A PCOS így ismerhető fel

Rengeteg nőt érint a policisztás ovárium szindróma (PCOS), felismeréséhez azonban többféle vizsgálatot is el kell végezni.

A termékeny korban lévő nők közel 20 százalékát érinti a policisztás ovárium szindróma (PCOS), de sajnos nem mindenki kapja meg időben a kezelést, mert csak későn diagnosztizálják a tünetegyüttest - hívta fel a figyelmet Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. A panaszokat ráadásul gyakran keverik a PCO-val, ami a petefészek morfológiai eltérése, annak policisztás megjelenése.

A hormonzavarok 5 figyelmeztető jele A nők életét hormonjaik jelentősen befolyásolják. A hormonháztartás ritmusa diktálja hangulatukat, energiaszintjüket, jóllétüket, szépségüket is. A hormonháztartás felügyelete mégis alacsony szerepet kap az egészségügyben, úgyhogy figyeljünk a jelekre, amelyek jelzik, hogy ideje orvoshoz fordulni és hormonszint-vizsgálatot kérni. Kattintson a részletekért!

A PCOS tünetegyüttesének hátterében hormonális zavar áll: az androgén hormonok szintje megnő, sőt, akár túlsúlyba is kerülhet a női nemi hormonokkal szemben. Emiatt zavart szenved a menstruációs ciklus, illetve apró ciszták keletkeznek a petefészkekben, amelyeket ultrahanggal lehet kideríteni - magyarázta a szülész-nőgyógyász.

A PCOS komplex kivizsgálást igényel

A tünetegyüttes megállapításához a Rotterdami Konszenzus 3 kritériumából legalább 2-nek meg kell felelni:

  • A petefészkek poliszcisztás megjelenése (PCO)
  • Rendszertelen, kimaradó menstruáció
  • A tesztoszteron túltermelődése (a mellékvesében, valamint kis mennyiségben a petefészkekben is megtalálható)

A PCOS a termékeny korban lévő nők közel 20 százalékát érinti
A PCOS a termékeny korban lévő nők ötödét érinti

Amint látható, szerteágazó tünetekről, panaszokról van szó, éppen ezért komplex kivizsgálást is igényel. A cisztát ultrahanggal diagnosztizálhatják, illetve a nőgyógyász hüvelyi ultrahang vizsgálatot kérhet, ezt a ciklus elején szükséges elvégezni. A hormonvizsgálattal nemcsak a női és férfi nemi hormonokat, hanem a prolaktinszintet (PRL - a terhesség idején és a szülés után a legmagasabb), valamint apajzsmirigyfunkciót is meg kell nézni. Ezek mellett szükséges vércukorterhelés, inzulinszint meghatározással, kizárva a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát (IR). A szindrómában szenvedő nők zsírszövete nem termel elegendő adiponektin hormont, így ennek a szintjét is megmérik.

A sikeres kezelés kulcsa

Dr. Hetényi Gábor elmondta: a PCOS megfelelő odafigyeléssel és kivizsgálással a fenti vizsgálatokkal megállapítható, így a komplex kezelést is időben el lehet kezdeni, folyamatos nőgyógyászati kontroll mellett. A teherbeesés sikeressége érdekében fontos a nőgyógyász, az endokrinológus és dietetikus együttműködése, körültekintő szaktudása, illetve a leendő anyuka hozzáállása!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: