Fogamzásgátlás szülés után

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz egy kis, T-alakú műanyag eszköz, ami a felhelyezés után hormont bocsát ki. A T-alak a méh formájának felel meg. A T függőleges hengeres szára tartalmazza a hormont, alsó részéhez két finom fonal csatlakozik.

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz egy kis, T-alakú műanyag eszköz, ami a felhelyezés után hormont bocsát ki a méh üregébe. A T-alak a méh formájának felel meg. A T függőleges hengeres szára tartalmazza a hormont, alsó részéhez pedig két finom fonal csatlakozik.

A benne található hormon (levonorgestrel) hasonló a fogamzásgátló tablettákban található hormonokhoz.

Hogyan jutnak a hormonok a méhbe?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközből egyenletesen hormon szabadul fel a méhben. A felszabaduló hormonok mennyiségét a henger speciális borítása szabályozza.

Hogyan akadályozza meg a teherbeesést?

Több, egyidejű hatás segítségével képes megakadályozni a terhességet:

  • Csökkenti a méh belső rétegének havonta történő kifejlődését, így a réteg nem lesz elég vastag ahhoz, hogy a pete beágyazódhasson a méh falába.
  • A méhnyakban termelődő nyákot vastagabbá teszi, így a spermium nem képes behatolni a méhbe, hogy megtermékenyítse a petesejtet.
  • Gátolja a spermium mozgásképességét a méhben és a petevezetékben.

Mennyire megbízható?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nagyon megbízható fogamzásgátlási módszernek számít. A vizsgálatok (klinikai kísérletek) eremédnye alapján egy év alatt 1.000, ezt a fogamzásgátlási módot használó nőre körülbelül 2 terhesség jut. Ez már megközelíti a sterilizálás hatásfokát. A terhesség elleni védelem a felhelyezés után azonnal kialakul.

Minden nő használhatja?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz felhelyezéséhez legalább egy szülésen már túl kell lenni. A már szült nők többsége használhatja ezt a módszert, de ahogy minden fogamzásgátló módszer, ez sem felel meg mindenkinek. Ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. A korlátozott tapasztalatok miatt nem ajánlott elsővonalbeli fogamzásgátló módszerként a szoptatás alatt.

Mennyi ideig használható?

A méh üregébe felhelyezett rendszer 5 éven keresztül hatékony. Öt év után el kell távolítani, de amennyiben óhajtja, ezzel egyidejűleg új méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz helyezhető fel.

És ha gyermeket szeretnék?

Eltávolítása után a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nem zavarja a normál fogamzást. Az eltávolítást követő első menstruációs ciklus alkalmával már terhes lehet.

Hogyan történik a felhelyezés?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközt csak orvos helyezheti fel. A felhelyezés az alábbi lépésekből áll:

  • Kezelőorvosa elsőként nőgyógyászati vizsgálatot végez, hogy a méh helyzetét megállapítsa.
  • Megtisztítja a hüvelyét és a méhnyakat.
  • Egy vékony, hajlékony csövet vezet a hüvelybe, majd a méhbe, amely tartalmazza a rendszert (ez kellemetlen lehet, de nem szabad, hogy fájjon).
  • Meggyőződik róla, hogy az eszköz a helyén van.
  • Eltávolítja a műanyag csövet, az eszköz pedig a méhben marad.
  • Elvágja a rendszer fonalait.

Fájni fog?

A legtöbb nő a felhelyezés során csak enyhe kellemetlenséget érez. Aki igényli, kérheti orvosától helyi érzéstelenítő vagy fájdalomcsillapító használatát. Utána még előfordulhat egy menstruációs görcshöz hasonló érzés. Ez általában néhány óra múlva megszűnik.

Amennyiben komoly fájdalma van, vagy 3 hétnél tovább tart a fájdalom, fel kell keresnie kezelőorvosát.

Milyen időpont alkalmas a felhelyezésre?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközt vagy a havi vérzés alatt kell felhelyezni, vagy a menstruáció kezdetétől számított 7 napon belül. Amennyiben Ön már korábban is ezt az eszközt használta, és eljött a lecserélés ideje, nem kell megvárnia a menstruáció kezdetét. Szülést követően 6 héttel a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz már felhelyezhető.

Mennyi ideig tart a felhelyezés?

A felhelyezés - az előkészületekkel együtt - általában nem tart tovább 5 percnél.

Mennyi ideig kell várni a közösüléssel a felhelyezést követően?

Hogy teste megnyugodhasson, tanácsos 24 órát várni a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz felhelyezését követően az első együttléttel. A felhelyezést követően a méhen belüli rendszer a teherbeesést meggátolja.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció