A fogamzásgátló így hat az agyra

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

A hipotalamusz - amely a köztiagyban a talamusz alatt helyezkedik el - hormonokat termel és a test olyan fontos funkcióit szabályozza, mint a hőmérséklet, a hangulat, az étvágy, a szexualitás, az alvási ciklus és a szívverés. Korábban azonban még sohasem kutatták a szexuális hormonok - köztük a szájon át szedhető fogamzásgátló szerek - strukturális hatásait az agyban. Ennek oka részben az, hogy eddig nem tudták MRI-vizsgálatokkal elemezni a hipotalamusz nagyságát.

fogamzásgátlás, fogamzásgátlók, fogamzásgátló módszerek, fogamzásgátló tabletta, agyműködés, hipotalamusz
fogamzásgátlás, fogamzásgátlók, fogamzásgátló módszerek, fogamzásgátló tabletta, agyműködés, hipotalamusz

Kihat az agyra a fogamzásgátló

"Nincsenek megfelelő kutatások a szájon át bevett fogamzásgátlók hatásáról az élő emberi agynak ebben a kicsi, de nagyon fontos részében. Először dolgoztunk ki egy eljárást a hipotalamusz méretének megállapítására, és arra az eredményre jutottunk, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták kapcsolatba hozhatók a kisebb hipotalamusszal" - mondta el a kutatásban részt vevő Michael L. Lipton, a New York-i Montefiore Kórház MRI-szolgálatának orvosigazgatója.

A tablettaként szedhető fogamzásgátlók a leggyakoribb születésszabályozó eszközök. Emellett egyes egészségi állapotok - például szabálytalan menstruáció, akne, endometriózis és policisztás petefészek szindróma - kezelésére is használják ezeket a készítményeket. Az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint 47 millió 15 és 49 év közötti amerikai nő alkalmazott valamilyen fogamzásgátló módszert 2015 és 2017 között - 12,6 százalékuk fogamzásgátló tablettát szedett.

Drámai különbségek

A fogamzásgátlók 10 leggyakoribb mellékhatásáról korábbi cikkünkben olvahat!

A most közzétett kutatáshoz Lipton és kollégái 50 egészséges nőt toboroztak, közülük 21-en fogamzásgátló tablettát szedtek. Mind az 50 nő agyát MRI-vel vizsgálták, és megállapították hipotalamuszuk méretét. "Drámai különbséget találtunk az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem. Ez a bevezető kutatás erős kapcsolatot mutat a fogamzásgátló tabletta hatása és annak az agyra gyakorolt potenciális strukturális hatása között, ezért további kutatásokra van szükség ebben a kérdésben" - mondta Lipton.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kisebb hipotalamusz kapcsolatba hozható a nagyobb ingerültséggel és a depressziós tünetekkel. Ezek azonban még csak előzetes - tehát nem kellőképpen igazolt - eredmények. A kutatás során nem találtak érdemleges kapcsolatot a hipotalamusz nagysága és a kognitív teljesítmény között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés