Nem csak az emberre veszélyes az UV-sugárzás

Az emberi egészség mellett a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás – hívta fel a figyelmet Kis Anna meteorológus.

Az UV-sugárzásnak való nagyobb kitettség növeli például a bőrrákos megbetegedések számát és a szürke hályog előfordulását. 2012-ben a becslések szerint nagyjából 168 ezer új melanomás eset volt tulajdonítható a túlzott UV-sugárzásnak: ez az összes új eset mintegy 76 százalékát tette ki. A sugárzás összefügg továbbá a bőr idő előtti öregedésével is – írja Kis Anna a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon megjelent cikkében .

A szakember ugyanakkor hozzátette: „megfelelő mértékű kitettség esetén” az UV-sugárzásnak jótékony hatása is lehet az emberi egészségre. Fontos szerepe van ugyanis a D-vitamin képződésében, és egyes autoimmun betegségek súlyosságát is csökkentheti.

UV-sugárzás, UV-sugárzás káros hatása
Az UV-sugárzásnak való nagyobb kitettség növeli a bőrrákos megbetegedések számát. Fotó: Getty Images

A meteorológus rámutatott továbbá, hogy a klímaváltozás miatti migráció következtében olyan mértékű UV-sugárzás érheti az adott élőlényeket, amilyenhez nincsenek hozzászokva. Ráadásul, mivel az egyes élőlények eltérő mértékben tolerálják az UV-sugárzást, ezért annak megváltozása az ökológiai közösségek változatosságára is hatással lehet. Számos halfaj lárvája például érzékeny az UV-sugárzás okozta károkra. Így, ha felszíni vizekben magas UV mellett terjednek el ezek a lárvák, akkor megvan a lehetősége, hogy csökkenni fog a fiatal egyedek túlélése, ami a halászatra nézve is negatív hatásokkal jár.

Felgyorsítja a bomlási folyamatokat

Az UV-sugárzás a műanyagot és a fát is roncsolja, márpedig építkezéseken, közlekedési eszközökön, kültéri bútorokon és mezőgazdasági eszközökön is használnak fát és műanyagot – hangsúlyozta Kis Anna, hozzátéve: az UV-B-sugárzás sárgulást és a felületen fényvesztést okozhat, de növelheti a vízelnyelő képességet is.

Ennek következményeként az UV-sugárzás hajlamos felgyorsítani a bomlási, „degradációs” folyamatokat az anyagokban, esetenként idő előtti hibához vezetve, a hőmérséklet-emelkedés pedig további súlyosbító tényező lehet. Emellett a magasabb UV-sugárzás a műanyagok széttöredezéséhez is hozzájárulhat, egészen parányi műanyagszemcséket, mikro- és nanoplasztikot eredményezve, ami az élővilágra és az emberi szervezetre is káros.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra