Félek, hogy koraszülött lesz a babám!

A bakteriális eredetű hüvelyfertőzés, avagy vaginózis az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés. Olyankor fordul elő, amikor a hüvelyben található védő hatású tejsavbaktériumok, és a potenciális veszélyforrást jelentő más baktériumok egyensúlya megbomlik: a hüvely pH-értéke lúgos irányba tolódik el, így a kórokozók könnyebben szaporodásnak indulnak.

Afertőzéstünetei önmagukban is nagyon kellemetlenek, a lehetséges szövődmények pedig már súlyosabb állapotot okoznak. A várandósság során kialakuló bakteriális vaginózis mind a vetélés, mind a koraszülés kockázatát növeli. Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük, illetve probléma esetén gyorsan és hatásosan kezeljük ezt a megbetegedést. Hogyan ismerhetjük fel?

Folyás és viszketés

Jellegzetes tünet a bőséges, szürkésfehér, halszagú folyás, amelyet kísérhet csípő, égető érzés, illetve viszketés. A hüvelyi pH-eltolódás következményeként a jótékony Lactobacillusok száma lecsökken, amelynek következményeként fogékonyabbá válunk a különböző eredetű hüvelyi fertőzésekre. A bakteriális vaginózis hajlamos a kiújulásra, a visszatérő tünetek megkeseríthetik a mindennapjainkat, súlyosabb esetben szövődményeket is okozhatnak.

A bakteriális vaginózis komoly kockázatot jelent terhesség alatt
A bakteriális vaginózis komoly kockázatot jelent terhesség alatt

Súlyos szövődmények

A megbetegedés szövődményei nagyon veszélyesek: a kezeletlen fertőzés kismedencei gyulladást eredményezhet, amely akár meddőséget is okozhat. A legkomolyabb következmények a várandós nőket érinthetik, ugyanis a bakteriális vaginózis növeli a méhen belüli magzati fertőzés és az idő előtti burokrepedés kockázatát, ami miatt nagyobb az esély vetélésre és koraszülésre.

Alkohol, cigi, szex

A bakteriális vaginózis több életmódbeli tényezőre is visszavezethető: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a szexuális partnerek túl gyakori váltogatása, nagyon gyakori szexuális együttlét, illetve az új partnerkapcsolat is a kiváltó okok közé tartoznak. A hüvelyflóra egyensúlyát felboríthatja még bizonyos gyógyszerek, köztük az antibiotikumok és a hormonálisfogamzásgátlógyógyszerek szedése is. Egyes betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a vérszegénység szintén hajlamosítanak a megbetegedésre.

Felejtsük el az irrigálást

A nem megfelelő intim higiénia is a bakteriális vaginózis kiváltó okai közé tartozik, de nemcsak a hiányos, hanem a túlzásba vitt tisztálkodás is. Fontos, hogy csakis orvosi utasításra irrigáljunk, hiszen a szükségtelenül végzett hüvelyöblítésekkel a jótékony baktériumokat is elpusztíthatjuk, és felborítjuk az egyensúlyt. Mivel a vér ugyancsak megváltoztatja hüvelyi pH-t, ezért amenstruációalatt cseréljük minél gyakrabban a betétet és a tampont. Éjszaka inkább ne használjunk tampont, hiszen ekkor nem tudjuk megfelelő időközönként cserélni, így nő a fertőzésveszély.

Az intim higiénia részeként nem árt betartani egy alapszabályt: vécézés után mindig elölről hátrafelé töröljünk, ellenkező esetben ugyanis széklet kerülhet a hüvelybe, amely szintén fertőzésekhez vezet. Ugyanilyen fontos, hogy strandolás vagy bármilyen medencében való fürdés után azonnal zuhanyozzunk le, majd cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát.

Gyógyszeres kezelés

Mi a különbség a bakteriális és a gombás fertőzés között? Részletek itt.

Ha az orvos diagnosztizálta a problémát, bakteriális vaginózis és visszatérő húgyúti fertőzések kezelésére leggyakrabban antibiotikumot ír fel. Mindenkor tartsuk be az orvosi utasítást, és szedjük be maradéktalanul az előírt gyógyszeradagot abban az esetben is, ha a tünetek hamarabb elmúlnak, hiszen a kiújulás megelőzése miatt szükséges a kórokozók maradéktalan kiirtása a hüvelyből.

Az egyensúly helyreáll

Mivel az antibiotikum-kúra felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát, ilyenkor mindig gondoskodnunk kell a hüvely élettani pH-értéke, vagyis az enyhén savas kémhatás helyreállításáról és fenntartásáról. (Ellenkező esetben gyorsan visszatér a megbetegedés.) A kiegészítő kezelésre alkalmasak a különböző hüvelykrémek, amelyek a pH-érték helyreállítása mellett elősegítik a kórokozók elleni védelmet biztosító saját Lactobacillus-flóránk növekedését. Mindezt olyan összetevők segíthetik elő, mint a savas közeget teremtő tejsav, vagy a citromsav, a fertőtlenítő hatású ezüst, vagy a tejsavbaktériumok "táplálékát" biztosító prebiotikum.

Megelőzés várandósoknak

Az ilyen célra kifejlesztett hüvelykrémeket nemcsak a probléma fennállása esetén, hanem megelőzésként is lehet alkalmazni, különösen, ha a fertőzés és a tünetek gyakran visszatérnek. Egyes készítmények a nőgyógyásszal egyeztetve terhesség és szoptatás alatt is alkalmazhatóak, így segítségükkel csökkenthető a bakteriális vaginózis okozta koraszülés és vetélés kockázata.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció