A rendszertelen menzesz okai

A menstruációs ciklus általában 28 napig tart, de ez a hossz 24 és 35 nap közé is tolódhat egyéntől függően. A vérzés átlagosan 5 napig tart, de 2 és 7 nap között bármilyen időtartam normálisnak számít, ez szintén egyénfüggő.

Mikor rendszertelen a ciklus?

A rendszertelenmenzeszfő tünete, hogy a ciklus 35 napnál hosszabb, vagy folyamatosan változik az időtartama. Ha a vérzés erőssége is változó, illetve nagyobb rögök ürülnek vérzéskor, akkor az is rendellenesnek számít.

Hormonális változások

A fő ok általában valamilyen hormonális változásban keresendő. A menzeszt az ösztrogén és a progeszteron befolyásolja, ezek a hormonok szabályozzák a ciklust. A hormonális egyensúlyt befolyásolhatja a pubertás, a terhesség, a gyermekszülés és a szoptatás is. Emellett menopauza előtt is gyakori a nőknél a vérzés rendszertelenné válása, szintén a hormonális változások miatt.

Ezeket a dolgokat érdemes tudni a rendszertelen menzeszről
A rendszertelen menzesz hátterében általában valamilyen hormonális változás keresendő

Menopauzáról akkor beszélünk, amikor 12 egymást követő hónap eltelik anélkül, hogy havi vérzés jelentkezne. Terhesség alatt a vérzés szünetel, és számos nőnél ez a szoptatás alatti időszak végéig kitarthat. (Ez azonban nem igaz mindenkire, így ha nem akarunk ismét teherbe esni, érdemes valamilyen hormonmentes eszközzel védekezni.) Ha fogamzásgátlót kezdünk szedni, a vérzés általában rövidebb és gyengébb lesz, de néhány havi tablettaszedés után normalizálódik a helyzet.

Mi lehet a háttérben?

A menzesz rendszerességére hatással lehet még az extrém fogyás, az extrém hízás, az érzelmi stressz, olyan táplálkozási zavarok, mint a bulimia vagy az anorexia, illetve olyan, komoly fizikai megterhelést jelentő sportok, mint például a maratonfutás.

Egyes esetekben a rendszertelen vérzés egészségügyi problémákat, például policisztás ovárium szindrómát is jelezhet. Rendszertelen vérzést okozhat még pajzsmirigybetegség, méhnyakrák, petefészekrák, endometriózis, illetve a medencetáji gyulladás is.

Forrás: drkashi.science

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: