Bajt jelezhet a szülés utáni vérzés

Átlagosan minden száz szülésre jut 2-6 olyan eset, amikor a méh a szülést követően nem vagy nem megfelelően húzódik össze. Mindennek pedig súlyos következményei lehetnek.

Az állapotot méhatóniának nevezzük, amely nyomán a megszokottnál nagyobb, akár az életet is veszélyeztető mennyiségű vérzés léphet fel az anyánál. Régebben az anyai halálozás többsége egyértelműen méhatónia következménye volt, ma már szerencsére ritkán történik hasonló tragédia.

A méhatónia akár az anya életét is veszélyeztetheti
A méhatónia akár az anya életét is veszélyeztetheti. Fotó: Getty Images

A méhatónia legjellegzetesebb tünete a szülés utáni intenzív vérzés, valamint a vérnyomás gyors csökkenése és a pulzus hirtelen megemelkedése. Súlyos esetben az anya az eszméletét is elveszítheti. Részben ezért is kell a kismamáknak szülés után két órát szoros felügyelet mellett még a szülőszobán tölteniük.

Milyen okokból alakulhat ki a méhatónia? Hogyan kezelhető az állapot? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb leírásában ide kattintva.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső