Aki elfelejti bevenni a tablettát

"Fogamzásgátló tabletta szedése mellett állapotos lettem. Még nem döntöttem arról, hogy megtartom-e a magzatomat, szeretném tudni az esetleges kockázatokat."

"Fogamzásgátló tabletta szedése mellett állapotos lettem. Még nem döntöttem arról, hogy megtartom-e a magzatomat, szeretném tudni az esetleges kockázatokat."

A fogamzásgátló tabletták napjaink legmegbízhatóbb védelmét jelentik a nem kívánt terhesség ellen. Mégis előfordulhat, hogy a tabletta szedése mellett jön létre az áldott állapot. Az esetek legnagyobb részében nem a tabletta a "hibás", hanem a gyógyszerszedés körülményei - többnyire a készítményt alkalmazó nő mulasztása miatt - változnak meg úgy, hogy a pirula nyújtotta biztonság átmenetileg gyöngül, és ez bizony olykor várandóssághoz vezethet.

Hibás szedés

A leggyakoribb ok a hibás gyógyszerszedés. Gyakorló nőgyógyászként gyakran találkozom olyan esetekkel, ahol a nő hosszú időn keresztül hibásan szedi a gyógyszert, s ilyenkor a biztonságosság értelemszerűen jelentősen csorbul.

Felszívódási zavar

A másik leggyakoribb ok a tabletta hatékonyságának csökkenésében a bevett pirulák felszívódásának zavara. Hasmenés, hányás esetén a tabletta nem szívódik fel teljes mértékben, így a vér hormonszintje csökken, a fogamzásgátló hatékonyság szintén. Ilyen állapot esetén az egész ciklus alatt javasolt egyéb fogamzásgátló módszerek alkalmazása, a tabletta továbbszedése mellett.

Egyes gyógyszerek a májműködésre kifejtett hatásuknál fogva gyorsíthatják a fogamzásgátlók lebomlását, csökkentik a vérszintet, s a védelem hatásosságát. Ilyen gyógyszerek az epilepszia kezelésére használt készítmények, egyes nyugtatók, bizonyos antibiotikumok.

És végül, de nem utolsósorban a tabletták hatóanyaga idővel elbomlik, ezért - különösen régebben vásárolt készítmények esetén - mindig érdemes megnézni a gyógyszer lejárati idejét, és a szavatosság körüli időpontban, illetve azt követően tanácsos új készítményt felíratni az orvossal. A gyakorlatban ez utóbbi eset főképp az esemény utáni tabletták használata során fordulhat elő: lehet, hogy a biztonság kedvéért mindig a táskában tartott gyógyszer alkalmazása csak hosszú idő elteltével válik szükségessé, ekkorra azonban már a hatóanyag spontán is bomlik, így a hatékonyság már közel sem biztos.

Szabályos menzesz

Nehezíti a helyzetet, hogy a gyógyszerszedés mellett fogant terhességek esetén a menzesz gyakorta közel szabályosan jelentkezhet a tabletták hormonális hatásának megfelelően. A másállapot meglétére ilyen esetekben tehát döntően az egyéb tünetek (pl. émelygés, hányinger, mellfeszülés) hívhatják fel a figyelmet. Az ilyenkor meglévő menstruáció eltérhet a szokásostól: még a szokottnál is kevesebb, rövidebb ideig tartó lehet. Egy terhességi teszt elvégzése a reggeli első vizeletből eldöntheti a kérdést.

Mi a teendő?

Mit tehet tehát a nő ilyen helyzetben, azaz tabletta szedése mellett kialakult terhesség esetén? Tablettát többnyire azok szednek, akik alkalmazásától fogamzásgátló hatást remélnek (nem mindenki ezért szedi: gyakran a ciklust szabályozó hatás az elsődleges javallat), ilyen esetekben a kialakuló terhesség legtöbbször nem kívánt, melynek megoldása a terhesség megszakítása.

A jelen törvényi szabályozás mellett a tabletta szedése ellenére fogant terhesség megszakításának jogi és anyagi háttere teljes mértékben megegyezik a hagyományos helyzetben, pirula szedése nélkül fogant terhességek megszakítása esetén előálló helyzettel, azaz orvosi javallat nem állítható fel.

Gyakorta előfordul azonban, hogy az ily módon fogant terhességet a pár örömmel fogadja, az aggodalom csak orvosi jellegű, azaz félelem a tabletta jelentette esetleges veszélyektől, lehetséges szövődményektől.

Jelent-e a tablettaszedés kockázatot a megfogant magzat tekintetében?

Az eddigi tudományos vizsgálatok tükrében kijelenthető, hogy napjaink modern készítményei nem jelentenek veszélyt az esetlegesen megfogant embrióra. Korábbi vizsgálatok bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatát kismértékben bár, de nagyobbnak tekintették, az újabb vizsgálatok azonban szignifikáns kockázatnövekedést nem igazoltak. Jelen tudásunk alapján teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése mellett fogant terhességekben megnövekedett kockázattal nem kell számolnunk, így e terhességek megszakításának orvosi javallata nem állítható fel.

A fogamzásgátló tabletták napjaink legbiztonságosabb védekezési módját jelentik a nem kívánt terhességek tekintetében, mégis előfordulhat, hogy alkalmazásuk során magzat fogan.

A döntés az állapot sorsáról nem orvosi kérdés: szerencsére a készítmények biztonságossága megjelenik abban a tényben is, hogy hatóanyagaik nem jelentenek veszélyt a megfogant új életre. IX.évf./7.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés