A járvány miatt ezért is nehezebb a nőknek

Nehezebb helyzetbe kerültek a menstruáló nők a koronavírus-járvány miatt a higiéniai termékek hiánya, az árak emelkedése és az erőteljesebb megbélyegzés miatt - figyelmeztetett egy civil szervezet.

A mentstruációs kelyhek, vagy más néven intimkelyhek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek újrahasználhatóságuk miatt. De vajon ugyanolyan biztonságosak, mint a tamponok és a betétek? Korábbi cikkünkben ennek jártunk utána.

Korábbi felmérésekből már kiderült, hogy a járvány miatt kialakult helyzetben jóval több teher szakadt a nőkre, mint az ugyanabban a háztartásban élő férfiakra. Továbbá itthoni adatokon látszik, hogy több nő vesztette el munkáját, mint férfi a február és április közti időszakban. Most pedig a Plan International nevű segélyszervezet egy újabb területet vizsgált. 30 országból kérdeztek meg egészségügyi szakembereket a nők helyzetéről a koronavírus-járvány ideje alatt: a válaszadók háromnegyede termékhiányról számolt be, míg 58 százalékuk emelkedő vagy egyenesen megfizethetetlen árakra panaszkodott. 50 százalékuk a tiszta vízhez való korlátozott hozzáférést kifogásolta, negyedük pedig az erőteljesebb megbélyegzés és a diszkrimináció miatt aggódott.

Rengeteg országban hiány van a tamponokból és intim betétekből. Fotó: Getty Images
Rengeteg országban hiány van a tamponokból és intim betétekből. Fotó: Getty Images

"A nőimenstruációnem szűnik meg a járvánnyal, de sokkal nehezebbé válik a biztonságos és méltóságteljes kezelése" - írta közleményében Susanne Legena, a Plan International ausztráliai igazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy sok országban hiánycikkek lettek a menstruációs higiénés termékek, emiatt számos nőnek kell beérnie helyettesítő megoldásokkal. A szakértő felszólította a kormányokat, hogy a koronavírusra adott válaszok közé vegyék fel a menstruációs higiéné ügyét is.

Ezekben az országokban a legrosszabb a helyzet

Az Indiai Menstruációs Egészség Szövetsége a múlt héten közzétett tanulmányában azt írta, hogy az ázsiai országban, illetve Afrika egyes részein élő nők csaknem negyede egyáltalán nem fér hozzá higiéniai termékekhez a koronavírus-járvány alatt. A Bangladeshez és Zimbabwéhez hasonló szegény országokban egyre több nő ruhaanyagból készít magának betétet, ami növeli a bakteriális fertőzések kockázatát.

Zimbabwe vidéki részén sok lány kizárólag az iskolákban jutott hozzá a higiéniai termékekhez, és ez volt az egyetlen hely, ahol meg tudott szabadulni tőlük - jegyezte meg Rachael Goba, a szervezet munkatársa. Ez azért gond, mert ők alternatív, nem biztonságos módszerekhez fognak folyamodni. A kijárási korlátozások miatt vízhiánnyal szembesülő nők pedig nem férnek hozzá tiszta vízhez, hogy tisztálkodni tudjanak, és ennek borzasztó következményei lehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció