Dilemma szülés után: hogy védekezzünk?

Számos személyes történet bizonyítja, hogy a szoptatás alatt is szükség van fogamzásgátlásra, mivel még a rendszeres szoptatás sem véd a teherbeeséstől. Vannak az édesanya és gyermeke számára is biztonságos módszerek?

De hát a szoptatás véd!

"Az unokatesóim között 10 hónap korkülönbség van, mert valami észkombájn azt mondta a nagynénémnek, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni." "Egy ismerősöm a szülést követő 6 hetes vizsgálaton már terhes volt. Úgy alakult, hogy egy év alatt szült két gyereket, pedig szoptatott. Most azt mondja, újra így csinálná, de akkor a dokija majdnem elájult, képzelhetitek..." Ez nem igaz. Persze régebben, amikor még semmilyen lehetőség nem volt a védekezésre, a megfigyelések szerint kevesebb gyermek fogant abban az időszakban, amikor az édesanya még aktívan szoptatott. Azonban ha azt nézzük, hogy 100 szoptató nő közül egy év alatt hány esik teherbe, akkor azt kapjuk, hogy 11-12 gyermek fogan meg így is.

Ez a mérőszám egyébként a Pearl-index , és csak összehasonlításképp 100 fogamzásgátló tablettát szedő nő közül egy éven belül 0,05 - 2 lesz várandós, míg védekezés nélkül és nem szoptatás időszakában rendszeres szexuális életet élő 100 nő közül 80-90 lesz várandós.

A prolaktin két hormon termelődését gátolja, a tüszőérés-serkentő hormonét és sárgatestserkentő hormonét, így nem érik tüsző a petefészekben. Tüszőrepedés hiányában a méhnyálkahártya sem válik le, elmarad a menstruáció - általában. De van példa arra is, hogy szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus, az ilyen asszonyok esetében a prolaktin mégsem gátolja eléggé a ciklust szabályozó hormonok termelődését az agyalapi mirigyben. Ez az oka, hogy ritkán, de előfordul, hogy egy édesanya 10 hónap különbséggel szüli meg 2 gyermekét!

A tüszőrepedésnek semmilyen jele nincs, hiszen a menstruációs vérzés az első tüszőrepedés után, a fogamzás hiányában jelentkezik majd. Így történhet, hogy néhányan teherbe esnek anélkül, hogy az előző terhesség után a menstruációjuk visszatért volna.

Tehát a szoptatás csökkenti ugyan a fogamzás esélyét, de egyáltalán nem minősíthető fogamzásgátlónak.

A szoptatás csökkenti ugyan a fogamzás esélyét, de egyáltalán nem minősíthető fogamzásgátlónak

Káros a babára?

A fogamzásgátló tablettákról bővebben itt olvashat ! Egyes fogamzásgátló módszerek károsak lehetnek az anyatejjel táplált kisbabára, ám vannak olyanok is, amelyek teljesen biztonságosak.

A terhesség előtt szedett kombinált hormontartalmú tabletták nem alkalmasak a szülés utáni védekezésre. Az esemény utáni tabletta is felborítja a szervezet hormonháztartását, és átjut az anyatejen keresztül a csecsemőbe.

Vegyük sorra, hogy az alkalmi védekezési lehetőségeken, mint például óvszeren, pesszáriumon és hüvelyzselén kívül milyen lehetőségek vannak a biztonságos fogamzásgátlásra!

 1. Minipill
  A minipill olyan fogamzásgátló tabletta, amely csak egy komponenst (progesztagént) tartalmaz. Elsősorban szoptatás alatt javasolják a szakemberek, mert nem csökkenti az anyatej mennyiségét és nincs káros hatással a szoptatott gyermekre. A minipillt azonban rendkívül pontosan kell szedni, már néhány órás késlekedés is csökkenti a hatékonyságot.
 2. Méhen belüli eszköz, a spirál (IUD)
  A spirált olyan nőknek szokták javasolni, akik már szültek, és rendszeres nemi életet élnek.
 3. Méhen belüli eszközrendszer (IUS)
  Ez egy kis mennyiségű és helyben ható hormont tartalmazó, a spirálhoz hasonlító eszköz, amely a szülést követő hatodik héten, akár a nőgyógyászati kontroll során is felhelyezhető, 5 évre ad védelmet és bármikor eltávolítható, ha valaki ismét gyermeket szeretne. Szoptatás alatt és után is használható, egészen a változókorig.
 4. Fogamzásgátló injekció
  A fogamzásgátló injekció 3 hónapig nyújt védelmet, a fogamzóképesség lassan tér vissza. Az anyatej mennyiségét nem befolyásolja és nem veszélyes a babára sem.
 5. Implantátum
  A bőr alá ültethető, fogamzásgátló hormont tartalmazó kapszula 3 évre ad védelmet. Az anyatej mennyiségét nem befolyásolja és nem veszélyes a szoptatott gyermekre sem.
 6. Művi meddővé tétel (sterilizáció)
  Ez végleges fogamzásgátlásnak tekinthető, tehát csak nagyon alapos megfontolás után lehet elvégeztetni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra