+11° - +28°
Nincs front

Ahonnan az élet elindul

A nők petesejtjeiket magzatkoruktól petefészkeikben őrzik. Mint két tojás a kismedence rejtekében. Működésüktől és egészségüktől nagyban függ a gyermekáldás.

Befészkelődés

A szaporodás szempontjából a női ivarszervek legfontosabbika a két petefészek, a hímivarszervek között a heréknek felelnek meg. Ezekben van elrejtve a nő valamennyi lehetséges ivarsejtje. Védett helyen, a kismedencében helyezkednek el, a méhtől jobbra és balra. Nagyjából 4 cm hosszú, 7-14 grammnyi tömegű tojás, vagy inkább mandula alakú szervek. Fehéres-szürke színük van.

Kívülről hashártya-kettőzet (mesovarium) borítja őket. Majdnem függőlegesen állnak, mindkét petefészek felső végét az azonos oldali petevezeték vége felé fordítja, alsó része a méhtest felé fordulva belső élével rögzül a széles méhszalaghoz. Belső oldala a méh felé néz, külső oldalával a hasfalnak fekszik, ahhoz is szalag rögzíti. A petefészkek külső oldala felől lépnek be a vér- és nyirokerek. A petefészkek felszíne kezdetben, azaz még a nemi érés előtt sima, később a peteérések számával arányosan egyre több behúzódás tarkítja, és göröngyössé teszi.

Milyen sejteket rejteget?

A petefészek kéregre és velőállományra tagolódik. A velőállomány kötőszövetet, vér- és nyirokedényeket, idegeket tartalmaz.

A kéregben találhatók a nagy, gömb alakú petefészektüszők (folliculus), melyekben a petesejtek (oocyta) ülnek. A tüszőket kis hólyagokhoz is hasonlíthatjuk, melyek határát néhány sorba rendezve hámsejtek képezik, s a középen kialakult, folyadékkal telt üregben ül a petesejt. A két petefészekben egy 3-4 hónapos lánymagzatban együttesen 300-400 ezer petesejt található, a serdülőkorra számuk 200 ezerre fogy.

Azt azért tudni kell, hogy ezek a petesejtek - egészen pontosan primer oocyták - még nem azok, amelyek majd a hímivarsejtekkel fognak találkozni. Egyelőre még kétszeres kromoszóma-készletük van, márpedig ez túl sok egy ivarsejtnek. A számfelező osztódást, amin át kell még esniük, meiózisnak hívják. A lényege, hogy a végén fele annyi örökítőanyag legyen a sejtekben, különben nem tud hova kiegészülni a másik ivarsejttel. Visszatérve a primer oocytákhoz, nagy részük még magzatkorban elkezdte a meiózis első osztódását, de aztán megakadt a folyamat. A tüszőérés folyamán a "petesejt-jelöltek" teljesen befejezik a meiózis első osztódását, és nekikezdenek a másodiknak. A tüszőrepedéskor a petesejt a meiózist már elkezdte, de teljesen csak akkor fejezi be, ha meg is termékenyül, ellenkező esetben elpusztul.

A tüsző érése közben, szintén az FSH hatására a másodlagos nemi jellegek kialakításáért is felelős ösztrogéneket termel.

Éretten

A tüszőérés alatt, ahogy a neve mondja, a tüsző a hipofízis tüszőserkentő hormonjának (FSH) késztetésére érési folyamaton megy át, sokat változik, csak úgy, mint a félkész petesejt. Az érési sor úgy néz ki, hogy az ún. primordiális tüszőben még primer oocytát találunk, a primer (elsődleges) tüszőben már szekunder (másodlagos) oocytát - ennek részleteibe most nem mélyednénk bele -, és így tovább, végül az érett tüszőt (vagy Graaf tüszőt) találjuk, melynek belsejében egy szekunder oocyta van, ami épp belekezdett a második meiotikus osztódásba.

A serdülőkortól kezdve havonta 10-20-as csoportokban kezdenek érni a primordiális tüszők, s közben egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek. Az egyik - ezt egyelőre nem tudjuk, miért - sokkal érzékenyebb az FSH hormonra, mint vele együtt érő "csoporttársai". Végül az utolsó héten a legnagyobb, "kiválasztott" tüsző megháromszorozza méretét, szabad szemmel is látható, 20-25 mm-esre növi ki magát. A többi tüsző elpusztul mellőle, de míg élnek, ezek is részt vesznek az ösztrogén-termelésben. Az ösztrogén szerepe, hogy a méhet arra késztesse, hogy kényelmes helyet készítsen a petesejtnek, amennyiben megtermékenyül.

Csakhogy az ösztrogén-termelésnek is vége szakad egyszer. Amikor már nagyon sok van belőle, a hipofízis ezt úgy értelmezi; ideje leállítani a dolgot, és elkezdi termelni a már említett sárgatest-serkentő hormont (luteinizáló hormon, továbbiakban LH), ami a tüszőrepedést "sürgeti".

Az ekkor működésbe lépő enzimek nem csak a tüsző hámját repesztik meg, de a petefészek tokjának is nekiesnek, hogy a petesejt kijuthasson belőle.

Az ovuláció

Tüszőrepedéskor (ovulatio) a tüszőben nagy nyomásváltozás zajlik, ami valósággal kiszakítja a petesejtet. Az érett petesejt (secunder oocyta) kiszabadulva a méh felé veszi útját, és befejezi a meiózis második osztódását. Csakhogy ez az utolsó osztódása már a megtermékenyítés folyamatához kapcsolódik. Úgy látszik, ez már nem megy teljesen egyedül.

Míg a petesejt a hasüregbe, majd onnan a petevezetékbe jut, a visszamaradt Graaf-tüsző maradványa ún. sárgatestté (corpus luteum menstruationis) alakul, és nekilát sárgatest-hormont termelni, amit progeszteronként is ismerünk. Szerepe az, hogy ha netán létrejön a terhesség, akkor az fenn is maradjon. A hormon legnagyobb mennyiségben az ovuláció utáni hetedik napon termelődik. Ha 14 nap elteltével sem következik be terhesség, a sárgatest beszünteti hormontermelését, egyszerűen elpusztul. Helyén fehéres heg képződik (corpus luteum albicans). A hipofízis a progeszteron-koncentráció mélyrepülését látva újra FSH hormont bocsát a vérbe, hogy újabb csoportnyi tüszőt bírjon rá az érési folyamatra.

Ha a terhesség mégis létrejött, a sárgatest további két hónapig teszi még a dolgát. A megtermékenyített ivarsejt által termelt hormon, a HCG (human chorion gonadotropin) tudatja vele, meddig van rá szükség.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag