Irány a nőgyógyász!

Ön és orvosa is elfoglalt emberek. Nehéz a rendelőben összeszedetten és maradéktalanul beszélni panaszairól. A tüneteinek összesítése megkönnyíti a diagnózis felállítását és a hatékony terápia kiválasztását!

A rendelőben

A nőgyógyász szakorvos a diagnózis felállítása érdekében kikérdezi és megvizsgálja a páciensét. Ennek során a hüvelyt az erre szolgáló eszközzel feltárja és megtekinti, majd egy pálcikával kenetet vesz a hüvelyváladékból. Ezt a kenetet mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, majd a hüvelyváladékot tenyésztéses vizsgálatra laborba küldi tovább, hogy a kórokozót meghatározzák. Éppen ezért nem tanácsos nőgyógyászati vizsgálat előtt hüvelyöblítést végezni, mert így nehezebb megállapítani a hüvelygyulladás pontos okát!

Gondolja végig a panaszait, tüneteit!

Sokszor csak a vizsgálatról kijövet jut eszünkbe több kérdés, amit elfelejtettünk feltenni. Célszerű előre végiggondolnunk, pontosan mi is az, amiről beszélni szeretnénk orvosunkkal.

Segítségül összeírtuk azokat a kérdéseket, amelyeket tanácsos átgondolni, még a nőgyógyászhoz érkezésünk előtt. Milyen tünetek jelentkeztek? Például bőségesebb lett-e a hüvelyváladék, változott-e az állaga, sűrűsége, színe, szaga. A hüvelybemenete duzzadt, vörös?

Van-e egyéb tünete, például viszkető, égető érzés vizeletürítéskor vagy fájdalom a szexuális együttlét során? Fontos az orvosnak tudnia azt is, mikor kezdődtek a tünetek, illetve, hogy az életvitelében van-e olyan körülmény, amely adott esetben hozzájárulhat a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához. Például szed-e fogamzásgátló tablettát, kezelték-e mostanában antibiotikummal, cukorbeteg-e, szokott-e végezni hüvelyöblítést. Tudnia kell az orvosnak az esetleg fennálló terhességről, illetve, hogy ha várandós, hányadik hetét tölti. Ne lepődjön meg, ha az orvos rákérdez esetleg kényes témákra is: a szexuális szokásaira vonatkozó kérdések sem feleslegesek, hiszen a partnerváltás, a gyakori partnercsere fokozza a kockázatot. A dohányzás és az alkoholfogyasztás az immunrendszer gyengítésével illetve a bevitt cukor növelésével járul hozzá a hüvelygombák elszaporodásához és a kellemetlen tünetek kialakulásához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció