Stroke: ez a vércsoport van a legnagyobb veszélyben

Bizonyos vércsoportú emberek körében nagyobb arányban alakul ki stroke 60 éves kor alatt – állítja egy frissen publikált kutatás.

Az életkor előrehaladtával – sok egészségügyi probléma mellett – a stroke kialakulásának kockázata is növekszik. A szélütésnek is hívott, veszélyes állapot azonban nem csak az idősebb korosztályt érinti, az sok esetben már a 30-as vagy 40-es életkorban kialakul. A Marylandi Egyetem Orvostudományi karának friss kutatása szerint bizonyos vércsoportúaknál nagyobb az esély arra, hogy még 60 éves kor előtt kialakuljon ez a betegség - írja az Iflscience.

A vércsoportok is hatással lehetnek a stroke kialakulására

Az egyetem kutatói az eredményeikről elsőként a Neurology folyóiratban számoltak be. A csapat 48 olyan korábbi kutatás eredményét foglalta össze, amely az iszkémiás stroke kialakulásával foglalkozott 18 és 59 év közötti emberek körében. Vizsgálatuk összesen 17 ezer stroke-on átesett, és közel 600 ezer betegség kapcsán nem érintett ember adatait hasonlította össze. A résztvevők adatai világszerte számos országból származtak, többek között Észak-Amerikából, Európából, Japánból, Pakisztánból és Ausztráliából.

stroke, vércsoport
Bizonyos vércsoportú emberek körében nagyobb arányban alakul ki stroke. Fotó: Getty Images

A kutatók olyan genetikai variációkat vizsgáltak, amelyek összefüggésbe hozhatóak a korai stroke nagyobb kockázatával. Meglepő módon a vércsoportot meghatározó gének, illetve a betegség előfordulása között is megfigyeltek összefüggéseket. Metaanalízisük szerint az A vércsoportúaknál 18 százalékkal nagyobb volt a korai stroke kialakulásának kockázata, míg a 0-s vércsoportúaknál 12 százalékkal alacsonyabb volt az előfordulása. A 60 év feletti korcsoportot is megvizsgálva ugyanakkor nem találtak összefüggést a stroke és a vércsoport között, tehát elsősorban a korábbi kialakulásra lehet hatása.

Pontosan a kutatók sem tudják megválaszolni azt, hogy mi az összefüggés a vércsoportok, illetve a szélütés kialakulása között. Azonban azt gyanítják, hogy valami köze lehet a véralvadási faktorokhoz és a vérrögök kialakulásához, amelyek az agy véráramlásának akadályozásával vezetnek ehhez a veszélyes állapothoz. Korábbi kutatások ugyanis arra jutottak, hogy az A és B vércsoportú embereknél nagyobb lehet a veszélyes vérrögök kialakulásának kockázata a 0-s vércsoportú emberekhez viszonyítva. Egy másik tanulmány pedig az A és B vércsoport a mélyvénás trombózis fokozott kockázatával is összefüggésben állította.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: