Így betegít meg a gyakori partnerváltás

A szex jó dolog, de nem árt elővigyázatosnak lenni, és itt nem csak a nemi betegségekre gondolunk. A hüvelyi fertőzéseknek is melegágya lehet a szex, ha nem fordítunk elegendő figyelmet a higiéniára.

A szerelmes együttlétek előtt nem árt végiggondolni, hogy miként maradhatunk egészségesek. A mindennapi tisztálkodás alapvető, de ezt sem végzi mindenki kellő körültekintéssel, és ennek az ellenkezője is előfordulhat, vagyis az, hogy túlzásba visszük az intim területek tisztogatását.

A hüvely pH-ja ideális esetben megvéd minket a fertőzésektől, azonban ha az egyensúly felborul, akkor a védettség megszűnik. A szakemberek szerint a napi egyszeri, kétszeri mosakodás az ideális, és mivel az egészséges hüvely öntisztuló, az intim tájékot elegendő langyos vízzel, esetleg szappanmentes intim mosakodóval megmosni. Ha azonban valaki kifejezetten erre a célra kifejlesztett mosakodógélt használ, akkor oda kell figyelnie arra, hogy csak hetente kétszer-háromszor alkalmazza. A nők nagy része tusfürdőt használ zuhanyozásnál, ám a szappan az intim zónában csípő, viszkető érzést válthat ki. A tusfürdőt tehát érdemes úgy kiválasztani, hogy pH-semleges legyen, így nem borítja fel az intim területek egyensúlyát. Aktus előtt, ha módunkban áll, tusoljunk le, és lehetőleg a partnerünk is legyen tiszta. Ez nem csak azért fontos, hogy elkerüljük a testszagot, és az abból fakadó kellemetlen érzéseket, hanem azért is, mert így nehezebben szedhetünk össze bármilyen fertőzést.

hüvelyfertőzés

A nemi betegségek ellen leghatékonyabban az óvszer használatával védekezhetünk, de vannak, akik nagyon érzékenyek az óvszeren található kémiai anyagokra, ezért nem szívesen használják azt. Arról nem is beszélve, hogy a férfiak nagy része nem szereti az óvszert, de ez már legyen az ő bajuk, elvégre a biztonságos szexért mindkét félnek illik tennie. A nőknél gyakran előforduló gombás fertőzéseket a férfiak is elkaphatják, csak náluk többnyire nem okoz tüneteket, viszont visszafertőzhetik a partnerüket, amennyiben nem kezelik mindkét félnél a betegséget. A fertőzések ideje alatt egyébként a szex kerülendő, ezt szokták tanácsolni az orvosok is.

Minden esetben, ha a hüvelyváladék mennyisége, színe, szaga vagy állaga megváltozik, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis ezek fertőzésekre utalhatnak, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Vannak azonban egyértelmű jelek, amelyek nagy eséllyel megmutatják, mivel is állunk szemben. Hüvelyfertőzés: honnan tudom, hogy bakteriális vagy gombás eredetű?

Ha valaki gyakran váltogatja a partnerét, akkor nem árt óvatosnak lenni. Szex közben az emberek ugyanis a lehető legbizalmasabb közelségbe kerülnek egymással, testnedveket cserélnek, így könnyedén elkaphatnak mindenféle bacilusokat, vírusokat egymástól. A csókolózás, az orális szex, az anális szex kellő odafigyelés nélkül ezernyi veszélyt rejthet. A stabil párkapcsolatban élők ilyen értelemben előnyben vannak, hiszen csak egymásra kell odafigyelniük, és nem kell tartaniuk az esetleges, másoktól eredő fertőzésektől. A szexuális segédeszközök szintén fokozhatják a veszélyt, mivel azokat is kellően higiénikusan kell tárolni, illetve használni, különben fertőzést is okozhatnak.

Persze, mindezt ne úgy képzeljük el, hogy a szex gondolatára egy hatalmas vészvillogó jelenjen meg a lelki szemeink előtt, hangosan visítva. Mindössze arról van szó, hogy nem árt odafigyelni és józanul gondolkozni az aktus előtt. A fertőzések kockázata csökkenthető, és az egészséges immunrendszerünk is megvédhet minket. Rizikós helyzetek bevállalása előtt azonban érdemes vizsgálatot, kezelést kérni.

Mit jelent a kockázatos helyzet?

Ilyen például a korán kezdett nemi élet, új partner, gyakori partnerváltás, illetve alkalmi partnerek, turizmussal kapcsolatos szex, speciális szexuális szokások , illetve a csoportos szex. A sérülések fokozott lehetősége - például extrém szexuális eszközök használata, szokatlan helyzetek kipróbálása - ugyancsak növelik az esélyt a kórokozókkal való fertőződésre. Bizonyos kórokozókra a leendő partnerek elvileg szűrhetők, de így sem zárható ki az összes fertőzés. Érdekes, hogy a száj, a hüvely, a pénisz és a végbél hasonló jellegű nyálkahártyákkal borított, a betegségek behatolásának lehetősége mégis eltérő a csókolózás, a hagyományos, az orális és az anális szex során, ez utóbbi ugyanis nagyságrendekkel kockázatosabb.

Tisztálkodás szex előtt és után

A tisztaság nemcsak azért fontos, hogy vonzóak legyünk, hanem azért is, hogy egészségesek maradjunk. Szeretkezés előtt mindig alaposan mossunk kezet, hogy a nemi szervekre, nemi szervekbe ne kerüljön piszok vagy fertőzés. Szex után elég langyos vízzel megmosni az intim területeket, semmiképpen ne használjunk intim zuhanyt vagy irrigálót. Nőknél a szeretkezés utáni pisilés azért hasznos, mert a húgyhólyag kiürítésével kimossuk a húgyutakból azokat a kórokozókat, amelyek feljebb jutva fertőzéseket okozhatnának. Ha valaki nem akar azonnal kiugrani az ágyból szeretkezés után, akkor érdemes hipoallergén törlőkendőt tartania az éjjeliszekrényen, és azzal áttörölgetnie magát az együttlét után, különösen az intim helyeken.

Ha ezt a néhány, viszonylag egyszerű és gyors óvintézkedést betartjuk, akkor el is kerülhetjük a fertőzéseket. Ha azonban valaki meggondolatlanul, óvszert sem használva fűvel-fával ágyba bújik, akkor komolyabb következményekkel nézhet szembe, akár olyan fertőzésekkel, nemi betegségekkel is, amelyek egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen kezelhetők.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)