Jobb a természetes víz, mint a medence?

Itt a nyár, a jó idő, ami mindenkit fürdésre csábít. Érdemes azonban odafigyelni néhány dologra lubickolás közben (sőt, előtte és utána is), ellenkező esetben könnyen összeszedhetünk egy gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzést.

Azt már tudjuk, hogy nyáron különös gondot kell fordítanunk bőrünk védelmére. Azzal azonban a többség kevesebbet foglalkozik, hogy a hüvelye egészségét is megőrizze. Pedig nem csak az UV-sugárzás jelenthet fenyegetést ilyenkor! Vannak olyan nyári veszélyek, amelyek, ha nem vagyunk elég óvatosak és körültekintők, „odalent” okozhatnak óriási galibát.

A nyár sokak kedvenc évszakja, ám pont azokkal a dolgokkal érdemes vigyázni, amelyek miatt szeretjük ezt a pár hónapot. A magas hőmérséklet és páratartalom, valamint az olyan örömök, mint a természetes vizekben vagy medencékben való fürdés, kedveznek a különféle hüvelyfertőzések kialakulásának. A leggyakrabban hüvelygombával vagy bakteriális vaginózissal kell megküzdeniük a nőknek.

Túl sok gomba és baktérium

A hüvelygombát az esetek többségében a hüvelyben normál körülmények között is jelen lévő Candida albicans nevű élesztőgomba túlzott mértékű elszaporodása okozza. A fertőzés, amely 4 nőből 3-at érint élete során legalább egyszer, irritációt, váladékozást (a váladék jellemzően szagtalan, sűrű, darabos, túrós állagú, sárga vagy fehér színű) és erős viszketést okoz a hüvelyben és a szeméremtestben.

A bakteriális vaginózisnál is a túlszaporodás a probléma, csak ez esetben a hüvelyben természetesen megtalálható „idegen” baktériumok lesznek a kelleténél jóval többen. Bármilyen életkorú nőt érinthet, de a legnagyobb veszélyben a reproduktív korban lévők vannak. Jellemzően híg és bőséges hüvelyfolyással jár, amelynek fehér színe és kellemetlen, halra emlékeztető szaga van. Emellett a fertőzést olykor csípő, esetleg viszkető érzés kísérheti.

Mindkét fertőzéssel kapcsolatban elmondható, hogy a háttérben a hüvely ökológiai egyensúlyának felborulása áll. Ezt számos tényező előidézheti, mi az alábbiakban azokat vesszük sorra, amelyek a nyárhoz, azon belül is a vízparti nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz köthetők, kitérve arra, hogyan csökkenthetjük a ránk leselkedő veszélyeket.

hüvelyfertőzés, bakteriális vaginózis, hüvelygomba, strandolás
A hüvely egészsége láthatja kárát, ha nem vagyunk körültekintőek a vízparton. Fotó: Getty Images

A nedves fürdőruha átka

Az első és legfontosabb kockázati tényező a fürdőruha. Sokan egyetlenegy fürdőruhában töltenek el több órát vagy akár egy egész napot is, és akkor sem cserélik le, ha vizes lesz. Az így kialakuló nedves, párás környezet azonban több mint ideális a gombák, baktériumok elszaporodásához. Tovább ronthat a helyzeten, ha nem szellőző, műszálas anyagból készült fürdőruhát viselünk. Mindig legyen tehát nálunk plusz 1-2 fürdőruhaalsó, illetve vásárlásnál inkább a pamut anyagú darabokat részesítsük előnyben.

Olyanok is vannak, akik nem szeretnek fürdőruhát húzni, ezért inkább felöltözve pihennek a vízparton. Ezzel önmagában nincs baj, egészen addig, amíg figyelünk arra, hogy a ruhánk ne legyen túl vastag, és jól szellőző anyagból készüljön. Nyáron nagyon meleg van, szinte törvényszerű, hogy megizzadunk (az intim részeken is), ami megint csak nem kedvez a hüvely egészségének.

Szintén érdemes vigyázni a közös mosdókkal. Mivel sokan megfordulnak ezeken a helyeken , és abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy az üzemeltető gondoskodik a rendszeres és alapos takarításról, megvan rá az esély, hogy használat közben összeszedünk valamilyen kórokozót. Önmagunk védelme érdekében mindig töröljük át az ülőkét fertőtlenítő kendővel, mielőtt ráülnénk, lehúzás előtt pedig hajtsuk le a vécé fedelét is, így megakadályozhatjuk, hogy öblítéskor szennyeződések repüljenek szét a helyiségben. Emellett a kézfertőtlenítés is nagyon fontos.

Apropó közös használat! Mindenképpen tartózkodjunk attól, hogy más törölközőjét használjuk, ugyanis ez is potenciális veszélyforrás lehet a hüvelygomba vagy éppen a bakteriális vaginózis kialakulása szempontjából. Ebből fakadóan, ha a strandon jövünk rá, hogy otthon hagytuk a törölközőnket, ne kérjük kölcsön a barátnőnkét vagy a testvérünkét, inkább vegyünk egy újat.

Két csobbanás között jólesik bekapni valamilyen finomságot, de vigyázzunk: a finomított szénhidrátot tartalmazó, magas cukortartalmú ételek segítik a gombák szaporodását, ezért jobb, ha valamilyen egészséges, tápanyagdús ennivaló, például zöldség, gyümölcs után nézünk (ez egyébként általánosságban véve is igaz, nem csak vízparti nyaralás, pihenés alkalmával).

Végül, de nem utolsósorban érdemes pár szót ejteni a vízről is, amelyben fürdünk. Bár a természetes vizek kevésbé kockázatosak a fertőzések szempontjából, előfordulhat, hogy szennyvíz ürül, ürült abba a tóba vagy folyóba, amelyben fürdeni szeretnénk. Ez pedig már veszélyes. Lényeges tehát, hogy jó előre tájékozódjunk, ebből a szempontból is biztonságos-e az adott fürdőhely. A strandok vize már problémásabb lehet, azokat ugyanis erős fertőtlenítőszerekkel, például klórral kezelik, ami felboríthatja a hüvelyflórát , elősegítve ezzel a gombás vagy bakteriális fertőzés kialakulását.

Irány az orvos!

Ha megtörtént a baj, és hüvelyfertőzésre utaló tüneteket észlelünk, minél hamarabb keressük fel a nőgyógyászunkat! A szakember alapos, körültekintő vizsgálatot követően állapítja meg a diagnózist és az annak megfelelő terápiát. A hüvelygombát egyébként leggyakrabban antimikotikus, azaz hüvelygomba-ellenes kúpokkal, kenőcsökkel kezelik, de bizonyos esetekben szájon át szedhető gyógyszerre is szükség lehet. A bakteriális vaginózis terápiáját elsősorban az antibiotikum jelenti, és kiegészítésképpen érdemes olyan készítményeket, például hüvelykrémeket alkalmazni, amelyek nemcsak a kórokozók szaporodását gátolják, de a saját hüvelyflóra helyreállításában is segítenek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra