Korai menopauzát okoz a kezeletlen lisztérzékenység

Egy szűk körű tanulmány azt mutatta, hogy a kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő nők hamarabb lépnek változó korba, és esetükben magasabb bizonyos terhességi szövődmények kockázata, mint a betegségben nem szenvedő nők esetében.

Dr. Shawky Badawy, a syracuse-i orvostudományi egyetem szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint a lisztérzékenység a nők teljes reprodukciós pályafutását végigkíséri. Korai diagnosztizálással és szigorú diétával nem jelentkezik náluk korábban a menopauza, mint az egészséges nőkben és a reproduktív működés is jelentősen javul.

Az új tanulmány készítői, a nápolyi Federico II Egyetem kutatói azt állítják, hogy a tápanyaghiány, valamint bizonyos kulcsfontosságú hormonok alacsony szintje lehet az oka a megfigyelt korai menopauzának a lisztérzékeny nőkben. Amikor valaki lisztérzékeny, például krónikus hasmenést tapasztalhatnak. Ezáltal pedig sok lényeges aminosavat, vitamint és ásványi anyagot elveszítenek, és mindez nagy valószínűséggel befolyásolja a fontos belső elválasztású szerveket. A lisztérzékenységben szenvedő nőkben általában alacsonyabb az ösztrogénszint. A csökkent testzsír és a lisztérzékenységből eredő gyulladás egyaránt hozzájárulhat a hormonműködés akadályoztatásához.

A kutatók úgy vélik, hogy a lisztérzékenység korai diagnózisa, valamint a lisztérzékeny betegekben tapasztalható tápanyag- és hormonális eltérések megelőzése késleltetheti a máskülönben korábban jelentkező menopauzát. Az is előfordulhat, hogy sok ember az egész életét a lisztérzékenység tüneteivel éli le anélkül, hogy diagnosztizálnák a betegséget.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)