Új megoldás jöhet a memóriazavarokra

Az emlékek kialakulásában alapvető szerepet játszó idegpályát találtak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) kutatói. A felfedezés új utakat nyithat a memóriaproblémák és a szorongásos betegségek kezelésében.

"Még ma sem teljesen világos, mi dönti el az agyban, hogy valamiből tartós emléknyom lesz vagy gyorsan elhalványul az idő múltával. A kelleténél tartósabb emléknyomok komoly problémákat okozhatnak: a szorongásos megbetegedések, illetve az úgynevezett poszttraumatikus stressz szindróma fontos jellemzője, hogy a betegeknek kórosan erős emlékeik alakulnak ki. Ezektől nem tudnak szabadulni, és vissza-visszatérve folyamatos stresszt váltanak ki náluk" - írja közleményében az MTA.

memória, memóriazavarok, memóriaproblémák, szorongásos betegségek, agyműködés,
Tudományos áttörés jöhet a memória rögzülésének megértésében. Fotó: 123rf

Nagy áttörés jöhet

A Nyiri Gábor által vezetett kutatócsoport új eredménye a memória rögzülésének megértésében hozhat tudományos áttörést. A kutatók ugyanis egy olyan idegpályát találtak kísérleti egerek agyában, amely az agy ősi - részben ösztönös érzéseket kezelő - részéből, az agytörzsből indul, és alapjaiban befolyásolja, hogy egy eseményt megjegyez-e az állat vagy sem.

Romló memória: mi állhat a háttérben? A válaszért kattintson ide!

Az agytörzsből induló, felszálló idegpályák általában evolúciósan igen jól megőrzött rendszerek, így jó eséllyel hasonló működésre lehet számítani az embernél is. A most felfedezett idegpálya számos különböző agyterülettől kap bemenetet, és ha emberben is sikerül igazolni a működését, akkor a memóriával és a stresszel kapcsolatos különféle megbetegedések kezelésében játszhat szerepet az új információ.

Az egyik legnagyobb egészségügyi teher

Az idegrendszeri megbetegedések az egyik legnagyobb egészségügyi terhet jelentik a társadalomra nézve. Ezért az agykutatásban világszinten egyre nagyobb ütemű verseny folyik a megfelelő gyógymódok kifejlesztéséhez alapot adó kutatási eredményekért. Az új felfedezés mintegy négyéves alapkutatási jellegű csapatmunka eredménye, amelynek létrejöttéhez a legmodernebb technológiák ötvözésére volt szükség - ismertette Nyiri Gábor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra