Élet-halál kérdése a vércukorszint beállítása

HáziPatika

Súlyos szövődmények kialakulását előzhetik meg a cukorbetegek, ha normális szinten tartják a vércukrukat, ellenkező esetben a kómát és a halált is kockáztatják.

Magyarországon az egészségpénztár adatai szerint jelenleg 750-800 ezer kezelt cukorbeteg él, ám a szakma becslései és a KSH szerint a diabétesz valamely típusában szenvedők száma meghaladja az 1 milliót. De akkor hol van az a közel 200 ezer beteg? Ők azok a kiemelten kockázatos csoport, akik annak ellenére sem járnak szakrendelésre, s szedik gyógyszereiket, hogy az életük múlik rajta. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinika diabetológusa, Dr. Tabák Ádám a HáziPatika.com-nak korábban úgy fogalmazott, a cukorbetegség előszobájának tekinthetőinzulinrezisztenciaközel 1,5 millió embert érinthet hazánkban. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy összeállításunkkal felhívjuk a figyelmet a vércukorszint beállításának fontosságára, hiszen, ha valaki ezt nem teszi meg, súlyos szövődményeket kockáztat, s legrosszabb esetben az életét is.

Ezek a normál és a kóros értékek

Ahhoz, hogy a vércukor egészséges szinten tartásának fontosságáról, s az ingadozásban, a nem beállított vércukorszintben rejlő kockázatokról érdemben beszélhessünk, először is tisztázni kell, hogy milyen érték tekinthető normálisnak, s melyek azok, amik cukorbetegséget jeleznek. Általánosságban elmondható, hogy az éhgyomrivércukorszint7 mmol/l felett diabéteszre utalhat, 6,1 és 7 között prediabéteszre, míg 6,1 alatt az érték normális. Terheléses vércukormérés esetében (cukros oldat fogyasztása után 120 perccel mért érték) a 11,1 mmol/l feletti érték cukorbetegséget jelez, 7,8 és 11,1 között prediabéteszt, míg egy egészséges embernél a vércukorszint ilyenkor sem haladja meg a 7,8 mmol/l értéket.

Hányszor mérjük naponta?

A cukorbetegeknél, legyenek akár 1-es vagy 2-es típusúak, nagyon fontos a rendszeres vércukorszint-mérés, sőt annak naplózása is, hogy később a kezelőorvossal, ha szükséges, az alapján finomhangolják a terápiát. Azt azonban, hogy milyen gyakran kell mérni, már a típus dönti el. Az intenzív inzulinkezelést igénylő állapot (1-es típusú diabétesz) esetén naponta akár 6-7 alkalommal is szükséges lehet a mérés, hogy ennek megfelelően állítsa be a beteg az inzulinadagját, míg a tablettás kezelésnél ritkábban is elég az értékeket mérni. A szakemberek javaslatai alapján reggel éhomra, étkezések előtt és után másfél órával, valamint lefekvés előtt kell a méréseket elvégezni.

Ha azonban valakinek magas a vércukorszintje (hiperglikémia), akkor további vizsgálatok szükségesek, hogy teljes bizonyossággal kiderüljön, diabétesz a magas érték oka, mert egyébként lehet akár pajzsmirigy-túlműködésé, hasnyálmirigy-gyulladásé, de egyéb hormonzavarok kísérőjelensége is, mint ahogy számos gyógyszer is okozhat hiperglikémiát.

Nemcsak a rendszeres mérés, de az értékek naplózása is fontos. Fotó: iStock
Nemcsak a rendszeres mérés, de az értékek naplózása is fontos. Fotó: iStock

Hamarabb jelentkeznek a szövődmények

Amennyiben beigazolódik a cukorbetegség, úgy különösen fontos, hogy sikerüljön a beteg vércukorszintjének megfelelő beállítása, az ingadozó cukorszint ugyanis elősegíti a szövődmények kialakulását. Gondoljunk csak arra, hogy egy egészséges embert is megterhel, ha leesik a cukra, s akár el is ájulhat emiatt. Nos, a hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint) vagy a hiperglikémia (túl magas vércukorszint) különösen nagy veszélyeket rejt magában a diabéteszesek számára. S, a nem jól beállított vagy rosszul betartott terápia miatti vércukorszint-ingadozás veszélyesen megterheli a szervezetet, s hosszú távon súlyos szövődményekkel is járhat, melyek kialakulását egy jól beállított vércukorszint képes évekkel, évtizedekkel elodázni.

A nem, vagy nem jól kezelt cukorbetegség elsősorban az érrendszert terheli meg, ennek alapján pedig a szövődményeket két részre lehet osztani: makroangiopátia és mikroangiopátia. Előbbi esetén a régóta fennálló cukorbetegség már nemcsak a hajszálereket, de az artériákat (verőerek) is károsítja. Ez valójában az erek idő előtti elmeszesedését jelenti, amihez a magas vércukorszint mellett amagas vérnyomásés a magas vérzsírszint is hozzájárulhat. Mindez leggyakrabban szívinfarktus vagy stroke formájában sújtják a betegeket, de kialakulhat úgynevezett diabéteszes láb szindróma is, amennyiben a végtagok erei érintettek.

Veseelégtelenséget okozhat

A mikroangiopátia a hajszálerek, valamint a kis verőerek elváltozásait takarja, melyek során az érintett erek bazális membránja (alaphártyája) megvastagszik. Ez a jól beállított terápia mellett, ahol a vércukorszint nem ingadozik, sokkal lassabban alakul ki.

A mikroangiopátia vagy más néven mikrovaszkuláris betegség egyik típusa a diabéteszes nefropátia, azaz vesekárosodás. Kialakulása a cukorbetegek 35-40 százalékánál várható, főképp, ha genetikai érintettség is feltételezhető, azaz, ha a felmenők között volt olyan 1-es típusú cukorbeteg, akinél diagnosztizáltak ilyen vesekárosodást. A szakemberek tapasztalatai alapján a diabétesz kialakulását követő 15-20 év környékén jelentkeznek az első tünetek, ám ha addig nem alakul ki, akkor az évek során egyre csökken az esélye, hogy a beteg érintetté válik. Korai jele a vizeletben lévőfehérje(albumin) szintjének 30-300 mg/nap közé emelkedése, a 300 mg/nap feletti szint már egyértelműen vesekárosodásra utal, amit a szérum kreatinin szintjének ellenőrzésével lehet minden kétséget kizárólag kimutatni. A betegség végstádiumában vesepótló kezelés válhat szükségessé.

Nem érzik, hogy megvágták magukat

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség másik ismert mikroangiopátiás hátterű szövődménye. Ennek során az idegek károsodnak, mégpedig azért, mert az erek károsodása következtében nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot. Ha ez a gerincvelőből vagy az agyból kilépő idegrostokat érinti, akkor sérül a központi és a perifériás idegrendszer valamint az egyes testtájak közötti kommunikáció. Ez érzészavart, érzésvesztést, neuropátiás fájdalmak kialakulását hozza magával a cukorbetegeknél, s áttétesen ez az oka az úgynevezett diabéteszes láb kialakulásának is.

Diabéteszes láb szindróma: súlyos és komplex szövődmény

Az úgynevezett diabéteszes láb szindróma egy összetett betegséget takar, melynek hátterében a szenzoros, azaz érző idegek, a motoros, azaz mozgató idegek, valamint a vegetatív, azaz akaratunktól függetlenül működő idegrendszerhez tartozó idegek károsodása (autonóm neuropátia) mellé, makroangiopátiás, azaz a közepes és nagy artériák károsodása társul. A mozgató idegek károsodása miatt alapvetően megváltozik a láb statikája, ami további csont- és ízületi elváltozásokhoz is vezet (ezek egyébként korral is kialakulnak). Az érzőidegek károsodása miatt kialakuló csökkent érzet vagy zsibbadás képes "elnyomni" a fájdalmat, így például a beteg nem veszi észre, hogy benőtt a körme, vagy feltörte a cipő a lábát.

Mindehhez pedig társul még az autonóm neuropátia miatt kialakuló verejtékelválasztási zavar, amitől a bőr szárazabbá válik, s ezáltal sérülékenyebbé is. Mindezek együttállása eredményezheti olyan súlyos fertőzések, fekélyek kialakulását, amik akár végtag-amputációhoz is vezethetnek. Hogy ezt megelőzzük, különösen fontos a láb megfelelő ápolása és ellenőrzése. Időseknek pedig kimondottan ajánlott gyógypedikűrös rendszeres látogatása is.

A diabéteszes neuropátia egyik leggyakoribb formája a szenzoros neuropátia (érző idegek károsodása), melynek során a betegek először furcsa jelenségként úgy érzékelik, mintha kesztyű lenne a kezükön, vagy zokni a lábukon, ami kezdetben zsibbadással, később fájdalommal is jár. Majd ezt követően a fájdalomérzet csökken, hiszen az idegek olyan mértékben károsodtak, hogy nem képesek az ingereket megfelelően közvetíteni, így fordulhat elő, hogy a beteg észre sem veszi, ha megvágja vagy megszúrja magát. Ez különösen azért veszélyes, mert a cukorbetegekre jellemző, hogy sebeik az átlagnál rosszabbul, lassabban gyógyulnak, s sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre, így fekélyek kialakulására is.

"Néma szívinfarktust" okozhat

A diabéteszes neuropátia másik formája a motoros neuropátia (mozgató idegek károsodása), ami még a szenzorosnál is súlyosabb tünetekkel és szövődményekkel járhat. A motoros neuropátia ugyanis az izmok fokozatos sorvadásával jár, s akár a belső szervek működését is érintheti. Kialakulhat miatta székrekedés, vagy épp hasmenés, potenciazavarok, vagy szapora szívverés, s legrosszabb esetben a koszorús erek fájdalommentes elzáródása, az úgynevezett "néma szívinfarktus". Ezek a diabéteszes neuropátiás szövődmények (szenzoros és motoros együtt), ráadásul a hazai cukorbetegek akár 60 százalékát is érinthetik, ami körülbelül 400 ezer embert jelent Magyarországon. Bár a kialakuláshoz vezető lépéseket egyelőre nem sikerült pontosan azonosítani, annyi valószínűsíthető, hogy a kezelt és karbantartott cukorbetegeknél kisebb eséllyel alakul ki ez a betegség, ami ráadásul nem is gyógyítható. Megfelelő kezeléssel azonban lassítható a lefolyása, s a tünetek is enyhíthetőek, amelyekre fontos is nagy hangsúlyt fektetni.

A látás részleges vagy teljes elvesztése

Súlyos mikroangiopátiás szövődmény a diabéteszes retinopátia is. Ennek során a szem recehártyája, azaz retinája betegszik meg, s okoz romló látásminőséget, s akár látásvesztést is. A diabéteszes retinopátia a 2-es típusú cukorbetegek mintegy negyedét, az 1-es típusúaknak azonban akár a 90 százalékát is érintheti. Ha időben felismerik (szemfenék-vizsgálattal történik a szűrés), akkor akár lézeres kezeléssel meg is tudják menteni a beteg látását. Jó hír azonban, hogy ha megfelelő szinten tartja a diabéteszes a vércukorszintjét, akkor minimalizálni tudja ennek a szövődménynek a kialakulását.

Diabéteszes kóma és halál

A vércukorszint ingadozásának kétségkívül a legnagyobb veszélye, hogy a beteg kómába eshet, s akár, ha nem kap időben segítséget, bele is halhat a hipoglikémia (kórosan alacsony vércukorszint) vagy hiperglikémia (kórosan magas vércukorszint) súlyos állapotába.

Az inzulin hiánya miatt kialakuló kómát szokás diabéteszes kómának nevezni, s két fajtája ismert. A ketoacidózisos kóma az 1-es típusú diabéteszben szenvedőkre, míg a hiperozmoláris kóma a 2-es típusú cukorbetegekre jellemző. Ketoacidózisos kóma során a beteg szervezetében akár az 1000 mg/dl-t is elérheti a cukorszint (120-ig normális), s ennek következtében a sejtek nem képesek felvenni a cukrot, ám mivel energiára van szükségük, így elkezdik a zsírraktárak lebontását. Ez inzulin hiányában sikerül is nekik, viszont emiatt megnő a ketontestek termelése a májban (ezért lesz acetonos a lehelete a betegnek). Ezek és a zsírsavak is savas kémhatásúak, így a vér "savanyúvá" válik, azaz kialakul a metabolikus acidózis. Ezt a beteg kapkodó légvétellel próbálja kompenzálni (Kussmaul-légzés), majd amikor már a vesék sem képesek megfelelően visszatartani a cukrot, megindul annak kiürülése a vizelettel, ami viszont hirtelen nagyon sok vizet "visz" magával, s a dehidratáció beindul. A sejtekből egyszerre távozik a víz, a cukor, majd az erre legérzékenyebb idegsejtek nem képesek a további normális működésre, s beáll a kóma.


Sokszor hiszik, hogy részegek

A cukorbetegek vércukorszintjének ellenkező irányú változása, azaz a hipoglikémia szintén kómához vezethet. Amikor a vércukorszint 2,2-3,33 mmol/l alá esik, elindul a kóros folyamat, amit sokkal könnyebb kezelni, mivel ilyenkor "elég" egy kis cukros vizet itatni a beteggel (de csak akkor, ha még magánál van!). A hipoglikémiás rosszullét jellemzően hideg verejtékezéssel, remegéssel, ritkábban hányással kezdődik, majd kimegy az erő a beteg lábából, akár el is eshet. Felgyorsult szívverése mellé koncentrációzavar ésszédüléstársulhat, emiatt gyakran tévesztik össze ezt az állapotot a részegséggel. Ha azonban még ekkor sem kap segítséget, a tünetek tovább fokozódhatnak beszéd- és látászavarrá, később hallucinációvá, epilepsziás rohammá, majd végül az eszmélet fokozatos elvesztését követően kómává.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag