez szükséges 3 oltást NEM kell egyszerre megvásárolni. Elég mindig az aktuális adagot feliratni és kiváltani, így nem okoz olyan anyagi megterhelést.

Sokan nem tudják, de egészségpénztári megtakarításukból teljes egészében fedezhetik oltási kiadásaikat. A szabadon választható egészségpénztárak egyre népszerűbbek hazánkban is. Az egészségpénztári számlánkra befizetett havi tagdíjunkat (melynek alapösszege kb. 2000-3000 forint) ugyanis a munkáltató adó- és járulékmentesen kiegészítheti, vagy teljes egészében át is vállalhatja. A befizetések után ráadásul 30% adókedvezményt is igénybe vehetünk.

Az egészségpénztárak további két nagy előnye, hogy számlánkat a bejelentett közeli hozzátartozóink is igénybe vehetik, így akár közeli családtagjaink oltási költségeit is állhajuk az egészségpénztári keretből, ráadásul a teljes összeg örökölhető.

Érdemes tehát utánanézni, hogy munkahelyünk támogatja-e egészségpénztári tagdíjfizetésünket, hiszen így többek között a prevenciós oltásokat és gyógyszereket is fedezhetjük egészségpénztári befizetéseinkből. Ehhez csak annyira van szükség, hogy felkeressük háziorvosunkat, aki felvilágosítást tud nyújtani a megfelelő oltásokról és a beadás módjáról, valamint felírja a receptet. Amikor a gyógyszertárban kiváltjuk az oltóanyagot, fizethetünk egészségpénztári kártyánkkal is, vagy ÁFÁ-s számlát kell kérnünk egészségpénztárunk nevére, amit majd elszámolhatunk a pénztár felé.

Hogyan tudok hozzájutni a méhnyakrák elleni védőoltáshoz?

Mint minden védőoltás, a méhnyakrák elleni vakcina is vényköteles. A védőoltást bármilyen orvos (háziorvos, nőgyógyász, házi gyermekorvos) felírhatja és beadhatja. Érdemes azonban olyanhoz fordulni, akinek van oltási gyakorlata.

A védőoltást patikából lehet kiváltani a recept ellenében. Hűtést igényel. Az oltóanyagot +2-+8 Celsius fokon kell tárolni és szállítani, ezért érdemes egy kisebb méretű hűtőtáskát magunkkal vinni. Próbálja a recept kiváltását közvetelenül az oltás előttre időzíteni.

Előfordulhat, hogy a patika nem tart készleten méhnyakrák elleni vakcinát. A recept leadásakor azonban a patikus megrendeli a készítményt, és Budapesten egy napon belül, vidéken 1-2 napon belül lehet kiváltani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra