Az otthonszülés gyakorlata, illetve szabályozása külföldön

Bécs, Prága, Pozsony, Bukarest, Belgrád, London, Párizs, Brüsszel, Hága, Berlin, Washington - 2007. november 2. (MTI)
AUSZTRIÁBAN a szülések egy százaléka otthon történik. Ha az anya és a gyermek egészséges, a terhesség alatt komplikációk nem léptek fel, gyakorlatilag nincs akadálya annak, hogy szakképzett szülésznő - bába - felügyelete mellett otthon, megszokott környezetben és meghitt körülmények között szülessen meg a baba.
Ikrek és farfekvéses babák esetében az otthonszülés nem engedélyezett. Fontos feltétel, hogy a szülést alapos orvosi vizsgálat, szülésznői szaktanácsadás és tervezés előzze meg. Például előre gondoskodni kell az anya haladéktalan kórházba szállításáról, ha az otthonszülést esetleg félbe kell szakítani. Kimutatások szerint az otthonszülések 15 százalékánál kell a folyamatot felfüggeszteni az elhúzódó szülés, az anya kimerültsége vagy amiatt, hogy a méhszáj nem nyílik ki. A szakképzett szülésznők a terhesség alatti tanácsadásért, a folyamatos készültségi állapotért, a szülés levezetéséért és gyermekágyi gondozásért 1000-1400 euró közötti összeget kérnek.
Az otthonszülés CSEHORSZÁGBAN nem tiltott. Nagy probléma azonban, hogy nem létezik semmiféle olyan előírás, amely pontosan meghatározná, milyen képzettségű szülésznők vezethetik le az otthonszülést. Néhány civil szervezet ugyan már évek óta követeli ezt az egészségügyi minisztériumtól, de a tárca következetesen elzárkózik a követelmény elől. "Egyértelmű szakmai álláspont alapján nem támogatjuk az otthonszüléseket, ezért nincs is szándékunkban semmiféle kritériumokat kidolgozni az ilyen esetekre" - reagált az MTI tudósítójának a kérdésére Tomás Cirkl, az egészségügyi tárca szóvivője. A csehországi szakorvosok döntő többsége nagyon kockázatosnak tartja és nem ajánlja az otthonszülést. Szakértői vélemények szerint a rendkívül alacsony csehországi csecsemőhalandóság éppen annak az eredménye, hogy az országban gyakorlatilag elhanyagolható az otthonszülések száma. (A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy Izland, Finnország és Svédország után Csehország a világon a negyedik ország, ahol a legalacsonyabb a
csecsemőhalandóság.)
Nincs hivatalos statisztika arról, hány gyerek születik a kórházakon kívül Csehországban. Az egészségügyi tárca becslései szerint az utóbbi időben az éves átlag mintegy 200 csecsemő, ami az újszülöttek nagyjából 0,2 százaléka. Az esetek többsége véletlen kórházon kívüli szülés. Az előre betervezett otthonszülések számát évi mintegy 50-55-re becsülik az egészségügyi statisztikusok.
Valamivel magasabb számokat tartanak reálisnak az otthonszülést támogató civil szervezetek. Az Aktív Szülés Központja által készített felmérés szerint a tervezett otthonszülések évi átlaga 60-65 eset. Egy másik szervezet - az Unipa - évi 300-350 kórházon kívüli szülésről beszél, de nem világos, hogy ebből mennyi az előre betervezett otthonszülés. A civil szervezetek kimutatása szerint az otthonszülések száma Csehországban az utóbbi években nagyon mérsékelten ugyan, de folyamatosan emelkedik. Az Unipa szervezet nyilatkozata is felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az otthonszülés komoly előkészületeket kíván és csak teljesen egészséges nők vállalhatják.
ROMÁNIÁBAN nagyon ritka az otthonszülés annak ellenére, hogy számos kórház szülészeti osztályán a körülmények hiányosak, a kórtermek elavultak. A szakértők tudomása szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy az édesanya otthonában hozza világra kisbabáját, ez általában csak akkor fordul elő, amikor a mentő nem ér idejében a helyszínre, és közben a szülés folyamata beindul. Szakértők nem is javallják ezt a megoldást, mivel veszélyekkel jár. A kórházban biztonságosabb a szülés, ugyanis felszerelésben és szakértői tudásban nincs hiány, viszont az állami kórházak jelentős része régi épületben működik, ahol a kortermek nagyok, zsúfoltak és felújítatlanok. A korlátozott kényelem ellenére is azonban a romániai állapotos édesanyák elsöprő többsége beutaltatja magát a kórházba szülés idejére.
SZLOVÁKIÁBAN semmilyen rendelkezés nem tiltja az otthonszülést és a kórházit sem teszi kötelezővé, a gyakorlat szerint azonban minden újszülött és a szülőanya a szülészetre kerül. A mindennapi gyakorlatot tehát nem törvényi, mégis megbízhatóan működő szemléleti szabályozó vezérli. Ez úgy "rendeli", hogy a legjobb, ha minden gyermek a kórházban születik, mert az otthonszülés feltételei veszélyesek. Természetesen megtörténik, hogy a szülő nő a szülési fájdalmaiból rosszul méri fel a szülésig hátralevő időt, így aztán otthon, vagy éppen a mentőautóban hozza világra a gyermekét, de történjen is bárhol kórházon kívül a szülés, az újszülött és az anya a lehető legrövidebb időn belül kórházba kell kerüljön - mondta el az MTI-nek Bastrnák Tibor szülész főorvos, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja, Révkomárom polgármestere.
SZERBIÁBAN a törvény értelmében csak kórházban lehet szülni, s pár hónappal ezelőttig ezen belül is csak államiban lehetett. Ma már magánklinikákon is engedélyezik a szülést, de ezekből Szerbia-szerte egyelőre csak kettő van: egy Belgrádban, s egy Újvidéken. Kicsi, várostól távol eső - főleg eldugott, dél-szerbiai hegyi falvakban - még előfordul, hogy nem orvos, hanem szakképzett bába vezeti le a szülést a helyi szülőotthonban, ha a terhesség úgy alakul, hogy nem kell komplikációra számítani, s az anya otthon maradhat. Ez azonban csak a kórházi szülés szabályát erősítő ritka kivétel - mondta el Pavlovic doktornő, a Medicom belgrádi magánklinika ginekológus szakorvosa az MTI-nek.
NÉMETORSZÁGBAN hivatalosan engedélyezett az otthonszülés, s az egészségügyi hatóságok gondot fordítanak arra, hogy a lehető "legsimábban" történjenek a dolgok. A terhes, illetve szülés előtt álló nő számára a helyileg illetékes hatóságok hivatalból rendelnek ki egy terhesgondozót, aki a későbbiekben szükség esetén a bábaasszony teendőit is elláthatja. Az egészségügyi pénztár fedezi a felmerülő költségeket is, beleértve a bábaasszony díjazását.
Ha az édesanya úgy kívánja, a szülés otthonában történhet a bábaasszony hivatalos segítségével. Az egészségügyi szervek nagy súlyt helyeznek arra, hogy a szülésben közreműködő, illetve a szülészi teendőket ellátó bábaasszony a lehető legképzettebb legyen.
A bábaasszonyképzés szerves részét jelenti az egészségügyi képzésnek, s a szülésben csakis ilyen képzettséggel, illetve végzettséggel rendelkező bába vehet részt. A szülés előtt álló nőt arra kötelezik - vagy legalábbis azt ajánlják számára -, hogy a biztonság kedvéért jelentkezzen be az illetékes területi kórházba, amely azonnali segítséget nyújt, ha az otthonszüléskor probléma merülne fel. Az MTI értesülése szerint a hivatalos hatósági engedélyezés ellenére az otthonszülés viszonylag ritka, száz szülésből mindössze egy alkalommal kerül rá sor. A német édesanyák eszerint jobban bíznak a kórházi ellátásban, mint a mégoly képzett bábaasszony közreműködésében. Szerencsére az elmúlt időszakban különösebb "bababaki" nem történt otthon sem.
FRANCIAORSZÁGBAN nagyon ritka az otthonszülés: az évi 800 ezer újszülöttből alig ötszázat érint, ez a franciaországi szülések 0,5 százalékát jelenti. A francia törvények nem tiltják az otthonszülést, de nem is szabályozzák pontosan. A francia orvosok nagy többsége biztonsági okokra hivatkozva nem támogatja az otthonszülést. Ha az otthonszülés az anya vagy a gyermek halálával végződik, az abban közreműködött szülésznő vagy orvos szabadságvesztéssel büntethető. A felmérések szerint a francia nők negyede szívesen szülne nem kórházi körülmények között, de Franciaországban alig hatvan szülésznő vállal otthonszülést. Annak minden egészségügyi felelősségét nekik kell vállalniuk és korlátaikat is ők maguk határozzák meg.

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag