Skizofréniára utalhat, ha meg tudja csiklandozni magát

A csiklandozás az egyik legősibb emberi "tevékenység", mely segíti a kötődést, erősíti az emberi kapcsolatokat, és mással nem összehasonlítható nevetéshez vezet. Eddig úgy tudtuk, hogy nem tudjuk saját magunkat megcsiklandozni, egy új kutatás azonban cáfolta ezt, és a csiklandozást bizonyos neurológiai problémákkal is összefüggésbe hozta.

Bármennyire is erősen próbálkozunk, nem tudjuk magunkat megcsiklandozni – ez régóta ismert tény. A szakemberek szerint erre a jelenségre több magyarázat is van. Egyrészt, a skizofréniával kapcsolatos személyiségjegyekkel állhat kapcsolatban.

A Consciousness & Cognition című szaklapban megjelent tanulmány szerit az önmagunknak okozott, úgynevezett szomatoszenzoros stimulációt (vagyis a csiklandozást) erőteljesebben érzékelik azok, akik skizofréniával küzdenek. Mint korábban már említettük, az öncsiklandozás éppen azért lehetetlen (vagy legalábbis nagyon nehéz), mert az agyunk tudatában van annak, hogy mit fogunk csinálni és ez milyen érzésekkel jár együtt. Ez természetesen egyéb esetekben számos előnnyel járhat, például nem riadunk meg attól, ha megérintjük egy testrészünket, azzal szemben, mint amikor valaki más ragad meg minket.

Ön meg tudja csiklandozni magát?

A skizofrénia nagyon összetett betegség, és talán az egyik olyan pszichiátriai zavar, melyet rengeteg tévhit, félinformáció és gyakran alaptalan félelmek öveznek. Mi az igazság? Kell tartanunk a skizofrén betegektől? Ez a képesség azonban csökkent mértékben van jelen a skizofréneknél, akik gyakran úgy érzik, hogy más irányítja őket, esetleg a saját gondolataikat mások hangjaként élik meg. Az elmélet bizonyítására a szakemberek olyan önkénteseket vontak be a kutatásba, akiknél nem diagnosztizáltak skizofréniát, azonban rendelkeztek bizonyos, úgynevezett skizotipikus jegyekkel (ezek egyébként szinte minden egészséges emberben megvannak, bár változó mértékben). A skizotipikus jegyek a skizofrénia bizonyos tüneteire emlékeztetnek.

Ezek közé tartozik például az, ha valaki úgy érzi, hogy mások irányítják az akaratát (még ha csak pillanatokra is). Az önkénteseknél kérdőív segítségével határozták meg ezeknek a skizotipikus jegyeknek a mértékét, majd a kísérlet vezetője egy madártollal megcsiklandozta őket. Ezek után ők saját magukat is megcsiklandozták, ugyanannak a tollnak a segítségével. A kísérlet „csiklandozós részét” követően a résztvevők értékelték az élményt, vagyis hogy mennyire találták intenzívnek a csiklandozást. Úgy találták, hogy akiknél több skizotipikus jegyet állapítottak meg, az öncsiklandozást intenzívebbnek élték meg, mint azok, akiknél kevesebb ilyen jegy volt. Az idegenek által végzett csiklandozást mindannyian ugyanolyan intenzívnek írták le.

A skizotipikus jellegzetességek tehát azzal járnak együtt, hogy kevésbé tudják elkülöníteni a kívülről és a belülről jövő ingereket – állapították meg a kutatók.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: