Hormonmentes fogamzásgátlás: vigyázni kell

Ha az élethelyzetük valamilyen okból nem teszi lehetővé, hogy egy pár gyermeket vállaljon, mindent megtesznek, hogy ne kerüljön sor a fogamzásra. Szerencsére ma már számos lehetőségük van erre azoknak is, akik nem akarnak hormonális szerrel védekezni.

Testre szabva

Az, hogy egy pár szeretné befolyásolni, mikor váljon szülővé, valószínűleg az egyik legősibb igény. Nagyjából azóta vágyhatnak erre az egymást követő generációk férfiúi és asszonyai, mióta egyáltalán tisztában vannak a gyermekszületés testi vonatkozásaival, azzal, hogy egy új élet keletkezése hogyan függ össze az öleléssel. A sok kezdetleges, nemegyszer veszélyes eszköz és nagy hibaszázalékkal "működő" módszer után igazán a XX. század tudománya hozta meg azt a lehetőséget, hogy több biztonságos, diszkrét, sem az alkalom meghittségét, sem a pár egészségét nem veszélyeztető fogamzásgátló módszer közül választhatja ki mindenki az élethelyzetének leginkább megfelelőt.

Eszköz nélkül - a legrégebbi módszerek

Ezek között vannak olyanok, amelyek nem igényelnek semmilyen eszközt, legfeljebb tudatosságot, gyakorlatot - igaz, a hatékonyságuk messze elmarad a többitől. Ilyen például a "megszakított közösülés", amelynek során a férfi vigyáz arra, hogy az ejakuláció a hüvelyen kívül történjen. A "coitus interruptus" megbízhatósága sok kívánnivalót hagy maga után, ráadásul erősen csökkenti a szeretkezés élvezeti értékét. Alig haladja meg a hiedelem rangját az a megfigyelés, miszerint bizonyos közösülési testhelyzetekben kisebb a fogamzás valószínűsége, de azért megemlítjük: a megtermékenyítés szempontjából a legkedvezőtlenebb a lovagló helyzet. Szintúgy nem kell különösebb eszköz a "veszélyes" napokon történő önmegtartóztatáshoz. Ogino és Knaus doktorok több mint nyolcvan évvel ezelőtt tették közzé tapasztalataikat a ciklus fogamzóképes illetve megközelítőleg fogamzásmentes napjairól, de módszerük azért inkább csak azoknak a pároknak javasolható, akik adott esetben szívesen beletörődnek abba, ha netán mégis bekövetkezik a terhesség. (Ehhez a "naptármódszerhez" hasonlóan korábban évszázadokig a szoptatás idejét tartották számon mint a fogamzás szempontjából többé-kevésbé biztonságos időszakot.) A naptármódszert fejlesztették tovább a kombinált természetes fogamzásgátlás hívei, amikor a hőmérőzéssel, illetve a méhszájmegfigyelés útján megállapítják az ovuláció időpontját, és ezzel szűkítik, pontosítják a ciklus fogamzásesélyes időszakát.

Óvszer - nem csak fogamzás ellen

A legelterjedtebb fogamzásgátló eszköz a gumi óvszer, a kondom. Népszerűségét több oknak köszönheti. Egyrészt jó hatásfokkal, biztonságosan használható, másrészt a megszakított közösülésen kívül ez szinte az egyetlen módszer, amelyet a férfiak alkalmazhatnak, ha nem kívánnak még vagy már apává lenni. Nem utolsósorban, főleg manapság nem elhanyagolható, hogy nemcsak a nem kívánt terhesség ellen véd, hanem a nemi úton terjedő fertőző betegségek ellen is. Az egyes típusok közt méretben, a gumihártya vastagságában, a spermicidek illetve a síkosító anyagok meglétében van, és újabb divat szerint a felületi kiképzésében, vagyis hogy a kondom érdesített, illatosított, ízesített anyagból készült-e. Abban mindegyik típus megegyezik, hogy a csúcsán megfelelő méretű "tárolótasak" van az ejakulátum számára. Messze nem váltak ennyire elterjedtté a nők számára készült óvszerek (legalábbis Magyarországon), ezért ennek bemutatásától itt eltekintünk.

Védőgátak - hüvelyi barrier eszközök

A fogamzásgátlás eredményes lehet úgy is, ha a hímivarsejtek méhüregbe való feljutását akadályozzák meg. Ez történhet mechanikus vagy kémiai eszközökkel - pontosabban ma már inkább kombináltnak tekinthetjük ezeket, hiszen a mechanikus eszközök, a diafragma, a fogamzásgátló szivacs, a méhszájsapka is tartalmaz spermaölő szert, spermicidet, illetve a kémiai barrierekhez sorolt hab, a szivacs, a zselé, a kúp, a hüvelytabletta, a film is tekinthető bizonyos mértékig mechanikai védelemnek is. A hagyományos mechanikus eszközök nem váltak igazán elterjedtté, egyrészt a felhelyezés, illetve eltávolítás kényelmetlen volta, másrészt bizonyos hátrányai (pl. a huzamosabb használat során kialakult esetleges kellemetlen szag) miatt. Jóval többen használják a kémiai barrier eszközöket, amelyek nem csupán útját állják a méhüregbe tartó hímivarsejteknek, hanem a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat. A legelterjedtebb spermicid hatóanyag a nonoxinol-9. Ezen eszközök, például a könnyen (applikátor nélkül) felhelyezhető hüvelykúp használata egyre elterjedtebb. Előnyük, hogy könnyen hozzáférhetők, előkészületet nem igényel a használatuk, azokban az élethelyzetekben is alkalmazhatók, amikor a hormonális fogamzásgátló használata kerülendő (például szoptatás idején, vagy valamilyen máj- vagy érrendszeri betegség esetén). Érdemes tudni azt is, hogy használatuk bizonyos mértékig véd a fertőzések ellen is, mivel - legalábbis laboratóriumi körülmények között - a spermicid hatóanyag elpusztítja a gonorrhea, a nemi szervi herpesz, a szifilisz kórokozóit. Azonban csak erre alapozni a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezést dőreség lenne.

Ha kerülni kell a hormonokat...

Vannak olyan élethelyzetek, amikor mindenképpen ajánlatos kerülni a szervezet hormonterhelését, például fiatal lányok, szoptatós kismamák és a változó korban lévő asszonyok esetében. Létezik olyan, gyógyszertárakban vény nélkül kapható fogamzásgátló termékcsalád - krém, hüvelytabletta, hüvelykúp, vagy tampon formájában - amely rendkívül diszkréten használható, bármely formája elfér akár a piperetáskában is. A készítmények kizárólag helyileg hatnak, a hüvelybe juttatva pusztítják el az ondósejteket. Az ilyen jellegű készítményeket csak akkor kell alkalmazni, amikor szükséges, tehát a szervezet számára rendkívül kíméletes módszer. A hormonmentes szer nem kerül be a véráramba, nem okoz súlygyarapodást, sem egyéb, a szervezet egészét érintő mellékhatást. Alkalmazása nagyon egyszerű és a partner számára is megnyugtató lehet. A legmegfelelőbb eszköz kiválasztásához elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy az alkalmazott forma mennyi idő múlva hat és mennyi ideig hatásos.

Méhen belüli védelem

Az Intrauterin Device név rövidítéséből IUD-ként emlegetett méhen belüli fogamzásgátló eszközök a méh üregébe helyezve fejtik ki hatásukat. A köznyelvben inkább csak spirál vagy hurok néven ismertek. Hatásmechanizmusuk lényege, hogy akadályozzák a spermiumok méhen belüli mozgását, gátolják a petesejt megtermékenyülését, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását. Használatukat leginkább azoknak a nőknek javasolják, akik már nem terveznek több gyermeket, vagy akiknél minden más fogamzásgátló alkalmazása nehézségekbe ütközhet (például elmebetegség, alkoholizmus, kábítószer-függőség, stb. miatt), vagy akik valamilyen okból nem szedhetnek hormonális fogamzásgátló tablettát. A méhen belüli eszközök hátránya, hogy csak szakorvos által vagy jelenlétében helyezhetők fel, jól felszerelt szakrendelőben vagy kórházban, előnyük viszont, hogy hosszabb ideig, akár évekig is használhatók.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra