+7° - +22°
Kettős front

Százból egy gyerek érintett

Az epilepszia felnőtteknél az agyi vérellátási zavarok (stroke) után a második, gyerekeknél az első leggyakoribb agyi megbetegedés. A szakértők szerint a népesség fél-egy százaléka epilepsziás. Ma már jól kezelhető, azonban még mindig nem gyógyítható.

Az epilepszia nem egységes kórkép, igen sok formája van - a hozzá tapadó stigma viszont egyaránt érinti a vele élőket. Az elmúlt évtizedekben, különösen az utóbbi 20-30 évben a diagnosztikai és terápiás (gyógyszeres valamint műtéti) lehetőségek ugrásszerű fejlődése következtében az epilepsziások 70-80 százaléka tünetmentessé tehető, és értékes, aktív tagja lehetne a társadalomnak, képességeinek megfelelően.
A betegség pontos gyakoriságára sajnos csak becslések vannak, számos országból hiányoznak az előfordulásra vonatkozó statisztikai adatok, így sajnálatos módon hazánkból is. Ezért csak hozzávetőleges az a becslés, hogy Európában hatmillió embert érint ez a betegség, és az is csak megközelítő adat, hogy az ezzel kapcsolatos kiadások évente 14-20 milliárd euróra tehetők. Az epilepszia egyébként az egyes betegségekkel kapcsolatos költségek tekintetében a 14. helyen áll, és az idegrendszeri betegségek közül messze a legköltségesebbek közé tartozik.

Az epilepsziával élő emberek kezelése, gondozása és társadalmi beilleszkedése nem pusztán orvosi, egészségügyi feladat, hanem egészségpolitikai, anyagi, gazdasági, szervezési, jogalkotói, erkölcsi, emberjogi megközelítést figyelembe vevő össztársadalmi feladat. Szükség van az epilepszia társadalmi megítélésének gyökeres megváltoztatására, a tévhitek eloszlatására, az epilepsziával élőket sújtó hátrányos megkülönböztetések megszüntetésére.

Gyermekeknél és fiataloknál ráadásul nagy a veszély, hogy a túlzott védelem esetleg megfosztja a fiatal érintettet az önállóvá válás és a megfelelő életismeret megszerzésének lehetőségétől. Ilyenkor a szülői segítő, védelmező szándék fordulhat a visszájára és visszatarthatja az epilepsziával élő kamaszt, fiatalt a kortársakkal való együttlétből és az életben való szabadabb részvételből.

A Magyar Epilepszia Liga (MEL) edukációs program megvalósításával igyekszik segíteni az epilepsziával élők beilleszkedését illetve visszavezetését a társadalomba, hiszen az érintettek legnagyobb hányada a mai kezelési lehetőségekkel teljes életet élhet. A társadalmi edukációs program kapcsolódhat az oktatási reformokhoz, akár a pedagógusképzésben, akár az iskolai oktatásban. A tapasztalat szerint mind a gyermekek, fiatalok, mind a pedagógusok szívesen fogadják az oktató programokat, korszerű ismereteket, és szakszerűbb segítséget, együtt érző, támogató magatartást teremtenek az epilepsziával élők számára.

Igen fontos, hogy mindenhol, hazánkban is, az epilepsziával kapcsolatos új szakmai ismeretek tükröződjenek a szabályzatokban, a "megengedő, de óvatos" elv mentén, az epilepsziával élő sportolók saját és másokat érintő biztonsága, de minél teljesebb, örömtelibb élete érdekében.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag